ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ προς Αγκυρα: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Αυστηρή και άμεση ήταν η απά­ντηση του εκπρο­σώ­που του υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών Αλέ­ξαν­δρου Γεν­νη­ματά στις δηλώ­σεις του τουρ­κι­κού υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών, με τις οποίες στρέ­φε­ται κατά του Κυριά­κου Μητσο­τάκη.

Η Ελλάδα, ως ευνο­μού­μενη, δημο­κρα­τική χώρα, δεν δέχεται μαθή­ματα από κανέναν, δια­μή­νυσε ο κ. Γεν­νη­μα­τάς απα­ντώ­ντας, κατά τη διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης των διπλω­μα­τι­κών συντα­κτών, σε ερώτηση ανα­φο­ρικά με τις σημε­ρι­νές δηλώ­σεις του εκπρο­σώ­που του υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κίας.

Ο κ. Γεν­νη­μα­τάς τόνισε πως η Τουρκία, αντί να κάνει υπο­δεί­ξεις, καλό θα είναι να εφαρ­μό­σει πλήρως τις πρό­νοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να πάψει να χρη­σι­μο­ποιεί τους πρό­σφυ­γες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Νωρί­τερα το τουρ­κικό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών είχε εξα­πο­λύ­σει δριμεία επίθεση στον πρω­θυ­πουργό κ. Κυριάκο Μητσο­τάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της» με το προ­σφυ­γικό και ότι η κατά­σταση στα ελλη­νικά νησιά είναι πλέον μη δια­χει­ρί­σιμη.

Το τουρ­κικό ΥΠΕΞ, σε ανα­κοί­νωσή του, κάνει λόγο για «αβά­σι­μες και ατυχείς δηλώ­σεις του Έλληνα πρω­θυ­πουρ­γού», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι ροές μετα­να­στών έχουν μειωθεί χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία, ενώ κατη­γο­ρεί την Ελλάδα για απάν­θρωπη μετα­χεί­ριση των μετα­να­στών και για προ­πα­γάνδα κατά της Τουρ­κίας.

Παράλ­ληλα, καλεί την Αθήνα να τερ­μα­τί­σει την επα­να­προ­ώ­θηση των μετα­να­στών και να επα­νορ­θώ­σει για τις απάν­θρω­πες συν­θή­κες υπό τις οποίες ζουν οι μετα­νά­στες.

Ανα­λυ­τικά η ανα­κοί­νωση του τουρ­κι­κού υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών:

«Το τελευ­ταίο παρά­δειγμα χει­ρα­γώ­γη­σης της κοινής γνώμης που επι­χει­ρεί να πράξει η Ελλάδα μέσω δια­στρέ­βλω­σης των γεγο­νό­των είναι οι αβά­σι­μες και ατυχείς δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού Μητσο­τάκη.

Σε σύγκριση με τη μετα­να­στευ­τική κρίση του 2015, όταν 850 χιλιά­δες παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες έφτασαν στην Ευρώπη, το τρέχον επίπεδο περά­σμα­τός τους έχει μειωθεί κατά 94%, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώ­πινο οι χώρες που βρί­σκο­νται στις μετα­να­στευ­τι­κές οδούς καθώς και η Ελλάδα να εφαρ­μό­ζουν “πολι­τική μηδε­νι­κής μετα­νά­στευ­σης” και να αγνοούν τα δικαιώ­ματα των ανθρώ­πων αυτών. Η Ελλάδα και οι χώρες που υπο­φέ­ρουν από τη μετα­νά­στευση πρέπει να εστιά­σουν κυρίως στην αντι­με­τώ­πιση των αιτιών που προ­κα­λούν τη μετα­νά­στευση στις χώρες προ­έ­λευ­σης.

Η Τουρκία φιλο­ξε­νεί περισ­σό­τε­ρους από 4 εκα­τομ­μύ­ρια εκτο­πι­σμέ­νους ανθρώ­πους. Οι Έλληνες εταίροι μας καθώς και η διεθνής κοι­νό­τητα θα πρέπει να κατα­νο­ή­σουν πως δεν είναι δίκαιο η Τουρκία μόνη της να επω­μί­ζε­ται το βάρος της μετα­νά­στευ­σης, που είναι ένα παγκό­σμιο πρό­βλημα.

Παρά το γεγονός πως ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός αρνεί­ται να δει και να ανα­γνω­ρί­σει την κατά­σταση, οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες συνε­χί­ζουν να επα­να­προ­ω­θού­νται στα σύνορα από τις ελλη­νι­κές αρχές. Αψη­φώ­ντας τις ευρω­παϊ­κές αξίες, οι άνθρω­ποι αυτοί υπό­κει­νται σε απάν­θρωπη μετα­χεί­ριση.

Θεω­ρούμε ότι αρμόζει να υπεν­θυ­μί­σουμε στην Ελλάδα πως το να επι­λέ­ξει να συνερ­γα­στεί με την Τουρκία στο θέμα αυτό θα φέρει πιο απο­δο­τικά απο­τε­λέ­σματα αντί να γίνεται προ­πα­γάνδα κατά της Τουρ­κίας.

Καλούμε την Ελλη­νική κυβέρ­νηση να

– Διορ­θώ­σει τις απάν­θρω­πες συν­θή­κες που βιώνουν οι μετα­νά­στες, που κατα­γρά­φο­νται επίσης από διε­θνείς οργα­νι­σμούς

– Απο­τρέ­ψει τους θανά­τους βρεφών, ανη­λί­κων καθώς και μετα­να­στών που δεν μπορούν να λάβουν την απαι­τού­μενη βοήθεια

– Μην ξεχάσει πως οι άνθρω­ποι αυτοί έχουν δικαιώ­ματα και ελευ­θε­ρίες που πηγά­ζουν από το διεθνές δίκαιο

– Βάλει τέλος στην πρα­κτική της επα­να­προ­ώ­θη­σης μετα­να­στών, που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο

– Μη χρη­σι­μο­ποιεί όπλα κατά μετα­να­στών και να μην τους συμπε­ρι­φέ­ρε­ται απάν­θρωπα

– Δείξει σεβασμό στα πιστεύω των μετα­να­στών καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρω­πό­τη­τας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.