ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα «ύψη» οι κρατήσεις για την Ελλάδα στη γερμανική αγορά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Μέγεθος γραμμάτων

Οι ισχυ­ρές κρα­τή­σεις και η υψηλή ζή­τη­ση που πα­ρα­τη­ρεί­ται για την προ­σε­χή, κα­λο­και­ρι­νή πε­ρί­ο­δο στην Ελ­λά­δα και την Τουρ­κία είναι πι­θα­νό να επι­φέ­ρει έλ­λει­ψη κλι­νών, προει­δο­ποιούν οι «ηγέ­τες» της γερ­μα­νι­κής του­ρι­στι­κής αγο­ράς, οι οποί­οι στο σύ­νο­λό τους «μι­λούν» για ανά­καμ­ψη των προ­ο­ρι­σμών της Αν. Με­σο­γεί­ου.

Η Alltours, για πα­ρά­δειγ­μα, ανέ­φε­ρε δι­ψή­φια αύ­ξη­ση των πω­λή­σε­ων για την κα­λο­και­ρι­νή σεζόν του 2018, με με­γά­λη ζή­τη­ση για την Ελ­λά­δα, την Τουρ­κία και την Αί­γυ­πτο, καθώς και μι­κτές τά­σεις για την Ισπα­νία, με μεί­ω­ση των κρα­τή­σε­ων, αλλά υψη­λό­τε­ρα έσοδα, λόγω αύ­ξη­σης των τιμών.

Ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της εται­ρί­ας, Markus Daldrup, προει­δο­ποί­η­σε στην ITB: «Είναι αρ­κε­τά πι­θα­νό να υπάρ­ξει πρό­βλη­μα κλι­νών στην Τουρ­κία και την Ελ­λά­δα. Όχι μόνο η γερ­μα­νι­κή αγορά αλλά και άλλες, όπως η Ρωσία, εμ­φα­νί­ζουν υψηλή ζή­τη­ση γι’ αυτές τις αγο­ρές». Αντί­θε­τα, σύμ­φω­να με τον ίδιο, στην Ισπα­νία οι κρα­τή­σεις έχουν πλη­γεί, λόγω των ση­μα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρων τιμών και τον δι­πλα­σια­σμό του του­ρι­στι­κού φόρου στη Μα­γιόρ­κα.

Ομοί­ως, η FTI «απο­λαμ­βά­νει» δι­ψή­φια αύ­ξη­ση στα έσοδα των πω­λή­σε­ων και στις κρα­τή­σεις για το τρέ­χον οι­κο­νο­μι­κό έτος, εξαι­τί­ας κυ­ρί­ως των ισχυ­ρών πω­λή­σε­ων για την Τουρ­κία, την Ελ­λά­δα (+ 50%) και την Αί­γυ­πτο.

Μι­λώ­ντας σχε­τι­κά ο Ralph Schiller, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του ομί­λου, δή­λω­σε: «Η αλ­λα­γή στην επι­λο­γή προ­ο­ρι­σμού που πα­ρα­τη­ρή­θη­κε πριν από δύο χρό­νια, επι­στρέ­φει, με τους πα­ρα­θε­ρι­στές να επι­λέ­γουν μα­ζι­κά την Τουρ­κία και πε­ριο­χές της Ερυ­θράς Θά­λασ­σας. Οι νέες πτή­σεις τσάρ­τερ της εται­ρί­ας προς την Αλι­καρ­νασ­σό έχουν πολύ καλές πω­λή­σεις μέχρι στιγ­μής».

Ο tour operator Schauinsland Travel δίνει πολύ αι­σιό­δο­ξες προ­βλέ­ψεις για το τρέ­χον έτος, με αύ­ξη­ση έως και 10% στον αριθ­μό των πε­λα­τών του. Η Τουρ­κία, η Αί­γυ­πτος και η Ελ­λά­δα είναι ξε­κά­θα­ρα οι «νι­κη­τές», με αύ­ξη­ση 50% σε σύ­γκρι­ση με την ίδια πε­ρί­ο­δο πέ­ρυ­σι. Με τη σειρά τους στην Πορ­το­γα­λία, τη Βουλ­γα­ρία και τα Ην. Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα πα­ρου­σιά­ζουν άνοδο 20%, σε σχέση με το 2017.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις εξε­λί­ξεις αυτές, ο ιδιο­κτή­της του του­ρι­στι­κού ορ­γα­νι­σμού, Gerald Kassner, είπε: «Οι κρα­τή­σεις των τε­λευ­ταί­ων εβδο­μά­δων και μηνών μας πα­ρέ­χουν τη σι­γου­ριά ότι το τρέ­χον οι­κο­νο­μι­κό έτος θα φέρει πολύ καλά απο­τε­λέ­σμα­τα για την του­ρι­στι­κή βιο­μη­χα­νία, αλλά και για τη Schauinsland-Reisen».

