ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμαρχος και κάτοικοι εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στη Λέρο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
855

Κά­τοι­κοι του νη­σιού της Λέρου, με επι­κε­φα­λής τον δή­μαρ­χο Μι­χά­λη Κόλια και ομάδα δη­μο­τι­κών συμ­βού­λων, εμπό­δι­σαν σή­με­ρα, μετά τα με­σά­νυ­χτα, την απο­βί­βα­ση προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών στο νησί, οι οποί­οι με­τα­φέ­ρο­νταν με το πλοίο Blue Star Patmos από άλλα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου.

Είχε ανα­πτυ­χθεί ισχυ­ρή αστυ­νο­μι­κή δύ­να­μη (ΜΑΤ) έξω από το λι­μέ­να Λακ­κί­ου – Ο Δή­μαρ­χος και δη­μο­τι­κοί σύμ­βου­λοι της Λέρου ανέ­βη­καν στο πλοίο και εμπό­δι­σαν την απο­βί­βα­ση των προ­σφύ­γων/με­τα­να­στών

Μετά τα με­σά­νυ­χτα της Τε­τάρ­της 4-12-2019, ο Δή­μαρ­χος Λέρου, δη­μο­τι­κοί σύμ­βου­λοι και κά­τοι­κοι συ­γκε­ντρώ­θη­καν στο λι­μέ­να Λακ­κί­ου Λέρου, όπου δια­δή­λω­σαν ει­ρη­νι­κά, με αί­τη­μα τη μη απο­βί­βα­ση προ­σφύ­γων/με­τα­να­στών που με­τα­φέ­ρο­νταν στο νησί με το πλοίο Blue Star Patmos.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, μετά την άφιξη του πλοί­ου, αντι­προ­σω­πεία απο­τε­λού­με­νη από τον Δή­μαρ­χο κ. Μι­χά­λη Κόλια, τους Αντι­δη­μάρ­χους κ. Καστή Δη­μή­τριο, κ. Γρεκό Κυ­ριά­κο, κ. Με­ρα­μπε­λιώ­τη Βα­σί­λειο, τον πρό­ε­δρο του Λι­με­νι­κού Τα­μεί­ου, τον δη­μο­τι­κό σύμ­βου­λο κ. Σο­ρο­κά­κη Ιω­άν­νη και εκ­προ­σώ­πους φο­ρέ­ων, επι­βι­βά­στη­καν στο πλοίο απαι­τώ­ντας τη μη απο­βί­βα­ση των προ­σφύ­γων/με­τα­να­στών.

Κα­τό­πιν δια­βου­λεύ­σε­ων τόσο με τους αστυ­νο­μι­κούς που συ­νό­δευαν τους πρό­σφυ­γες/με­τα­νά­στες, όσο και με το πλή­ρω­μα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λι­με­ναρ­χείο, απο­φα­σί­στη­κε η ανα­χώ­ρη­ση του πλοί­ου χωρίς τε­λι­κά να απο­βι­βα­στούν στο νησί οι με­τα­νά­στες.

Για το θέμα, ο Δή­μαρ­χος Λέρου προ­έ­βη στην ακό­λου­θη δή­λω­ση:

“Σή­με­ρα το πρωί πλη­ρο­φο­ρή­θη­κα ότι θα με­τα­φερ­θούν στη Λέρο με το πλοίο της γραμ­μής, πε­ρί­που πε­νή­ντα πρό­σφυ­γες/με­τα­νά­στες από νησί εκτός των διοι­κη­τι­κών ορίων του Δήμου μας.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑ­ΝΟΗ­ΤΟ ΝΑ ΦΙ­ΛΟ­ΞΕ­ΝΟΥ­ΝΤΑΙ ΠΕ­ΡΙ­ΠΟΥ 3.000 ΠΡΟ­ΣΦΥ­ΓΕΣ – ΜΕ­ΤΑ­ΝΑ­ΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΧΩ­ΡΗ­ΤΙ­ΚΟ­ΤΗ­ΤΑΣ 800 ΑΤΟ­ΜΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ­ΤΑ­ΦΕ­ΡΟΥΝ ΣΥ­ΝΕ­ΧΩΣ ΚΙ ΑΛ­ΛΟΥΣ ΑΝ­ΘΡΩ­ΠΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑ­ΦΟ­ΡΑ ΝΗΣΙΑ. 

