ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αχτσιόγλου: Πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Έφη Αχτσιόγλου

Τους τρεις βασι­κούς άξονες πολι­τι­κής του υπουρ­γείου Εργα­σίας για την μετά το μνη­μό­νιο εποχή περιέ­γραψε η υπουρ­γός Εργα­σίας, Έφη Αχτσιό­γλου μιλώ­ντας χθες στη Συν­διά­σκεψη της ΓΣΕΕ για την 100ή της επέτειο. Η ίδια επε­σή­μανε πως μετά το κλεί­σιμο και της 4ης αξιο­λό­γη­σης, οι κύριοι άξονες εστιά­ζο­νται στην επα­να­φορά των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σεων, στην αύξηση του κατώ­τα­του μισθού και στην κατα­πο­λέ­μηση της αδή­λω­της, υπο­δη­λω­μέ­νης και επι­σφα­λούς εργα­σίας. Προ­α­νήγ­γειλε μάλιστα νομο­σχέ­διο, που θα θέτει αυστη­ρούς κανόνες στις εργο­λα­βίες, μέσω των οποίων, όπως είπε, συχνά παρα­βιά­ζε­ται ή παρα­κάμ­πτε­ται η εργα­τική νομο­θε­σία. Πρό­κει­ται για το ίδιο νομο­σχέ­διο που θα ενσω­μα­τώ­νει και την ρύθμιση για την ανα­μόρ­φωση του προ­στί­μου για την αδήλωτη εργασία. Ειδι­κό­τερα :

  • για τον κατώ­τατο μισθό, η κ. Αχτσιό­γλου είπε ότι οι μισθοί θα αρχί­σουν να απο­κα­θί­στα­νται στα­διακά, όμως πρέπει να υπάρξει μια πιο ορα­μα­τική πολι­τική πάνω σε αυτό το ζήτημα, καθώς το πρό­βλημα δεν ήταν μόνο συνέ­πεια της κρίσης, αλλά απο­τέ­λε­σμα πολυ­ε­τών πολι­τι­κών. Όπως ανα­φέ­ρε­ται και στο ανα­πτυ­ξιακό σχέδιο της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, το υπάρχον πλαίσιο που ρυθ­μί­ζει την αγορά εργα­σίας έχει φτάσει στα όριά του και για αυτό προ­τεί­νε­ται μια προ­σε­κτική αύξηση στο επίπεδο του κατώ­τα­του μισθού, εντός του ισχύ­ο­ντος θεσμι­κού πλαι­σίου.
  • για τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, η κ. Αχτσιό­γλου επα­νέ­λαβε ότι θα επα­νέλ­θουν σε ισχύ από τον Αύγου­στο του 2018. Η συμ­φω­νία που επήλθε με τους θεσμούς για τον μηχα­νι­σμό μέτρη­σης της κάλυψης των κλα­δι­κών συμ­βά­σεων βγάζει από το κάδρο και την τελευ­ταία εκκρε­μό­τητα, ώστε να επα­νέλ­θει σε ισχύ η αρχή της επε­κτα­σι­μό­τη­τας, που ανε­στάλη το 2011 οδη­γώ­ντας τους κλα­δι­κούς μισθούς σε πτώση. Από τον ερχό­μενο Αύγου­στο, οι κλα­δι­κές συμ­βά­σεις θα επε­κτεί­νο­νται σε ολό­κληρο τον κλάδο εφόσον οι επι­χει­ρή­σεις που υπο­γρά­φουν τη συλ­λο­γική σύμβαση απα­σχο­λούν το 51% των εργα­ζο­μέ­νων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστο­ποιεί­ται μέσω της αξιο­ποί­η­σης των στοι­χείων του Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος “ΕΡΓΑΝΗ”. Ομοίως θα επε­κτεί­νο­νται και οι διαι­τη­τι­κές απο­φά­σεις που ισο­δυ­να­μούν με κλα­δι­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις εργα­σίας. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως η αρχή της επε­κτα­σι­μό­τη­τας θα επα­νι­σχύ­σει με αυτήν την ευνοϊ­κό­τε­ρης ρύθ­μι­σης.
  • για την αδήλωτη, υπο­δη­λω­μένη και επι­σφα­λής εργασία, η κ. Αχτσιό­γλου επι­σή­μανε ότι έχει επέλθει σημα­ντική μείωση του φαι­νο­μέ­νου και ανα­φέρ­θηκε στο νομο­σχέ­διο που θα παρέχει κλι­μα­κωτή έκπτωση στο πρό­στιμο για όσους προ­σλαμ­βά­νουν τον αδήλωτο εργα­ζό­μενο. Στο στό­χα­στρο, με το ίδιο νομο­σχέ­διο μπαί­νουν και οι «εργο­λά­βοι» που δια­κι­νούν προ­σω­πικό.

«Η περί­ο­δος που δια­νύ­ουμε είναι εξαι­ρε­τικά κρίσιμη. Όχι μόνο γιατί βρι­σκό­μα­στε στα τελευ­ταία μέτρα μίας ιδιαί­τερα δύσκο­λης δια­δρο­μής αλλά και γιατί είναι ακριβώς η περί­ο­δος στην οποία θέτουμε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ένα νέο ανα­πτυ­ξιακό μοντέλο», σημεί­ωσε η κ. Αχτσιό­γλου προ­σθέ­το­ντας πως η ανα­πτυ­ξιακή στρα­τη­γική της κυβέρ­νη­σης τοπο­θε­τεί την εργασία στο κέντρο. Από την πλευρά του, ο πρό­ε­δρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Πανα­γό­που­λος ανα­φέρ­θηκε στις αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις που θα έχει για το εργα­τικό δυνα­μικό η ψηφιο­ποί­ηση της εργα­σίας. «Σύμφωνα με το Παγκό­σμιο Οικο­νο­μικό Φόρουμ”, τόνισε ο κ. Πανα­γό­που­λος, “στα επόμενα πέντε χρόνια θα χαθούν πάνω από πέντε εκα­τομ­μύ­ρια θέσεις εργα­σίας στις δεκα­πέ­ντε πιο ανε­πτυγ­μέ­νες και ανερ­χό­με­νες οικο­νο­μίες με τη μεγα­λύ­τερη επί­πτωση στα επαγ­γέλ­ματα που απαι­τούν λιγό­τερη εξει­δί­κευση. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο που έχει δει το φως της δημο­σιό­τη­τας, 375 εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι παγκο­σμίως, δηλαδή το 14% του παγκό­σμιου εργα­τι­κού δυνα­μι­κού, αντι­με­τω­πί­ζει ενδε­χό­μενη απώλεια θέσεων εργα­σίας έως το 2030. Ο καθη­γη­τής του Χάρ­βαρντ Ντέι­βιντ Βάιλ προει­δο­ποιεί ότι η εισο­δη­μα­τική ανι­σό­τητα σχε­τί­ζε­ται λιγό­τερο με τις τεχνο­λο­γι­κές και­νο­το­μίες και περισ­σό­τερο με τις οργα­νω­τι­κές και­νο­το­μίες που εφαρ­μό­ζουν μεγάλες εται­ρείες όπως η υπερ­γο­λα­βία, το φραν­τσάι­ζινγκ και οι αλυ­σί­δες εφο­δια­σμού, προ­κα­λώ­ντας μεγάλες ρωγμές στη βασική σχέση εργοδότη-εργαζομένου, και στην παρα­γωγή, με απο­τέ­λε­σμα την καταρ­ρά­κωση των μισθών και των συν­θη­κών εργα­σίας».

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.