ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραθεριστική κατοικία: Νέοι προορισμοί στο στόχαστρο επενδυτών-Στην πρώτη δεκάδα η Ρόδος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κατοικια

Σε νέους προ­ο­ρι­σμούς στρέ­φο­νται οι ξένοι αγο­ρα­στές εξο­χι­κών κα­τοι­κιών στην Ελ­λά­δα, σύμ­φω­να με ανά­λυ­ση της Algean Property. Στή­ρι­ξη από την ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού. Υψη­λές οι απο­δό­σεις.

Οι υψη­λές τιμές σε δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Μύ­κο­νος και η Σα­ντο­ρί­νη στρέ­φουν τους ξέ­νους επεν­δυ­τές ακι­νή­των και προς νέες πε­ριο­χές, σύμ­φω­να με την τε­λευ­ταία ανά­λυ­ση της εται­ρεί­ας συμ­βού­λων ακι­νή­των Algean Property για την αγορά πα­ρα­θε­ρι­στι­κής κα­τοι­κί­ας.

Στην ανά­λυ­ση επι­ση­μαί­νε­ται πως η στρο­φή των υπο­ψή­φιων αγο­ρα­στών πα­ρα­θε­ρι­στι­κής κα­τοι­κί­ας προς νέους προ­ο­ρι­σμούς συν­δέ­ε­ται τόσο με τη συ­νε­χή αύ­ξη­ση της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης όσο και με τα οφέλη που φέρ­νει στις βρα­χυ­πρό­θε­σμες του­ρι­στι­κές μι­σθώ­σεις. Στην Algean Property εκτι­μούν πως και φέτος η αγορά δεύ­τε­ρης κα­τοι­κί­ας στην Ελ­λά­δα θα κι­νη­θεί ανο­δι­κά.

Στην ανά­λυ­ση ανα­φέ­ρε­ται πως «η ζή­τη­ση για πα­ρα­θε­ρι­στι­κές κα­τοι­κί­ες στην Ελ­λά­δα ήταν υψηλή τη διε­τία 2018-2019, με επί­κε­ντρο κυ­ρί­ως τις πε­ριο­χές υψη­λού του­ρι­στι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος, είτε για πα­ρα­θα­λάσ­σια ακί­νη­τα είτε ακόμη και για πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νες κα­τοι­κί­ες. Η Μύ­κο­νος, η Σα­ντο­ρί­νη και η Πάρος βρί­σκο­νται υψηλά στις προ­τι­μή­σεις των ξένων αγο­ρα­στών, καθώς είναι πε­ρισ­σό­τε­ρο ανα­γνω­ρί­σι­μοι του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί. Ομως, με­ρί­διο απο­σπούν και άλλοι προ­ο­ρι­σμοί σε ολό­κλη­ρη την Ελ­λά­δα, που προ­σφέ­ρουν πλέον ικα­νο­ποι­η­τι­κές απο­δό­σεις σε αγο­ρα­στές όπως η Κέρ­κυ­ρα, η Ρόδος, η Χαλ­κι­δι­κή και η Κρήτη. Επι­πλέ­ον, εξαι­τί­ας της καλής πο­ρεί­ας του του­ρι­σμού κερ­δί­ζουν έδα­φος και πε­ρισ­σό­τε­ρο εναλ­λα­κτι­κοί προ­ο­ρι­σμοί στην Πε­λο­πόν­νη­σο (όπως η Μεσ­ση­νία), στα Δω­δε­κά­νη­σα (η Κως και η Σύμη) και στο Ιόνιο (Λευ­κά­δα και Ζά­κυν­θος).