Δια­μη­νύω προς κάθε κα­τεύ­θυν­ση ότι η Λέρος ΔΕΝ ΠΡΟ­ΚΕΙ­ΤΑΙ να δε­χτεί πρό­σφυ­γες εκτός των διοι­κη­τι­κών μας ορίων.

Αντί­θε­τα, έπρε­πε το νησί μας εδώ και καιρό να έχει απο­συμ­φο­ρη­θεί και όχι να αριθ­μεί άνω των 2.500 – 3.000 ατό­μων, οι οποί­οι δια­βιούν σε επιει­κώς άθλιες συν­θή­κες.

Ως Δή­μαρ­χος έχω κα­τα­στή­σει σαφές ότι αυτό δεν πρό­κει­ται να συ­νε­χι­στεί και δεν θα επι­τρέ­ψου­με να συ­νε­χι­στεί.

Δη­λώ­νω κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά, ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΕΓΩ, ΟΙ ΣΥ­ΝΕΡ­ΓΑ­ΤΕΣ ΜΟΥ ΔΗ­ΜΟ­ΤΙ­ΚΟΙ ΣΥΜ­ΒΟΥ­ΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑ­ΤΟΙ­ΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ θα εί­μα­στε στο λι­μά­νι για την απο­τρο­πή με­τα­φο­ράς προ­σφύ­γων/με­τα­να­στών στο νησί μας.

Αυτή τη στιγ­μή στο νο­σο­κο­μείο Λέρου υπάρ­χει ση­μα­ντι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση των κλι­νι­κών Πα­θο­λο­γι­κής, Γυ­ναι­κο­λο­γι­κής, Ψυ­χια­τρι­κής ενώ πα­ράλ­λη­λα το Νο­σο­κο­μείο δέ­χε­ται με­γά­λο όγκων πε­ρι­στα­τι­κών από το Κ.Υ.Τ του νη­σιού με τους χι­λιά­δες πρό­σφυ­γες-με­τα­νά­στες, με απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι κά­τοι­κοι της Λέρου, αλλά ούτε και οι φι­λο­ξε­νού­με­νοι.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ ΑΠΑΙ­ΤΕΙ:

1. Την άμεση απο­συμ­φό­ρη­ση του Κέ­ντρου Πρώ­της Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης.

2. Την με­τα­φο­ρά στη Λέρο όσων προ­σφύ­γων/με­τα­να­στών εντο­πί­ζο­νται ΜΟΝΟ εντός των διοι­κη­τι­κών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρ­μα­κο­νή­σι – Ν. Λέρος – Ν. Λέ­βι­θα).

3. Την με­τα­κί­νη­ση προς την εν­δο­χώ­ρα των νε­ο­α­φι­χθέ­ντων προ­σφύ­γων/με­τα­να­στών εντός δύο (2) ημε­ρών, σύμ­φω­να με τις δε­σμεύ­σεις των αρ­μο­δί­ων.

4. Την συ­νέ­χι­ση του Κοι­νω­φε­λούς προ­γράμ­μα­τος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρ­χει προ­σω­πι­κό κα­θα­ριό­τη­τας και απο­κο­μι­δής απορ­ριμ­μά­των για το ΚΥΤ.

5. Την ενί­σχυ­ση του Νο­σο­κο­μεί­ου Λέρου με ια­τρι­κό και νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό.

6. Τη μέ­ρι­μνα της πο­λι­τεί­ας για αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης για αυ­τούς που πα­ρα­μέ­νουν στη Λέρο.

7. Την άμεση επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών ταυ­το­ποί­η­σης και ασύ­λου, και την προ­ώ­θη­ση στην εν­δο­χώ­ρα των νε­ο­α­φι­χθέ­ντων στο νησί μας

Σή­με­ρα κερ­δί­σα­με μια μάχη αλλά όχι τον πό­λε­μο!”

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.