ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος και Τουρισμός : Έλλειψη οράματος, στρατηγικής και διάθεσης συνεργασίας-Ανάγκη άμεσων αλλαγών και νέας πορείας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στράτος Καρίκης

Έχοντας φθάσει στα μέσα σχεδόν του Οκτώβρη, είναι ώρα να ανα­λύ­σουμε τα ιδιαί­τερα χαρα­κτη­ρι­στικά της φετινής του­ρι­στι­κής περιό­δου, η οποία αφήνει μια γλυ­κό­πι­κρη γεύση. Τη στιγμή που οι του­ρι­στι­κές αφίξεις φαί­νο­νται να ξεπερ­νούν κάθε προη­γού­μενο ρεκόρ, το θετικό αυτό πρόσημο δεν απο­τυ­πώ­νε­ται στην αγορά της Ρόδου!

Τα τελευ­ταία χρόνια δυστυ­χώς, ζούμε το παρά­δοξο, στον ευλο­γη­μένο αυτό τόπο να αυξά­νε­ται διαρκώς ο αριθμός των επι­σκε­πτών, αλλά η τοπική οικο­νο­μία να δοκι­μά­ζε­ται.

Ο του­ρι­σμός είναι ο κύριος τομέας της οικο­νο­μίας μας και θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη έμφαση. Πρέπει να μας απα­σχο­λή­σει σοβαρά πώς ένα νησί σαν τη Ρόδο, με τον πλούσιο πολι­τι­σμό, τα μονα­δικά μνημεία, τις ατε­λεί­ω­τες φυσικές ομορ­φιές, τις καθαρές, γρα­φι­κές παρα­λίες, το άρτιο ξενο­δο­χειακό δυνα­μικό, δεν βρί­σκε­ται σε θέση ισχύος έπειτα από δεκα­ε­τίες του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Είναι καιρός να μας απα­σχο­λή­σει, ποιες είναι οι ουσια­στι­κές ενέρ­γειες για την καθιέ­ρωση του brand της Ρόδου στις διε­θνείς αγορές και την ανά­δειξη όλων εκείνων των ποιο­τι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών του προ­ο­ρι­σμού, ώστε να προ­σελ­κύ­σουμε ποιο­τι­κό­τερο του­ρι­σμό και να απα­γκι­στρω­θούμε από το μαζικό μοντέλο.

Απαι­τεί­ται ολο­κλη­ρω­μένη στρα­τη­γική, συγκρο­τη­μένο σχέδιο και όραμα για την ανά­δειξη της Ρόδου ανάμεσα στο διεθνή αντα­γω­νι­σμό. Οι βρα­βεύ­σεις των επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων του­ρι­στών, η υποδοχή των επι­βα­τών των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων με μου­σι­κο­χο­ρευ­τικά συγκρο­τή­ματα, κον­κάρ­δες, μελε­κού­νια και βότανα της ροδια­κής γης καθώς και η συμ­με­τοχή της Διεύ­θυν­σης Του­ρι­σμού του δήμου Ρόδου στις του­ρι­στι­κές εκθέ­σεις προ­φα­νώς δεν επαρ­κούν.

Η ανά­πτυξη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας επιδρά στο σύνολο σχεδόν της τοπικής οικο­νο­μίας. Εμφα­νί­ζο­νται προ­βλή­ματα και παρου­σιά­ζο­νται αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις όταν ο του­ρι­σμός δεν ανα­πτύσ­σε­ται σε αρμονία με τους άλλους τομείς. Αυτές οι επι­πτώ­σεις μπορούν να επη­ρε­ά­σουν την ίδια την εξέλιξη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Γι’ αυτό και είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο να εξασφαλίζονται-στο μέτρο πάντα του δυνατού-οι απαι­τού­με­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη σωστή ανά­πτυξη του του­ρι­σμού. Η εξα­σφά­λιση της επι­θυ­μη­τής κατεύ­θυν­σης και πορείας της του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης επι­τυγ­χά­νε­ται μόνο μέσω του σχε­δια­σμού.

Δυστυ­χώς όμως σήμερα λείπει από τη δημο­τική αρχή το όραμα. Ο του­ρι­σμός έχει μπει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, πράγμα αδια­νό­ητο για ένα κατε­ξο­χήν του­ρι­στικό δήμο. Και δεν είναι μόνο η έλλειψη ορά­μα­τος και στρα­τη­γι­κής που ναρ­κο­θε­τούν τον του­ρι­σμό. Είναι κυρίως η έλλειψη διά­θε­σης συνερ­γα­σίας και συναί­νε­σης, απα­ραί­τητα στοι­χεία για την ανά­δειξη του του­ρι­στι­κού μας προ­ϊ­ό­ντος. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ, ένας πρό­τυ­πος οργα­νι­σμός του­ρι­στι­κής προ­ώ­θη­σης, παρα­μέ­νει ανε­νερ­γός, ενώ δεν έχει ανα­λη­φθεί καμία απο­λύ­τως πρω­το­βου­λία για να επα­νέλ­θει στην προη­γού­μενη του μορφή.

