ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και «Μακεδονικό» συζητά ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας-Μέρκελ
Οι τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις στο Αιγαίο, οι επι­θε­τι­κές κινή­σεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τίας αλλά και το ζήτημα της ονο­μα­σίας της ΠΓΔΜ βρί­σκο­νται στην ατζέντα των συνα­ντή­σεων που έχει από χθες στις Βρυ­ξέλ­λες ο Πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός που βρί­σκε­ται στις Βρυ­ξέλ­λες προ­κει­μέ­νου να πάρει μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ξεκί­νησε από χθες το βράδυ παράλ­λη­λες επαφές για τα εθνικά θέματα που είναι ανοιχτά και απαι­τούν άμεση λύση, με νούμερο ένα στην ατζέντα την ακραία τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακό ΑΟΖ που τις τελευ­ταίες μέρες οξύ­νε­ται διαρκώς.

Συνά­ντηση Τσίπρα – Ανα­στα­σιάδη

Ο Α. Τσίπρας συνά­ντησε χθες στις 22:30 τον πρόεδρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τίας Νίκο Ανα­στα­σιάδη προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σουν τις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρό­ε­δρος άλλωστε αύριο θα ενη­με­ρώ­σει και τη Σύνοδο για τη κατά­σταση που επι­κρα­τεί στην ΑΟΖ, ενώ όπως ανα­φέ­ρουν κυβερ­νη­τι­κές πηγές ο Α. Τσίπρας πρό­κει­ται να τοπο­θε­τη­θεί επί του ζητή­μα­τος εκφρά­ζο­ντας τη στήριξη στις ενέρ­γειες της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τίας και την υπο­χρέ­ωση να δια­φυ­λα­χθούν τα κυριαρ­χικά της δικαιώ­ματα.

Ο Ν. Ανα­στα­σιά­δης από την πλευρά του θα θέσει το θέμα της άσκησης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Λευ­κω­σίας ζητώντα στήριξη από τις Βρυ­ξέλ­λες. Πλη­ρο­φο­ρίες μάλιστα ανα­φέ­ρουν ότι ο Κύπριος πρό­ε­δρος είναι δια­τε­θει­μέ­νος να ανε­βά­σει τους τόνους και να προει­δο­ποι­ή­σει ότι σε δια­φο­ρε­τική περί­πτωση θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενερ­γο­ποι­ή­σει δράσεις τέτοιες που θα προ­κα­λούν κόστος στην Τουρκία και πονο­κέ­φαλο στους Ευρω­παί­ους εταί­ρους.

Η Κύπρος προει­δο­ποιεί εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι και σε επι­κοι­νω­νία και με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθο­ρι­στικό ρόλο στην όλη προ­σπά­θειά της να προ­κα­λέ­σει κόστος στην Τουρκία.

Ωστόσο ο πήχης τοποθετείταΙ μάλλον χαμηλά, καθώς σύμφωνα με ευρω­παϊ­κές πηγές «θέμα ευρω­παϊ­κών κυρώ­σεων (εις βάρος της Τουρ­κίας) είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας», καθώς «για κάτι τέτοιο απαι­τεί­ται ομόφωνη απόφαση των ‘28’, κάτι που δεδο­μέ­νων των θέσεων των κρατών-μελών δεν θα μπο­ρούσε να εξα­σφα­λι­στεί».

Τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις στο Αιγαίο και ΠΓΔΜ

Εκτός από το ζήτημα των τουρ­κι­κών προ­κλή­σεων στην κυπριακή ΑΟΖ ο Έλληνας Πρω­θυ­πουρ­γός ανα­μέ­νε­ται σύμφωνα με κυβερ­νη­τι­κές πηγές να ανα­φερ­θει και στην προ­κλη­τική τουρ­κική σταση στο Αιγαιο παράλ­ληλα με τις ευρω­τουρ­κι­κες σχεσεις.

Στην ίδια κατεύ­θυνση ο Πρω­θυ­πουρ­γός θα συνα­ντη­θεί μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλο πρω­θυ­πουργό, κ. Τζε­ντι­λόνι.

Ακόμα ο Α. Τσίπρας θα συνα­ντη­θεί με την γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρω­θυ­πουργό της Βουλ­γα­ρίας, που ασκεί την προ­ε­δρία της ΕΕ, Μπόικο Μπο­ρί­σοφ και τον πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ, με βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών τις ευρω­τουρ­κι­κες σχεσεις και το μετα­να­στευ­τικο.

Άλλωστε το Πρω­θυ­πουρ­γός είχε ήδη μία πρώτη τηλε­φω­νική συνο­μι­λία με την Α. Μέρκελ στις 20 Φεβρουα­ρίου κατά την οποία της υπο­γράμ­μισε την ανάγκη για ορι­στική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγ­μα­τι­κής ονο­μα­σίας της γεί­το­νος, ενώ ανα­φέρ­θηκε εκτενώς στις τουρ­κι­κές ενέρ­γειες της τελευ­ταίας περιό­δου, τονί­ζο­ντας πως ο σεβα­σμός του διε­θνούς δικαιου σε Αιγαίο και Μεσό­γειο από την Τουρκία απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θεση για προ­ώ­θηση των ευρω­τουρ­κι­κών σχέσεων.

Ακο­λού­θησε η συνά­ντηση Μέρκελ – Ζάεφ, με την γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριο να σημειώ­νει ότι «ποτέ άλλοτε στα τελευ­ταία 10 χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση στο θέμα της ονο­μα­σίας της ΠΓΔΜ» και την ίδια στιγμή να απο­κα­λεί τον Ζ. Ζάεφ «Μακε­δόνα πρω­θυ­πουργό»…

Το Σκο­πιανό θα τεθεί και στη συνά­ντηση του Α. Τσίπρα με την Υπατη Αρμοστή της ΕΕ, Μαρ­γκε­ρίτα Μογκε­ρίνι σε σχέση και με την προ­ο­πτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ένωση. Παράλ­ληλα θα συζη­τη­θούν τόσο το θέμα της Τουρ­κίας όσο και της Αλβα­νίας.

Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρα­σκευή 23 Φεβρουα­ρίου στις Βρυ­ξέλ­λες θα ασχο­λη­θεί με θεσμικά ζητή­ματα για την πορεία της Ένωσης και με το Πολυ­ε­τές Δημο­σιο­νο­μικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Συνά­ντηση Τσίπρα με αντι­προ­σω­πεία του αμε­ρι­κα­νι­κού κογκρέ­σου

Με την επι­στροφή του ο Α. Τσίπρας στην Αθήνα, καλά πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νες πηγές ανα­φέ­ρουν ότι θα έχει συνά­ντηση το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντι­προ­σω­πεία του Αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου, με τη συμ­με­τοχή μεταξώ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ενός εκ των ισχυρών ανδρών – όπως ανα­φέ­ρε­ται – των Ρεπου­μπλι­κα­νών σε ζητή­ματα άμυνας και εξο­πλι­σμών. Η ατζέντα των συζη­τή­σεων – σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες – θα περι­λαμ­βά­νει τις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέσεις, το ονο­μα­το­λο­γικό και την Τουρκία, με την Αθήνα να επιζητά τη στήριξη των ΗΠΑ, στα συγκε­κρι­μένα ζητή­ματα…

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.