Δια­φο­ρε­τι­κή είναι η ει­κό­να των πω­λή­σε­ων για την TUI και τον Thomas Cook. Η TUI Γερ­μα­νί­ας ανέ­φε­ρε «σαφή» αύ­ξη­ση των κρα­τή­σε­ων και αυ­ξη­μέ­νο με­ρί­διο της τα­ξι­διω­τι­κής αγο­ράς, λόγω κυ­ρί­ως των προ­ο­ρι­σμών της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου, όπως η Ελ­λά­δα (+2%) και η Τουρ­κία (+50%), ενώ αυ­ξη­μέ­νες είναι οι κρα­τή­σεις και στη Βό­ρεια Αφρι­κή (Αί­γυ­πτο και Τυ­νη­σία). Η Ισπα­νία από την άλλη πα­ρέ­μει­νε ο κο­ρυ­φαί­ος προ­ο­ρι­σμός με τις υψη­λό­τε­ρες πω­λή­σεις. «Η ανά­πτυ­ξη των προ­ο­ρι­σμών της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου δεν έχει αντί­κτυ­πο στη Δύση», σχο­λί­α­σε ο διευ­θυ­ντής του του­ρι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος της εται­ρί­ας, Στέ­φαν Μπά­μερτ.

Ομοί­ως, ο Thomas Cook έχει ισχυ­ρές κρα­τή­σεις για την Ελ­λά­δα, την Τουρ­κία, τη Βουλ­γα­ρία, την Αί­γυ­πτο και την Τυ­νη­σία, ενώ η Ισπα­νία πα­ρα­μέ­νει σε στα­θε­ρά επί­πε­δα. Ωστό­σο, η επι­κε­φα­λής της εται­ρί­ας στη Γερ­μα­νία, Stefanie Berk, προει­δο­ποί­η­σε: «Το ερώ­τη­μα είναι από τα πο­σο­στά αυτά πόσο αφορά πρώ­ι­μες πω­λή­σεις και πόσο πραγ­μα­τι­κή αύ­ξη­ση». Όσον αφορά την Τουρ­κία, σχο­λί­α­σε: «Με με­τρή­σεις που βα­σί­ζο­νται στην πλη­ρό­τη­τα των πτή­σε­ων, πολύ πι­θα­νός φαί­νε­ται ο δι­πλα­σια­σμός του αριθ­μού των πε­λα­τών, με το 2018 να εξε­λίσ­σε­ται σε χρο­νιά – ρεκόρ».

Ο όμι­λος, με έδρα το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, ανα­κοί­νω­σε την έναρ­ξη του Thomas Cook Hotel Investments, ενός κοι­νού επεν­δυ­τι­κού τα­μεί­ου, σε συ­νερ­γα­σία με την ελ­βε­τι­κή εται­ρία LMEY Investments. Το Thomas Cook Hotel Investments σκο­πεύ­ει να επεν­δύ­σει 150 εκα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια σε πέντε ιδιο­κτη­σί­ες σε προ­ο­ρι­σμούς – κλει­διά με σκοπό την επέ­κτα­ση του ξε­νο­δο­χεια­κού χαρ­το­φυ­λα­κί­ου του.

Οι πέντε ιδιο­κτη­σί­ες πε­ρι­λαμ­βά­νουν δύο ξε­νο­δο­χεία Sunwing στην Ελ­λά­δα (Ρόδο και Κρήτη), δύο ξε­νο­δο­χεία Aldiana στην Ισπα­νία και το πρώτο κοινό έργο τους, το πέμ­πτο Casa Cook, το οποίο θα ανοί­ξει στην Ίμπι­ζα, το κα­λο­καί­ρι του 2019. Στα πρώτα δύο Casa Cook ξε­νο­δο­χεία, στη Ρόδο και στην Κω, θα προ­στε­θεί ένα ακόμη στην Κρήτη, αυτό το κα­λο­καί­ρι, και ένα στην Κρο­α­τία, τον επό­με­νο χρόνο.

Εν τω με­τα­ξύ, η DER Touristik, η οποία έχει πα­ρό­μοια πο­ρεία πω­λή­σε­ων στη Γερ­μα­νία με τους υπό­λοι­πους του­ρι­στι­κούς πρά­κτο­ρες, ολο­κλή­ρω­σε την εξα­γο­ρά της Kuoni Γαλ­λί­ας και μπο­ρεί να ει­σέλ­θει στη γαλ­λι­κή τα­ξι­διω­τι­κή αγορά.

«Η Kuoni Γαλ­λί­ας, με ετή­σιο κύκλο ερ­γα­σιών ύψους 144 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ από πω­λή­σεις δια­κο­πών υψη­λής ποιό­τη­τας σε 58.000 πε­λά­τες, είναι η «υψηλή ρα­πτι­κή» στον κλάδο του τα­ξι­διού», δή­λω­σε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της DER Touristik, Sören Hartmann.

.Δια­βά­στε πε­ρισ­σό­τε­ρα στο money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.