Τα τρωτά αλλά και τα θετικά σημεία του προ­ο­ρι­σμού είναι γνωστά. Έχουν άλλωστε απο­τυ­πω­θεί και στην έρευνα ποιό­τη­τας που εκπό­νησε ο Σύλ­λο­γος Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων της Ρόδου σε συνερ­γα­σία με το Αμε­ρι­κά­νικο Κολ­λέ­γιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Δεν είδαμε όμως τη δημο­τική αρχή να ευαι­σθη­το­ποιεί­ται και να προ­σπα­θεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

Επειδή λοιπόν το του­ρι­στικό τοπίο γίνεται ολοένα και πιο απαι­τη­τικό, επειδή οι άλλοι προ­ο­ρι­σμοί κάνουν άλματα σε επίπεδο του­ρι­στι­κής προ­ώ­θη­σης, είναι καιρός να μερι­μνή­σουμε έτσι ώστε να μην μεί­νουμε στην απο­μό­νωση, τρώ­γο­ντας τη σκόνη του αντα­γω­νι­σμού!

Ως παρά­ταξη, αντι­λαμ­βα­νό­με­νοι την απόλυτη ανάγκη ενί­σχυ­σης του του­ρι­σμού, είμαστε έτοιμοι την επόμενη κιόλας μέρα να καθί­σουμε στο τραπέζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων με όλους τους φορείς. Είμαστε έτοιμοι να  σχε­διά­σουμε όλοι μαζί το μέλλον του του­ρι­σμού και να δου­λέ­ψουμε οργα­νω­μένα, προ­κει­μέ­νου να φέρουμε τη Ρόδο σε θέση ισχύος στον του­ρι­στικό χάρτη.

Ο δήμος της Ρόδου μπορεί και πρέπει να δια­δρα­μα­τί­σει πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο, στη χάραξη μίας πρω­το­πο­ρια­κής του­ρι­στι­κής στρα­τη­γι­κής, μίας στρα­τη­γι­κής η οποία θα είναι προϊόν ευρείας συναί­νε­σης, συμ­με­τέ­χο­ντας δυνα­μικά και με πόρους για την επί­τευξη του καλύ­τε­ρου  απο­τε­λέ­σμα­τος.

 

Για αρχή του δια­λό­γου προ­τεί­νουμε:

 

1-Εκπόνηση ολο­κλη­ρω­μέ­νης στρα­τη­γι­κής μελέτης προ­βο­λής που θα αντα­πο­κρί­νε­ται στις σύγ­χρο­νες ανάγκες και στα σύγ­χρονα πρότυπα και θα αξιο­ποιεί τα πλέον σύγ­χρονα εργα­λεία

2-Ανάπτυξη δράσεων για την ανά­δειξη συγκρι­τι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των νησιού και προ­σέλ­κυση επι­σκε­πτών και δυνα­μική του­ρι­στική προβολή.

3-Συστηματική δια­φή­μιση του νησιού σε δυνα­μι­κές αγορές με προβολή της τοπικής ταυ­τό­τη­τας για τη σαφή δια­φο­ρο­ποί­ηση του νησιού μας από τους προ­ο­ρι­σμούς του μαζικού του­ρι­σμού.

4-Ενίσχυση και επέ­κταση των γρα­φείων πλη­ρο­φο­ριών.

5-Θεσμοθέτηση διεθνών συνε­δρίων.

6-Εντατικοποίηση προ­σπα­θειών για ανά­πτυξη εναλ­λα­κτι­κών μορφών του­ρι­σμού, συνε­δρια­κού, θρη­σκευ­τι­κού, ιατρι­κού, γαστρο­νο­μι­κού, αθλη­τι­κού κλπ – ως μέσου για την ενί­σχυση της τοπικής οικο­νο­μίας.

7-Ενίσχυση του ΠΡΟΤΟΥΡ που θα τρέχει την υλο­ποί­ηση της του­ρι­στι­κής στρα­τη­γι­κής.

8-Επιλογή από τον ΠΡΟΤΟΥΡ εξει­δι­κευ­μέ­νων συμ­βού­λων και συνερ­γα­τών του­ρι­σμού, με ανοι­κτές και δια­φα­νείς δια­δι­κα­σίες και στόχο την υλο­ποί­ηση ολο­κλη­ρω­μέ­νων δράσεων, για την ποιο­τική ανα­βάθ­μιση του συνόλου των υπη­ρε­σιών όλων των επι­χει­ρή­σεων που σχε­τί­ζο­νται με τον του­ρι­σμό.

