ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οruc Reis»: Το παρασκήνιο της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
oruc reis

Συ­να­γερ­μός από το βράδυ της πε­ρα­σμέ­νης Πέμ­πτης είχε ση­μά­νει στο «Πε­ντά­γω­νο» για την αλ­λα­γή ρότας του τουρ­κι­κού σει­σμο­γρα­φι­κού σκά­φους «Οruc Reis», το οποίο κα­τευ­θυ­νό­ταν προς την ελ­λη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα, και οι εντο­λές που είχαν δοθεί ήταν να πα­ρα­κο­λου­θεί­ται στενά με όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων για κάθε εν­δε­χό­με­νο.

Η ει­κό­να την οποία άφηνε να διαρ­ρεύ­σει την Πα­ρα­σκευή το Μα­ξί­μου για το «Oruc Reis» ήταν πως δεν επρό­κει­το για πε­ρί­πτω­ση ακραί­ας πρό­κλη­σης από την Τουρ­κία, εντού­τοις ο υπουρ­γός Αμυ­νας Νίκος Πα­να­γιω­τό­που­λος πα­ρα­δέ­χθη­κε πως η κι­νη­το­ποί­η­ση στο «Πε­ντά­γω­νο» είχε ξε­κι­νή­σει από την Πέμ­πτη, όταν και δό­θη­κε εντο­λή στη φρε­γά­τα «Νι­κη­φό­ρος Φωκάς» να σπεύ­σει από την Κάρ­πα­θο στην οριο­γραμ­μή νότια του Κα­στελ­λό­ρι­ζου.

Ηδη από τις βρα­δι­νές ώρες της Πέμ­πτης είχε ενη­με­ρω­θεί και το Μα­ξί­μου πως το τουρ­κι­κό σει­σμο­γρα­φι­κό είχε φύγει από την πε­ριο­χή της κυ­πρια­κής ΑΟΖ και κα­τευ­θυ­νό­ταν στην ελ­λη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα. Από εκεί­νη την ώρα η πο­ρεία του «Oruc Reis» είχε μπει στο μι­κρο­σκό­πιο της Αθή­νας. «Αργά το βράδυ της Πέμ­πτης είχα την πλη­ρο­φο­ρία. Απλώς απο­φα­σί­σα­με να πα­ρα­κο­λου­θή­σου­με την κί­νη­σή του» ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Αμυ­νας σε κομ­μα­τι­κή εκ­δή­λω­ση στην Κα­βά­λα για τον τρόπο αντί­δρα­σης της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης. «Το άλλο πρωί» πρό­σθε­σε «η φρε­γά­τα «Νι­κη­φό­ρος Φωκάς» ήταν στην πε­ριο­χή. Η ελ­λη­νι­κή φρε­γά­τα ενη­μέ­ρω­νε διαρ­κώς το κέ­ντρο επι­χει­ρή­σε­ων με απευ­θεί­ας ει­κό­να από το ση­μείο που έπλεε το «Oruc Reis», ενώ από αέρος επι­τη­ρού­σε F-16 της Πο­λε­μι­κής Αε­ρο­πο­ρί­ας».

Ση­μειώ­νε­ται ότι η ελ­λη­νι­κή φρε­γά­τα εκτε­λού­σε κα­θή­κο­ντα πλοί­ου «σκο­πού­ντος» στην Κάρ­πα­θο. Μά­λι­στα, ο Νίκος Πα­να­γιω­τό­που­λος υπο­στή­ρι­ξε πως η αντα­πό­κρι­ση των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων έπρε­πε να είναι άμεση, διότι «εκτός από το τυ­χαίο, ξέ­ρα­με πολύ καλά ότι τε­στά­ρο­νται τα αντα­να­κλα­στι­κά μας».

