ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρελθόν πλέον το τραπεζικό απόρρητο για τον νόμο Κατσέλη- Τι αλλάζει για 150.768 δανειολήπτες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
στεγαστικό δάνειο

Πα­ρελ­θόν απο­τε­λεί από σή­με­ρα το τρα­πε­ζι­κό απόρ­ρη­το για 150.768 δα­νειο­λή­πτες που κα­τέ­φυ­γαν στον νόμο Κα­τσέ­λη (3869/2010) για να ρυθ­μί­σουν τις οφει­λές τους και να προ­στα­τέ­ψουν την πρώτη κα­τοι­κία τους από τον πλει­στη­ρια­σμό.

Ο «Ε.Τ.» φέρ­νει στο φως της δη­μο­σιό­τη­τας τα στα­τι­στι­κά για την πο­ρεία του νόμου, όπως τα πα­ρου­σί­α­σε το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυ­βέρ­νη­σης στους εκ­προ­σώ­πους των δα­νει­στών κατά την πρώτη τους… μετα-μνη­μο­νια­κή επί­σκε­ψη στην Αθήνα, αλλά και τον τρόπο που θα πα­ρα­κο­λου­θεί­ται στο εξής η Ελ­λά­δα

Τρα­πε­ζι­κοί κύ­κλοι εκτι­μούν πως αυτό το στοκ των 150.000 και πλέον αι­τή­σε­ων θα πε­ριο­ρι­στεί κατά 40.000 υπο­θέ­σεις πε­ρί­που, αφού βάσει υπο­λο­γι­σμών ένα πο­σο­στό της τά­ξε­ως του 25% που αντι­στοι­χεί σε στρα­τη­γι­κούς κα­κο­πλη­ρω­τές θα προ­τι­μή­σει να εγκα­τα­λεί­ψει το λε­γό­με­νο «οχυρό», φο­βού­με­νο την άρση του τρα­πε­ζι­κού απορ­ρή­του.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως ο νόμος, που επι­τρέ­πει για πρώτη φορά στην Ελ­λά­δα άρση του τρα­πε­ζι­κού απορ­ρή­του, ψη­φί­στη­κε στις 15 Ιου­νί­ου (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νό­ταν στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο με τα μέτρα της 4ης αξιο­λό­γη­σης). Στο πλαί­σιο αυτού, υπήρ­χε η πρό­βλε­ψη με την πά­ρο­δο 3 μηνών από την ψή­φι­ση, το συ­γκε­κρι­μέ­νο μέτρο να ενερ­γο­ποι­η­θεί αυ­τό­μα­τα. Το τρί­μη­νο που πέ­ρα­σε κα­νέ­νας δα­νειο­λή­πτης, εν ανα­μο­νή δι­κά­σι­μου, δεν έδωσε την έγκρι­σή του για άρση.

Κα­κο­πλη­ρω­τές

Η κυ­βέρ­νη­ση από την πλευ­ρά της, ανα­φε­ρό­με­νη στο «λί­φτινγκ» που υπέ­στη ο ν. 3869/2010 επί ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, εστιά­ζει, διαρ­κώς, στη μέ­ρι­μνα για την αντι­με­τώ­πι­ση των στρα­τη­γι­κών κα­κο­πλη­ρω­τών. Δεν χω­ρά­ει αμ­φι­βο­λία ότι το γε­γο­νός πως ο νόμος είχε γίνει «κα­τα­φύ­γιο» για στρα­τη­γι­κούς κα­κο­πλη­ρω­τές είναι ένα πρό­βλη­μα που έχει δια­πι­στω­θεί από καιρό επι­ζη­τώ­ντας άμεση διευ­θέ­τη­ση. Ωστό­σο, αυτό που επί­σης πρέ­πει να το­νι­στεί είναι το ότι έχουν στε­νέ­ψει εξαι­ρε­τι­κά τα πε­ρι­θώ­ρια έντα­ξης, κα­θό­τι προ­βλέ­πο­νται πιο αυ­στη­ρά κρι­τή­ρια, με το ει­σό­δη­μα και την αντι­κει­με­νι­κή αξία ακι­νή­του να είναι σε χα­μη­λό­τε­ρα επί­πε­δα από αυτά που ήταν προ ανα­θε­ώ­ρη­σης.

Να ση­μειω­θεί δε πως ο ν. 3869/ 2010 έχει ημε­ρο­μη­νία λήξης την 31η.12.2018 και το αί­τη­μα πα­ρά­τα­σής του θα τεθεί στο τρα­πέ­ζι των συ­ζη­τή­σε­ων οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου­θε­σμών λίγο χρο­νι­κό διά­στη­μα πριν από την εκ­πνοή της, αφού οι εκ­πρό­σω­ποι των δα­νει­στών αξιο­λο­γή­σουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του.

Τα στοι­χεία

Όσον αφορά στα στοι­χεία για την πο­ρεία του νόμου, κύ­κλοι των ελ­λη­νι­κών αρχών απο­δί­δουν την εκτί­να­ξη των υπο­θέ­σε­ων που πε­ραιώ­θη­καν κατά το α’ εξά­μη­νο του 2017, για την ακρί­βεια σε 20.266 από 6.616 που ήταν κατά το β’ εξά­μη­νο του 2016, στην κα­λύ­τε­ρη λει­τουρ­γία του. Ση­μειώ­νε­ται πως υπό την πίεση των δα­νει­στών να γίνει ο νόμος πιο λει­τουρ­γι­κός μέσα στο 2016 είχε υπο­στεί ένα «λί­φτινγκ», όπου με­τα­ξύ άλλων προ­έ­βλε­πε πως κάθε δι­κα­στή­ριο θα πρέ­πει να έχει μία ει­δι­κή αί­θου­σα, όπου θα δι­κά­ζο­νται υπο­θέ­σεις απο­κλει­στι­κά του νόμου Κα­τσέ­λη, πρό­κει­ται για τα λε­γό­με­να Κα­τσε­λο­δι­κεία. Αυτή η πρω­το­βου­λία, συ­γκε­κρι­μέ­να, που τέ­θη­κε σε ισχύ από 1ης.1.2017 εκτι­μά­ται πως συ­νέ­βα­λε κα­θο­ρι­στι­κά στην αύ­ξη­ση των υπο­θέ­σε­ων που πε­ραιώ­θη­καν.

Επι­δό­τη­ση δόσης

Από εκεί και πέρα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Ε.Τ.», από τις αρχές του 2019 θα δοθεί η δυ­να­τό­τη­τα επι­δό­τη­σης της δόσης του στε­γα­στι­κού δα­νεί­ου από το κρά­τος. Η δια­δι­κα­σία θα «τρέ­ξει» μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας, όπου υπο­βάλ­λο­νται οι αι­τή­σεις για όλα τα επι­δό­μα­τα κοι­νω­νι­κού χα­ρα­κτή­ρα (http://www. idika.gr/).

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως βάσει νόμου, εφό­σον η αντι­κει­με­νι­κή αξία κύ­ριας κα­τοι­κί­ας κυ­μαί­νε­ται με­τα­ξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προ­σαυ­ξη­μέ­νη ανά­λο­γα με την οι­κο­γε­νεια­κή κα­τά­στα­ση του οφει­λέ­τη (ένας ενή­λι­κας: 120.000 ευρώ, ζευ­γά­ρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετή­σιο ει­σό­δη­μα δεν υπερ­βαί­νει τις εύ­λο­γες δα­πά­νες δια­βί­ω­σης, δη­λα­δή κυ­μαί­νε­ται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγα­μος: 8.180 ευρώ, ζευ­γά­ρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δη­μό­σιο κα­λύ­πτει έως και το 95% των μη­νιαί­ων κα­τα­βο­λών επί τριε­τία. Με άλλα λόγια, δα­νειο­λή­πτης με δόση 100 ευρώ μη­νιαί­ως θα λαμ­βά­νει επί­δο­μα 95 ευρώ.

Η… επά­νο­δος

Πρό­σθε­τα, στις συ­να­ντή­σεις που είχαν οι εκ­πρό­σω­ποι των θε­σμών με το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυ­βέρ­νη­σης μέσα στην εβδο­μά­δα στην Αθήνα τους πε­ριέ­γρα­ψαν πώς ακρι­βώς θα πα­ρα­κο­λου­θούν τη χώρα μας στη μετα-μνη­μο­νια­κή εποχή. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, όσον αφορά στο νόμο Κα­τσέ­λη, ζή­τη­σαν πε­ρισ­σό­τε­ρα στοι­χεία από αυτά που πα­ρέ­θε­σε η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά, εξη­γώ­ντας πως θέ­λουν να έχουν μία πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να για το ν. 3869/2010

Την ερ­χό­με­νη εβδο­μά­δα ανα­μέ­νε­ται να στεί­λουν ένα έγ­γρα­φο στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυ­βέρ­νη­σης, όπου θα πε­ρι­γρά­φουν, λε­πτο­με­ρώς, τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα πρέ­πει να έχουν στη διά­θε­σή τους ανα­φο­ρι­κά με τις επι­δό­σεις του νόμου, ανά τρί­μη­νο. Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρε­ται πως οι ελ­λη­νι­κές αρχές θα ανα­λά­βουν την υπο­χρέ­ω­ση να ενη­με­ρώ­νουν για το πόσες αι­τή­σεις κα­τα­τέ­θη­καν, πόσες ελέγ­χθη­καν, πόσες βρέ­θη­καν ότι δεν πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια και απορ­ρί­φθη­καν, πόσες πήραν την προ­στα­σία, πόσες εκ­δι­κά­στη­καν, πόσες ανα­βλή­θη­καν, πόσες μα­ταιώ­θη­καν, για πόσες έγινε η δίκη και κέρ­δι­σε ο δα­νειο­λή­πτης, για πόσες έγινε η δίκη και έχασε ο δα­νειο­λή­πτης, για πόσες έγινε η δίκη και βγήκε η από­φα­ση, για πόσες εκ­κρε­μεί η από­φα­ση κ.λπ.

Μά­λι­στα υπάρ­χουν και κά­ποια στοι­χεία που ζη­τή­θη­καν, τα οποία για την ώρα δεν τη­ρού­νται, δεν είναι δη­λα­δή δια­θέ­σι­μα, π.χ. ζή­τη­σαν να ενη­με­ρω­θούν ανα­φο­ρι­κά με το πόσοι πα­ραι­τή­θη­καν από το νόμο και για ποια αιτία. Οσα χρό­νια «τρέ­χει» ο νόμος, δεν συλ­λέ­γο­νταν πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φο­ρι­κά με τους λό­γους που κά­ποιοι δα­νειο­λή­πτες απο­φά­σι­σαν να φύ­γουν από το ν. 3869/2010. Οι εκ­πρό­σω­ποι των δα­νει­στών, όμως, επι­σή­μα­ναν στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο πως στο εξής θα πρέ­πει να ανα­πτύ­ξει ένα μη­χα­νι­σμό για να τη­ρού­νται και τέ­τοιου εί­δους στοι­χεία και μά­λι­στα άμεσα, ώστε την επό­με­νη φορά που θα τους τα ζη­τή­σουν να είναι δια­θέ­σι­μα. Ταυ­τό­χρο­να, όπως ζή­τη­σαν στοι­χεία για το νόμο Κα­τσέ­λη, έτσι έκα­ναν και για άλλα θέ­μα­τα, π.χ. για την πο­ρεία του εξω­δι­κα­στι­κού συμ­βι­βα­σμού ρύθ­μι­σης οφει­λών (ν. 4469/2017). Επί της ου­σί­ας, αφού οι δύο πλευ­ρές κα­τα­λή­ξουν στα στοι­χεία που πρέ­πει να απο­στέλ­λο­νται κάθε φορά για κάθε θέμα, π.χ. νόμος Κα­τσέ­λη, εξω­δι­κα­στι­κός συμ­βι­βα­σμός κ.λπ., θα υπο­γρά­ψουν σχε­τι­κό το κεί­με­νο-συμ­φω­νία.

Έκ­θε­ση επο­πτεί­ας

Οι εκ­πρό­σω­ποι των θε­σμών θα αξιο­λο­γούν τον όγκο αυτών των πλη­ρο­φο­ριών και θα συ­ντάσ­σουν μία συ­νο­λι­κή έκ­θε­ση για την πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Αυτό ση­μαί­νει πως ο νόμος Κα­τσέ­λη θα είναι μόλις ένα σκέ­λος αυτής της έκ­θε­σης, θα υπάρ­χει άλλο για τον εξω­δι­κα­στι­κό μη­χα­νι­σμό, για τις μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κές τά­σεις γε­νι­κό­τε­ρα, για τη βιω­σι­μό­τη­τα του χρέ­ους, για φο­ρο­λο­γι­κά ζη­τή­μα­τα, γρα­φή­μα­τα που θα απο­τυ­πώ­νουν την εξέ­λι­ξη του εκά­στο­τε δεί­κτη κ.λπ. Πρό­κει­ται για τη λε­γό­με­νη Post-Programme Surveillance Report (Με­τα­μνη­μο­νια­κή Εκ­θε­ση Επο­πτεί­ας). Μά­λι­στα οι εκ­πρό­σω­ποι των θε­σμών πα­ρου­σί­α­σαν εν­δει­κτι­κά κά­ποιες από τις εκ­θέ­σεις που έχουν ήδη διε­ξα­χθεί για άλλες χώρες (Κύπρο, Ισπα­νία, Ιρ­λαν­δία, Πορ­το­γα­λία κ.λπ.) στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο στις πρό­σφα­τες συ­να­ντή­σεις τους, με σκοπό να γίνει κα­λύ­τε­ρα αντι­λη­πτή η φι­λο­σο­φία της πα­ρα­κο­λού­θη­σης.

Κύ­κλοι του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου μι­λώ­ντας στον «Ε.Τ.» εστί­α­σαν στη βα­ρύ­τη­τα αυτής της έκ­θε­σης, το­νί­ζο­ντας πως το γε­γο­νός ότι τη λαμ­βά­νουν υπόψη όλοι οι θε­σμι­κοί επεν­δυ­τές ση­μαί­νει αυ­το­μά­τως πως επη­ρε­ά­ζει τις αγο­ρές. Οι ίδιες πηγές εξή­γη­σαν πως εν­δε­χό­με­νο αρ­νη­τι­κό σχό­λιο στην έκ­θε­ση μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως πρό­σκομ­μα, ανα­φέ­ρο­ντας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πως κά­ποιος επεν­δυ­τής μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει να μην αγο­ρά­σει ομό­λο­γα ή να το επι­χει­ρή­σει, αλλά σε υψηλή τιμή κ.λπ.

Ανα­φο­ρι­κά με το χρο­νο­διά­γραμ­μα, το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο θα πρέ­πει να απο­στεί­λει στους εκ­προ­σώ­πους των θε­σμών τα πρό­σθε­τα στοι­χεία που τους ζή­τη­σαν μέχρι τέλος Οκτω­βρί­ου, τα οποία θα αφο­ρούν στο τρί­μη­νο Ιου­λί­ου-Σε­πτεμ­βρί­ου. Εκεί­νοι προ­βλέ­πε­ται να έχουν έτοι­μη την έκ­θε­ση έως τα τέλη Νο­εμ­βρί­ου. Πηγές από το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο επι­ση­μαί­νουν πως η αρχή θα είναι δύ­σκο­λη, αλλά στη συ­νέ­χεια η δια­δι­κα­σία θα συ­ντμη­θεί.

Για πα­ρά­δειγ­μα, τα στοι­χεία Οκτω­βρί­ου-Δε­κεμ­βρί­ου θα πρέ­πει να τα στεί­λουν οι ελ­λη­νι­κές αρχές μέχρι τα μέσα Ια­νουα­ρί­ου για να βγά­λουν οι εκ­πρό­σω­ποι των θε­σμών το report τέλος Ια­νουα­ρί­ου. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως τέλος Οκτω­βρί­ου με αρχές Νο­εμ­βρί­ου θα ξα­να­έρ­θουν οι εκ­πρό­σω­ποι των δα­νει­στών, πριν βγά­λουν την έκ­θε­σή τους, για να τη δουν μαζί με το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυ­βέρ­νη­σης.

πηγή eleftherostypos.gr

Συ­ντά­κτρια ΙΩ­ΑΝ­ΝΑ ΦΕ­ΝΤΟΥ­ΡΗ

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.