9-Έγκαιρος προ­γραμ­μα­τι­σμός ετήσιων πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σεων με έμφαση στους δημότες και στους επι­σκέ­πτες. Καθιέ­ρωση δύο μεγάλων εκδη­λώ­σεων με παγκό­σμια προβολή για την προ­σέλ­κυση επι­σκε­πτών κατά τη μεσαία ή χαμηλή του­ρι­στική περίοδο και συνερ­γα­σία με τους φορείς και συλ­λό­γους που διορ­γα­νώ­νουν ή συμ­με­τέ­χουν σε τέτοιες εκδη­λώ­σεις.

10-Προσέλκυση μεμο­νω­μέ­νων επι­σκε­πτών για την ενί­σχυση των μικρών του­ρι­στι­κών κατα­λυ­μά­των και επι­χει­ρή­σεων που πλήτ­το­νται από το θεσμό του all inclusive.

11-Αναβάθμιση των υπο­δο­μών και της αισθη­τι­κής του νησιού μας άμεσα.  Η εικόνα του νησιού μας πρέπει άμεσα να αλλάξει προς το καλύ­τερο με ευρείες  παρεμ­βά­σεις στις αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, στις παρα­λίες, στους δρόμους, στα πεζο­δρό­μια, στο κυκλο­φο­ριακό, στα πάρκα, στο πράσινο και την αισθη­τική ενώ άμεσα πρέπει να προ­χω­ρή­σει και το γήπεδο του γκόλφ. Πρέπει να γίνουμε μία σύγ­χρονη ευρω­παϊκή πρω­τεύ­ουσα  του του­ρι­σμού.

12-Ίδρυση γρα­φείου σύν­δε­σης πρω­το­γε­νούς τομέα με ξενο­δο­χεία και προ­ώ­θηση τοπικών προ­ϊ­ό­ντων.

13-Αναβάθμιση του  αερο­δρο­μίου.

14-Ανάδειξη της φύσης, της ιστο­ρίας και του πολι­τι­σμού του νησιού.

15-Αναβάθμιση της του­ρι­στι­κής εκπαί­δευ­σης.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

1-Παραχώρηση, με μακρο­χρό­νιες συμ­βά­σεις, σε εται­ρείες κρουα­ζιέ­ρας, λιμε­νι­κών εγκα­τα­στά­σεων για να ανα­βαθ­μι­στούν και οι υπο­δο­μές αλλά και οι υπη­ρε­σίες στην κρουα­ζιέρα.

2-Επαναλειτουργία του home port.

3-Δημιουργία νέων αντα­γω­νι­στι­κών προ­ϊ­ό­ντων, όπως η εφαρ­μογή νέων του­ρι­στι­κών πακέτων “Cruise & Stay”.

4-Άνοιγμα σε νέες αγορές όπως η Κινε­ζική Αγορά με την αξιο­ποί­ηση της παρου­σίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, των επεν­δύ­σεων που πραγ­μα­το­ποιεί στις υπο­δο­μές κρουα­ζιέ­ρας αλλά, και την αξιο­ποί­ηση της δυνα­μι­κής τάσης που παρου­σιά­ζει η Κινε­ζική Του­ρι­στική Αγορά.

5-Άμεση δια­βού­λευση με τις εται­ρείες κρουα­ζιέ­ρας για παροχή προς αυτές του συνόλου των αιτού­με­νων υπη­ρε­σιών.

6-Μείωση στο ελά­χι­στο των τελών του του­ρι­στι­κού λιμένα και των τελών ύδρευ­σης κρουα­ζιε­ρό­πλοιων.

7-Προσαρμογή υπο­δο­μών στις ανάγκες του θαλάσ­σιου του­ρι­σμού για την προ­ώ­θηση του. Ανα­βάθ­μιση των λιμε­νι­κών υπο­δο­μών με στόχο να γίνει η Ρόδος ευρω­παϊκό λιμάνι κύρους.

8-Πλήρης δια­φά­νεια στη λει­τουρ­γία του λιμε­νι­κού ταμείου και τοπο­θέ­τηση προ­έ­δρου με άμεση γνώση του αντι­κει­μέ­νου του

Αυτές είναι μόνο μερικές σκέψεις που πρέπει άμεσα να δώσουν τα  έναυσμα μιας δια­φο­ρε­τι­κής αντι­με­τώ­πι­σης, μίας ενερ­γο­ποί­η­σης δήμου, περι­φέ­ρειας, κεντρι­κού κράτους και φορέων   η οποία να έχει  ως απο­τέ­λε­σμα  την πλήρη συνεν­νό­ηση όλων για το καλό του τόπου μας.

 

Για την παρά­ταξη ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ

Στράτος Καρίκης

Επικ. Μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης στο Δ.Σ. Ρόδου

Υπο­ψή­φιος Δήμαρ­χος Ρόδου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.