Ειδήσεις

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για το λογαριασμό «overdraft»

Mε απόφαση, που έλαβε χθες κατά πλειοψηφία η οικονομική επιτροπή, παραπέμφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου το θέμα της αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής του πρώην Δήμου Ροδίων προς την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Αlpha Bank, ως διάδοχος της Εμπορικής Τράπεζας, περιόρισε την οφειλή που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 2.903,527,82 ευρώ με τόκους και έξοδα καταχωρημένα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, στα 2.300.000 ευρώ προκειμένου να ρυθμιστεί εξωδικαστικά το ζήτημα.

“Αυτή τη στιγμή η οφειλή είναι στα 3.000.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν τόκοι υπερημερίας αλλά συμβατοί. Η τελική πρόταση που συμφωνήσαμε για να κλείσει το ζήτημα είναι να καταβάλουμε 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Προκύπτει όφελος άνω των 600.000 ευρώ. Αν η Alpha Bank προσφύγει στα αρμόδια όργανα δεν θα ωφεληθεί ο Δήμος Ρόδου. Παραπέμπουμε το θέμα με θετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο”, τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ν Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως τα 2.300.000 θα δοθούν από τα κονδύλια που έχει διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόσθεσμων οφειλών.

«Δεν σας κρύβω πως εμείς έχουμε διαφορετική άποψη για το θέμα και συγκεκριμένα για την πληρωμή της οφειλής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τράπεζα προβαίνει σε τόσο μεγάλη έκπτωση αποδεχόμενη έναν συμβιβασμό του μεγέθους αυτού. Εκτιμώ πως η κίνηση αυτή γίνεται γιατί και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θεωρεί πως έχει σφάλει στο θέμα αυτό. Οταν προέκυψε το θέμα το έτος 2007, ο τότε δήμαρχος κ. Χατζής Χατζευθυμίου είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών για να ρωτήσει αν είχαμε δικαίωμα να προβούμε σε εξόφληση του συγκεκριμένου ποσού. Ουδέποτε απάντησε το ΥΠΕΣ. Το θέμα αυτό με απασχολεί έντονα.

Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο ζήτημα αυτό γιατί καμία τράπεζα δεν προβαίνει σε τέτοια γενναία ρύθμιση. Εμείς ψηφίζουμε “παρών” στο θέμα αυτό», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Κ. Ταρασλιάς.
Θυμίζουμε ότι η υπό τον κ. Χ. Χατζηευθυμίου δημοτική αρχή μετά από πόρισμα του ορκωτού λογιστή κ. Γ. Μανώλαρου, είχε κρίνει παράνομη τη διατήρηση του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος όφειλε, όπως υποστηρίχθηκε, να κλείσει μετά τη σύναψη δανείου για την αποπληρωμή του με άλλη τράπεζα, σε εκτέλεση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Θεωρούσαν δε συνυπεύθυνη και την Εμπορική Τράπεζα, που επέτρεψε τον επαναδανεισμό του πρώην Δήμου Ροδίων παρότι είχε συμμετάσχει στη διαδικασία προσφορών για τη δανειοδότηση και εξόφληση των υποχρεώσεων του καποδιστριακού δήμου, που τελικώς έγινε με δάνειο της́ “Marfin”. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε, με ό,τι εξ’ αυτού συνάγεται, σε δικαστική επιδίωξη αναγκαστικής είσπραξης του φερόμενου ως χρεωστικού υπολοίπου.
Η Alpha Bank απέστειλε εξώδικη επιστολή στο Δήμο Ρόδου ζητώντας την πληρωμή 2.566.041,67 ευρώ μέχρι τις 31-12-2013,προειδοποιώντας μάλιστα για λήψη δικαστικών μέτρων.

«Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία καθώς και σε περίπτωση μη υλοποίησης των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεών της», αναφέρεται στο “τελεσίγραφο” που εστάλη από την Alpha Bank.
Η διοίκηση της τράπεζας πρότεινε επιπλέον στο Δήμο Ρόδου την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προμηθειών εγγυητικών επιστολών, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 14.088,55 ευρώ και των καθυστερήσεων του δανείου για πάγιες εγκαταστάσεις του πρώην Δήμου Ιαλυσού βάσει της υπ αριθ. 5001/9.6.2004 σύμβασης δανείου παγίων οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 650,46 ευρώ.

Μετά τη θορυβώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επί του προκειμένου, στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκε και επεισόδιο μεταξύ του πρώην δημάρχου Ροδίων κ. Γ. Γιαννόπουλου και του επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Γ. Χατζημάρκου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Ν. Τσουκαλάς, προέβη σε νέες ενέργειες για την εξωδικαστική επίλυση του θέματος, που κατέληξαν στην ανωτέρω πρόταση της τράπεζας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου