Ρεπορτάζ

Ψηφιοποίηση ιστορικών γεγονότων της Κύπρου

Αρχεία της δημόσιας βιβλιοθήκης της Ρόδου που αφορούν στα ιστορικά γεγονότα της Κύπρου, ψηφιοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΙΙ» που υλοποιείται από την Ενεργειακή Α.Ε., την αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΡΙΚ και το γραφείο τύπου της Προεδρίας της Κύπρου.

Χθες πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση στο πλαίσιο της εκπόνησης του έργου όπου συζητήθηκαν η πορεία της ψηφιοποίησης και η προετοιμασία της τελικής ημερίδας, τον Ιανουάριο του 2020 στην Λευκωσία, στην οποία και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Ενεργειακής και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ. Χρήστος Μπάρδος δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή της ΠΝΑΙ: «Στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ θα ψηφιοποιηθεί σε συνεργασία με το ΡΙΚ και το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας Κύπρου και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρόδου όλο το ιστορικό υλικό που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο. Ήταν απόφαση του ίδιου του περιφερειάρχη να στηρίξουμε σε αυτό το έργο τη δημόσια βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή της Ενεργειακής ΑΕ ως εταίρου.
Αναλάβαμε το διαχειριστικό μέρος, με την εμπειρία που διαθέτουμε. Εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης με την αγορά σκάνερ και όποιων άλλων μηχανημάτων χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Μπάρδος και συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κυρίως Ρόδος η τυγχάνουν μεγάλης προβολής από το ΡΙΚ με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Ανοίγουμε ένα νέο δρόμο συνεργασίας με το γραφείο τύπου της Προεδρίας της Κύπρου και ευελπιστούμε στο μέλλον να συμπράξουμε και σε άλλα προγράμματα», ανέφερε ο κ. Μπάρδος, σημειώνοντας ότι ο Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ είναι ένα από τα έξι συνολικά projects που υλοποιεί η Ενεργειακή, παρά την υποστελέχωσή της.
Η εκπρόσωπος του ΡΙΚ και υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Φοιβία Σάββα δήλωσε: «Βρεθήκαμε στη Ρόδο στο πλαίσιο της 4ης τεχνικής συνάντησης για το πρόγραμμα Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ που αποτελεί συνέχεια του Ηρόδοτος Ι και αφορούσε στην ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού υλικού σχετικά με την τουρκική εισβολή και τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν το 1974.
Ψηφιοποιούμε αρχειακό ιστορικό υλικό και το διαχέουμε στην κοινωνία, το καθιστούμε προσβάσιμο εν ολίγοις. Έχοντας την εμπειρία του πρώτου προγράμματος, συνεργαστήκαμε τρεις αξιόλογοι φορείς, δύο φορείς από την Κύπρο και ένας από τη Ρόδο που έχει επιλέξει η Ενεργειακή Α.Ε. της ΠΝΑι ως ο υλοποιών φορέας. Στο πλαίσιο του έργου με αρχικό προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ, ψηφιοποιείται αρχειακό υλικό έντυπο και οπτικοακουστικό και μουσικό τα ντοκουμέντα από την περίοδο της αγγλοκρατίας και έπειτα. Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί στο σάιτ digital-herodotus.eu 6500 ψηφιακά αρχεία που ξεκινούν από το 1929. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ψηφιοποιήσαμε 450 ώρες οπτικοακουστικού υλικού και 50 ώρες μουσικού υλικού που δεν υπάρχει πουθενά αλλού παρά μόνο στο αρχείο του ΡΙΚ. Τα αρχεία καλύπτουν όλο το φάσμα της νεότερης ιστορίας της Κύπρου που αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής».
Η κ. Φοιβία Σάββα δήλωσε ότι η ιστοσελίδα παρακολουθείται από 55 χώρες του κόσμου, ενώ το ψηφιοποιημένο υλικό έχει τεκμηριωθεί, έτσι ώστε να μπορούν να ανατρέχουν σε αυτό ερευνητές. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 εκτιμάται ότι θα έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 10.000 αρχεία και η ανάρτηση υλικού θα συνεχίζεται εσαεί.
«ΤΟ ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος είχε την ευτυχία να συνεργαστεί με το γραφείο τύπου και την Ενεργειακή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη απ΄ όπου αντλήσαμε υλικό από το ροδιακό τύπο που κάλυπτε τα γεγονότα της Κύπρου», κατέληξε η εκπρόσωπος του ΡΙΚ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου