Ειδήσεις

Δημοσκόπηση: Γιατί και οι ευρωκάλπες δείχνουν πολιτική αλλαγή

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πλήττεται από το χαμηλό ενδιαφέρον, αφού το 83% των γαλάζιων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα

Δημοσκόπηση: Γιατί και οι ευρωκάλπες δείχνουν πολιτική αλλαγή | tanea.gr

Ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής στέλνουν και οι κάλπες των ευρωεκλογών, ακόμη και στην περίπτωση που δεν στηθούν και εθνικές κάλπες. Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει αναγάγει σε «μητέρα των μαχών» την αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται – σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής» – να αποδίδει καρπούς, μιας και η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα για τη συγκεκριμένη κάλπη είναι στο 9,2%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1% έναντι 17,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψαλίδα, δηλαδή, είναι στα επίπεδα εκείνης που προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα για την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, η οποία ανέρχεται στις 8,4 μονάδες. Η ΝΔ φθάνει το 28,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ από τις αναγωγές ποσοστών προεξοφλείται και μια γαλάζια αυτοδυναμία.

Η συμμετοχή

Βέβαια, από τα επιμέρους στοιχεία της δημοσκόπησης φαίνεται πως ακόμη το συνολικό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές παραμένει χαμηλό. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πλήττεται από το χαμηλό ενδιαφέρον, αφού το 83% των γαλάζιων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα. Το αντίστοιχο ποσοστό για το κυβερνών κόμμα είναι 68%.

Υψηλά ποσοστά συμμετοχής εμφανίζει και το Κίνημα Αλλαγής, του οποίου το 87% των ψηφοφόρων του λέει πως σίγουρα θα βρεθεί πίσω από το παραβάν. Για την Πειραιώς, η συμμετοχή ευνοεί εκείνους κι όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και θεωρούν πως όσοι σηκώνονται από τον καναπέ τους για να ψηφίσουν συνήθως το κάνουν για να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση – και από τη νέα έρευνα προκύπτει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών καταβυθίζει τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. το 73% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο).

Τα ευρήματα του γκάλοπ

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον περίφημο μεσαίο χώρο, τους ψηφοφόρους του Κέντρου στους οποίους επιθυμούν να απευθυνθούν αμφότεροι οι εκπρόσωποι του νέου δικομματισμού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προκειμένου να αυξήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά. Στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση η πρώτη φορά Αριστερά έχει χάσει έξι μονάδες από τον Φεβρουάριο, από το 20% πήγε στο 14%. Μόλις δηλαδή το 14% των εν λόγω ψηφοφόρων αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση παρά τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Η ΝΔ, από την άλλη, κέρδισε πέντε μονάδες, από το 19% πήγε στο 24%.

Το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει πως αν γίνουν εθνικές εκλογές η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Το 41% δε, ζητεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, η επιλογή της ΝΔ να δίνει έμφαση στα οικονομικά ζητήματα είναι ορθή. Το 74% των συμμετεχόντων αξιολογεί αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας κι ένα 35% χαρακτηρίζει ως αρνητική εξέλιξη την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Με άλλα λόγια, δεν θεωρεί την οικονομία το ατού του Πρωθυπουργού, επομένως ίσως ακούσει όσα έχει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή tanea.gr

Παπακώστα Καρολίνα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου