Η αντιμετώπιση των αστικών και δασικών πυρκαγιών ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κατάλυμα της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη.
Στους πολίτες, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα και να ενημερωθούν, μίλησαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Γαϊτανίδης και ο αξιωματικός της ΠΥΡ κ. Ν. Παναγιωτίδης.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο διοικητής της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που έχει η συγκεκριμένη υπηρεσία και στις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά σε οικίες και επιχειρήσεις.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής έδειξε στο κοινό, φωτογραφικό υλικό από τις επιχειρήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η υπηρεσία του.
«Τα αναμμένα κεριά και τα καντήλια, οι ηλεκτρικοί απορροφητήρες, οι ξεχασμένες κατσαρόλες με φαγητό που βράζει, οι μικρές και οι μεγάλες φιάλες γκαζιού», είναι μερικές από τις αιτίες πρόκλησης φωτιάς σε οικίες και επιχειρήσεις.
«Δεν θα πρέπει να λειτουργεί το τζάκι τις νυκτερινές ώρες ενώ οι ένοικοι του σπιτιού κοιμούνται. Είναι επικίνδυνο επίσης να μην κλείνουν όλες οι συσκευές όταν γίνεται διακοπή ρεύματος. Δεν γίνεται να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν αμέριμνα με σπίρτα και αναπτήρες», τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γαϊτανίδη κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτουν πυροσβεστήρες.
«Ακόμη και ένας μικρός πυροσβεστήρας θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση και να συμβάλει στην κατάσβεση φωτιάς που έχει ανάψει σε σπίτι ή επιχείρηση», δήλωσε ο διοικητής της ΠΥΡ, που έδειξε στο κοινό και το ειδικό σκέπαστρο που δεν κοστίζει πολλά χρήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση της φωτιάς.
«Κάθε ημέρα εμείς έχουμε μια φωτιά και μια διάσωση. Όταν οι πολίτες μας καλούν θα πρέπει όμως να είναι ψύχραιμοι και σαφείς για να μας βοηθούν στο έργο μας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Γαϊτανίδης.
Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών υπαίθρου.
«Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών υπαίθρου», τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης που αναφέρθηκε σε περιστατικά όπου οι πυρκαγιές που ξέσπασαν πήραν διαστάσεις και απείλησαν οικισμούς.
“Πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερες πυρκαγιές στα επόμενα χρόνια. Όλοι μπορούμε να τις προκαλέσουμε αν είμαστε αμελείς”, δήλωσε ο κ. Παναγιωτίδης που παρουσίασε στη συνέχεια βίντεο που εστάλησαν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε δασικές περιοχές.
«Έχουμε χρέος να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας για την εξάλειψη των πιθανοτήτων εκδήλωσης πυρκαγιών. Το θέμα είναι αν θέλουμε να αναπτύξουμε δράση και να προστατέψουμε τα δάση μας», τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης.
Εκτενής αναφορά έγινε στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Ρόδο στα προηγούμενα χρόνια και έγιναν η αιτία να καούν αρκετά στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πολίτες θα πρέπει:
-Να μην ανάβουν φωτιές στο δάσος για οποιονδήποτε λόγο το καλοκαίρι.
-Να μην καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
-Να μην ανάβουν υπαίθριες ψησταριές σε δάση ή χώρους με ξερά χόρτα.
– Να μην πετάνε αναμμένα τσιγάρα και να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
-Να δημιουργούν αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι τους όταν αυτό είναι κοντά σε δάσος.
-Να κόβουν τα αγριόχορτα, να απομακρύνουν τα φύλλα, τις πευκοβελόνες, τα ξερόκλαδα και κάθε εύφλεκτο υλικό από την αυλή τους και γύρω από το σπίτι σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
-Να μην αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια.
-Να κλαδεύουν όλα τα δένδρα γύρω από το σπίτι σε ύψος περί τα τρία μέτρα από το έδαφος.
-Να απομακρύνουν τα καυσόξυλα για το τζάκι ή την ψησταριά αλλά και τα αχρησιμοποίητα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά.
-Να τοποθετούν τις φιάλες υγραερίου, τις δεξαμενές πετρελαίου και άλλα εύφλεκτα χημικά (π.χ. λιπάσματα) σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι.
-Να προστατεύουν τη σκεπή και τις υδρορροές από τα ξερά φύλλα και τις πευκοβελόνες.
-Να μην τοποθετούν πλαστικές υδρορροές στους τοίχους του κτίσματος.
-Να καλύπτουν τους ανοικτούς χώρους σε βεράντες, πιλοτές και πρόστεγα καθώς και τις καμινάδες, τους αγωγούς εξαερισμού και τα ανοίγματα στην σκεπή και τις σοφίτες με μεταλλικό, μη εύφλεκτο πλέγμα.
-Να προφυλάσσουν εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
-Να διευκολύνουν την πρόσβαση στο κάθε σπίτι. Αν είναι μέσα στα δένδρα να φροντίσουν να υπάρχουν ευκρινή σήματα με τη διεύθυνση και την οδό πρόσβασης που να είναι ορατά μέρα και νύχτα – για τη νύχτα.
-Να δημιουργούν προσβάσεις για τα οχήματα της ΠΥΡ.
«Να προμηθευτείτε κατάλληλους πυροσβεστήρες και να μεριμνήσετε για τη συντήρησή τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνες ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συνδέστε τους στις βρύσες. Αν δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά. Τέλος, τοποθετήστε σε προσιτές θέσεις τα εργαλεία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες ή κι εσείς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», συμβουλεύουν τους πολίτες οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.