ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας

Επίθεση του πρω­θυ­πουρ­γού στον αρχηγό της Νέας Δημο­κρα­τίας για τις δηλώ­σεις του ανα­φο­ρικά με εθνικά θέματα. Οι συγκρί­σεις μεταξύ των δυο κρίσεων στα Ιμια. Εχει αλλάξει «ποιο­τικά η συμπε­ρι­φορά των γει­τό­νων», τονίζει. «Αστείο» το αίτημα της ΝΔ για προ­α­να­κρι­τική.

Απα­ντή­σεις στις ανα­φο­ρές του Κυριά­κου Μητσο­τάκη για τα θέματα εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής έδωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός από τη Βουλή λέγο­ντας «ότι θα έπρεπε να μείνουν εκτός από την μικρο­πο­λι­τική».

Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο αλλά θα πω ότι η περιοχή μας είναι περιοχή αστά­θειας και αλλάζει «ποιο­τικά η συμπε­ρι­φορά των γει­τό­νων».

Μίλησε για εξε­λί­ξεις που δημιουρ­γούν ανη­συ­χίες και απα­ντώ­ντας στην κατη­γο­ρία για επι­πο­λαιό­τητα δήλωσε ότι «η χώρα εδώ και τρία χρόνια έχει ανα­κτή­σει το ρόλο που της ανα­λο­γεί ως πυλώνας ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας. Είναι κάτι που ανα­γνω­ρί­ζουν όλοι οι ηγέτες που επι­σκέ­φτη­καν την Ελλάδα».

Εκανε λόγο για ισχυρές συμ­μα­χίες αλλά και προ­σπά­θειες να δημιουρ­γη­θεί καλύ­τερο κλίμα με τους γεί­το­νες. «Υπάρ­χουν με ένα δύσκολο γείτονα δίαυλοι επι­κοι­νω­νίας, έτσι πρέπει να γίνεται».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρ­χουν εντά­σεις με τους γεί­το­νες. Πριν 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε θερμό επει­σό­διο. Θα θυμίσω τη δυνα­τό­τητα που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να μιλήσω με τον τούρκο πρω­θυ­πουργό. Τότε ο τότε πρω­θυ­πουρ­γός περί­μενε να μεσο­λα­βή­σουν οι αμε­ρι­κα­νοί για να τους ευχα­ρι­στή­σει την προη­γού­μενη ημέρα μετά από ένα τραγικό γεγονός» (σ.σ. πτώση ελι­κο­πτέ­ρου).

Σημεί­ωσε ότι τότε στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη έλεγε να λυθούν οι δια­φο­ρές στη Χάγη. Σήμερα ο Ντ. Τουσκ προ­χώ­ρησε σε σκληρή ανα­κοί­νωση κατά της Τουρ­κίας.

«Σε τέτοια ζητή­ματα δεν χωρά ανευ­θυ­νό­τητα. Πριν από λίγες ημέρες ο στενός συνερ­γά­της του Κυρ. Μητσο­τά­κης κος Κυρα­νά­κης προ­κλη­τικά τοπο­θε­τή­θηκε λέγο­ντας ότι η τουρ­κική επι­θε­τι­κό­τητα προ­κύ­πτει από την προ­κλη­τική στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημεί­ωσε πως ότι έχει να πει το λέει ευθέως. Το έκανα μπροστά στον Ερντο­γάν που μίλησα για την Κύπρο και την εθνική κυριαρ­χία.

Δια­βε­βαί­ωσε ότι είναι αδια­πραγ­μά­τευτα τα κυριαρ­χικά δικαιώ­ματα στο Αιγαίο όπως και η ΑΟΖ της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τίας. «Η Ελλάδα θα συνε­χί­σει να είναι παρά­γο­ντας στα­θε­ρό­τη­τας. Παι­χνί­δια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν, έχουμε ανοι­κτές θύρες για συνεν­νό­ηση, όχι για παι­χνί­δια.

Τον τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω εγώ όταν σε συνεν­νό­ηση με την στρα­τιω­τική ηγεσία έχω την πεποί­θηση ότι θα έχει θετικό απο­τέ­λε­σμα. Δεν θα ανα­δείξω ένα σύνηθες επει­σό­διο σε μέγα διπλω­μα­τικό ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περι­πέ­τειες, απά­ντησε στις κατη­γο­ρίες του Κυριά­κου Μητσο­τάκη ότι έπρεπε να είχε αξιο­ποι­ή­σει τα κανάλια επι­κοι­νω­νίας για το θέμα των δυο στρα­τιω­τι­κών.

Οι προ­α­να­κρι­τική Επι­τροπή

Δεν τολ­μή­σατε καν να φτάσετε στην κάλπη για να ψηφί­σετε την προ­α­να­κρι­τική για τη Novartis, κατη­γό­ρησε τη ΝΔ και μίλησε για «αστεία στάση» της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης.

Εκτί­θε­στε με την τακτική σας. Είναι σαν να λέτε στον ελλη­νικό λαό ότι δεν υπήρ­ξατε κυβέρ­νηση, ενώ στέλ­νετε το μήνυμα ότι για το πάρτι στην υγεία και το σύστημα δια­πλο­κής δεν είστε δια­τε­θει­μέ­νοι να ανα­λά­βετε την πολι­τική ευθύνη. «Σαν το δολο­φόνο που γυρνά στον τόπο του εγκλή­μα­τος μας φέρ­νε­ται στη Βουλή να συζη­τάμε για αυτό το πάρτι και τις ρεμού­λες».

Αρχικά αρνη­θή­κατε το σκάν­δαλο, μετά παρα­δε­χτή­κατε το σκάν­δαλο αλλά αρνη­θή­κατε την εμπλοκή πολι­τι­κών στε­λε­χών. Μετά κατη­γο­ρή­σατε τους μάρ­τυ­ρες και τώρα επι­χει­ρεί­ται φθηνούς αντι­πε­ρι­σπα­σμούς, είπε απευ­θυ­νό­με­νος στην αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση.

Το ηθικό πλε­ο­νέ­κτημα

Τι θέλετε να συγκρί­νουμε; Το ηθικό πλε­ο­νέ­κτημα της Αρι­στε­ράς έναντι του παλαιού πολι­τι­κού συστή­μα­τος. Μιλάτε εσείς για οικο­γε­νειο­κρα­τία και διο­ρι­σμούς; ρώτησε απευ­θυ­νό­με­νος στον Κυριάκο Μητσο­τάκη.

Η κα Αντω­νο­πού­λου παραι­τή­θηκε γιατί παρα­δέ­χτηκε ότι έκανε σφάλμα γιατί ενώ είχε το δικαί­ωμα δεν έπρεπε να το αιτηθεί. Η κα Αντω­νο­πού­λου παραι­τή­θηκε από ευθιξία για 23.000 ευρώ. Για τα 23 δισ. από το σκάν­δαλο του φαρ­μά­κου θα παραι­τη­θεί κανείς; Η πρώην υπουρ­γός επέ­στρεψε 23.000 ευρώ στα Ταμεία. Εσείς θα επι­στρέ­ψετε τα 200 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ των θαλασ­σο­δα­νείων;

Ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­στή­ριξε ότι ο ελλη­νι­κός λαός κρίνει την κυβέρ­νηση με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, πολύ πιο αυστηρά. «Αυτό επι­βε­βαιώ­νει το ηθικό πλε­ο­νέ­κτημα της Αρι­στε­ράς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.