 

Σχέ­δια και σε­νά­ρια

Ο τρό­πος αντί­δρα­σης των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων αλλά και η πα­ρου­σία της φρε­γά­τας «Νι­κη­φό­ρος Φωκάς» στην πε­ριο­χή της Καρ­πά­θου φα­νε­ρώ­νουν αυτό που επα­νει­λημ­μέ­νως έχουν το­νί­σει «ΤΑ ΝΕΑ», ότι δη­λα­δή εδώ και μήνες, εξαι­τί­ας της αυ­ξα­νό­με­νης τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας, η κυ­βέρ­νη­ση με­λε­τά­ει σχέ­δια για την απο­τρο­πή μιας τουρ­κι­κής πρό­κλη­σης. Το σε­νά­ριο δε μιας τουρ­κι­κής ενέρ­γειας πέριξ του Κα­στελ­λό­ρι­ζου έχει ανα­λυ­θεί και έχει επι­και­ρο­ποι­η­θεί. Ο υπουρ­γός Αμυ­νας δε έκανε ει­δι­κή μνεία σε αυτόν τον σχε­δια­σμό: «Για να είναι ο «Νι­κη­φό­ρος Φωκάς» στην πε­ριο­χή αυτή, 200 μίλια νο­τί­ως του Κα­στελ­λό­ρι­ζου, δεν θα μπο­ρού­σε να ξε­κι­νή­σει από τη Σα­λα­μί­να, γιατί δεν θα έφτα­νε εγκαί­ρως. Ξε­κί­νη­σε από την Κάρ­πα­θο. Γιατί βρέ­θη­κε στην Κάρ­πα­θο; Γιατί εί­χα­με με­ρι­μνή­σει να πάμε τη φρε­γά­τα εκεί. Πε­ρι­μέ­νο­ντας, όντας έτοι­μοι να αντα­πο­κρι­θού­με».

Πά­ντως, μο­λο­νό­τι το πε­ρι­στα­τι­κό με την πα­ρου­σία του τουρ­κι­κού σει­σμο­γρα­φι­κού σκά­φους δεν εξε­λί­χθη­κε σε μια ακραία πρό­κλη­ση από τουρ­κι­κής πλευ­ράς, η επι­κοι­νω­νία του υπουρ­γού Αμυ­νας με τον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, τις ώρες που το «επει­σό­διο» εξε­λισ­σό­ταν, ήταν συ­νε­χής. Στο με­τα­ξύ η τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα στο Αι­γαίο συ­νε­χί­ζε­ται, αφού και χθες, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΓΕΕΘΑ, 9 τουρ­κι­κά μα­χη­τι­κά προ­χώ­ρη­σαν σε 24 πα­ρα­βιά­σεις του εθνι­κού ενα­έ­ριου χώρου της Ελ­λά­δας.

 

Γαλ­λι­κά μα­χη­τι­κά

Η ενι­σχυ­μέ­νη πα­ρου­σία της Γαλ­λί­ας, κυ­ρί­ως με δυ­νά­μεις του πο­λε­μι­κού ναυ­τι­κού της, έχει εκνευ­ρί­σει, όπως όλα δεί­χνουν, την Τουρ­κία. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο το γαλ­λι­κό αε­ρο­πλα­νο­φό­ρο «Charles de Gaulle» βρέ­θη­κε στα ανοι­χτά της Κύ­πρου. Γαλ­λι­κά μα­χη­τι­κά αε­ρο­σκά­φη τύπου Rafale απο­νηώ­θη­καν δε από το αε­ρο­πλα­νο­φό­ρο και πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πτή­σεις στον ου­ρα­νό της Πάφου έπει­τα από άδεια της Λευ­κω­σί­ας. Η κί­νη­ση προ­κά­λε­σε επι­θε­τι­κά δη­μο­σιεύ­μα­τα από την πλευ­ρά των τουρ­κι­κών ΜΜΕ, τα οποία έτσι κι αλ­λιώς σχο­λιά­ζουν αρ­νη­τι­κά την πα­ρου­σία των Γάλ­λων στην Κύπρο. Τον τουρ­κι­κό εκνευ­ρι­σμό επέ­τει­ναν και οι πτή­σεις των γαλ­λι­κών μα­χη­τι­κών αε­ρο­σκα­φών πάνω από το Οι­κό­πε­δο 8 της κυ­πρια­κής ΑΟΖ, όπου βρί­σκε­ται το τουρ­κι­κό γε­ω­τρύ­πα­νο «Για­βούζ».

πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.