Στην Algean προ­βλέ­πουν πως θα υπάρ­ξει πε­ραι­τέ­ρω αύ­ξη­ση των τιμών στις πα­ρα­θε­ρι­στι­κές κα­τοι­κί­ες, εξαι­τί­ας της με­γά­λης ζή­τη­σης στις πε­ριο­χές υψη­λού του­ρι­στι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος όπως η Μύ­κο­νος, η Σα­ντο­ρί­νη, η Κέρ­κυ­ρα και η Ρόδος. Ανο­δι­κά θα κι­νη­θούν οι τιμές και στα με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα, στα οποία κα­τα­γρά­φε­ται ση­μα­ντι­κή άνο­δος των βρα­χυ­πρό­θε­σμων του­ρι­στι­κών μι­σθώ­σε­ων. Όπως ανα­φέ­ρε­ται, «οι υψη­λές επι­δό­σεις του του­ρι­σμού αφε­νός έδω­σαν ση­μα­ντι­κή ώθηση στις απο­δό­σεις των ακι­νή­των, φέρ­νο­ντας στην επι­φά­νεια πε­ριο­χές όπως το κέ­ντρο και τα νότια προ­ά­στια της Αθή­νας και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Επι­πλέ­ον, δη­μιούρ­γη­σαν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ανά­πτυ­ξη της αγο­ράς βρα­χυ­πρό­θε­σμων του­ρι­στι­κών μι­σθώ­σε­ων, δί­νο­ντας ου­σια­στι­κά ζωή στην εγ­χώ­ρια αγορά ακι­νή­των».

Οσο για τις απο­δό­σεις μιας επέν­δυ­σης σε αγορά δεύ­τε­ρης κα­τοι­κί­ας στους δη­μο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς δια­τη­ρή­θη­καν και πέ­ρυ­σι σε ικα­νο­ποι­η­τι­κά επί­πε­δα. Ηταν μά­λι­στα αρ­κε­τά πιο αντα­γω­νι­στι­κές σε σχέση με άλ­λους προ­ο­ρι­σμούς της Με­σο­γεί­ου. Η Μύ­κο­νος, η Πάρος και η Σα­ντο­ρί­νη βρέ­θη­καν στην κο­ρυ­φή των προ­ο­ρι­σμών της Με­σο­γεί­ου για τρίτη συ­νε­χό­με­νη χρο­νιά, με ακα­θά­ρι­στες απο­δό­σεις που φθά­νουν το 8,2%, 6,5% και 6,3%, αντί­στοι­χα. Στην πρώτη δε­κά­δα των προ­ο­ρι­σμών για όσους ανα­ζη­τούν πα­ρα­θε­ρι­στι­κή κα­τοι­κία βρί­σκο­νται και προ­ο­ρι­σμοί όπως η Σκιά­θος (με από­δο­ση 6%), το Πόρτο Χέλι (5,1%), η Ρόδος, η Χαλ­κι­δι­κή και τα Χανιά (4,8%), αντι­μέ­τω­πες με άλ­λους εξαι­ρε­τι­κά δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς της Με­σο­γεί­ου όπως η Μαρ­μπέ­για, (4,3%), η Νί­καια (4,2%) και το Σεν Τροπέ (3,9%).

Οι ανα­λυ­τές της Algean επι­ση­μαί­νουν πως οι άμε­σες ξένες επεν­δύ­σεις σε ακί­νη­τα στην Ελ­λά­δα, με βάση τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος, έφθα­σαν το 1,13 δισ. ευρώ το 2018 με έκρη­ξη 172,1% σε σύ­γκρι­ση με το 2017, που ανήλ­θαν σε 415 εκατ. Στο πρώτο εξά­μη­νο του 2019, όπως προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία της ΤτΕΕΛΛ +0,38%, οι άμε­σες ξένες επεν­δύ­σεις σε ακί­νη­τα έφτα­σαν τα 737 εκατ. (σχε­δόν δι­πλά­σιες από την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2018), με τις εκτι­μή­σεις για το σύ­νο­λο της πε­ρυ­σι­νής χρο­νιάς να τις ανε­βά­ζουν στα 2 δισ. ευρώ.

πηγή euro2day.gr

Φώτης Κόλ­λιας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.