Στο «Δράκο της Ρόδου» γίνεται αφιέρωμα από το δίκτυο του National Geographic

Μεγάλο αφιέρωμα στο «Δράκο της Ρόδου» ξεκίνησε το φημισμένο, διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο National Geographic, στο πλαίσιο παραγωγής που φέρει τον τίτλο «Οι διάσημοι δράκοι του κόσμου». Για τον ίδιο δράκο και το μύθο της θανάτωσής του από τον ιππότη Dieudonne De Gozon έγινε πριν από δύο μήνες ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του μουσείου «Fenaille» στη Γαλλία, όπου μάλιστα ο κεντρικός ομιλητής απέδωσε τη νίκη του βασιλιά Henry του IV επί των τρομερών σχεδίων της Αικατερίνης των Μεδίκων, σε μια μυστηριώδη πέτρα με υπερφυσικές ιδιότητες που βρέθηκε μέσα στο κρανίο του τέρατος της Ρόδου. Ακόμα και επάνω στην ταφόπλακα του Μαγίστρου De Gozon (που σήμερα βρίσκεται σε μουσείο της Γαλλίας) γίνεται σαφής αναφορά στον ίδιο δράκο. Ο μύθος περιπλέκεται με την πραγματικότητα και όλα τα στοιχεία μαζί συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό επάνω στο οποίο θα ήταν δυνατόν να δομηθεί ένα ολόκληρο τουριστικό ρεύμα, όπως ακριβώς γίνεται με το τέρας του Λόχνες. Πάρα ταύτα ουδείς τοπικός παράγοντας ασχολείται.
Ειδικότερα, το αφιέρωμα του National Geographic μπορεί να θεωρηθεί ως η κορωνίδα της προβολής της «άλλης» Ρόδου, εκείνης των μύθων, της ιστορίας, του ρομαντισμού και της εποχής όπου οι δράκοι και οι νεράιδες συνυπήρχαν με ιππότες, βασιλιάδες, φοβισμένους χωρικούς και μάγους. Το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο ήδη έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο της προετοιμασίας και των γυρισμάτων για τους δράκους του κόσμου στο πέρασμα των αιώνων.
Το αφιέρωμα που κάνει στο δράκο της Ρόδου είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πρόκειται να το προβάλει τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, στην παρουσίασή του θεωρεί τον δράκο του νησιού μας ως έναν από τους σημαντικότερους και ισχυρότερους που υπήρχαν στους ιστορικούς χρόνους.
Η όλη παρουσίαση ενισχύεται με ιστορικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η κα. Pamela Wills, διευθύντρια μουσείου της Γαλλίας όπου φυλάσσονται χειρόγραφα κείμενα από την περίοδο των ναϊτών ιπποτών και των χρόνων της παρουσίας τους στη Ρόδο. Στα κείμενα αυτά, που γράφθηκαν στη Ρόδο (!) από τους ίδιους τους ναϊτες, γίνεται περιγραφή της μάχης του ιππότη De Gozon με το δράκο. Στα ίδια κείμενα περιγράφεται πως αρχικά ο ιππότης επέστρεψε στον τόπο του (στο Aveyron, της Γαλλίας), όπου στο κάστρο της οικογένειάς του (Costes Gozon, στην αριστερή όχθη του Tarn), δημιουργήθηκε αντίγραφο του τέρατος για να εκπαιδευτεί ο ίδιος και το άλογό του ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Πλειάδες τα στοιχεία, οι αναφορές και οι απεικονίσεις από το National Geographic, οι συντελεστές του οποίου προχώρησαν και σε εικονική αναπαράσταση της σκληρής μάχης που έδωσε ο ιππότης εναντίον του δράκου. Η απεικόνιση γίνεται με τη βοήθεια ηθοποιού και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Τα γυρίσματα της μάχης δεν έγιναν στη Ρόδο, αλλά σε κάποιο λόφο που φέρει τα χαρακτηριστικά του Μόντε Σμιθ. Στην περιγραφή τονίζεται πως ο δράκος ζούσε σε μια περιοχή η οποία έφερε την ονομασία «Mal Paso», που σημαίνει κακό πέρασμα. Αυτό βρισκόταν στο λόφο του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ) σε μια σπηλιά του οποίου κρύβονταν ο δράκος τις νύχτες.
Πώς θα γίνει η προβολή
Το National Geographic ήδη έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των γυρισμάτων που αφορούν στους δράκους των ιστορικών χρόνων. Σε αυτό γίνεται η πρώτη εκτενής αναφορά στο δράκο της Ρόδου. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται νέα επεισόδια με αφιερώματα ανά περιοχή και μεταξύ αυτών είναι και η Ρόδος.
Η προβολή της μίνι σειράς θα γίνει μέσα από δορυφορικό δίκτυο σε όλο τον κόσμο και θα προβληθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, επειδή τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν στο Nat.Geo η σειρά θα προβάλλεται ξανά και ξανά στο πέρασμα των χρόνων, καθώς αυτές οι παραγωγές είναι ιστορικά ολοκληρωμένες και γίνονται μόνο μία φορά.
Ειδική εκδήλωση
και στο μουσείο Fenaille
Οι αναφορές στο δράκο της Ρόδου είναι πάμπολες σε όλο τον κόσμο. Βιβλία, αναλύσεις και συγκρίσεις ιστορικών γεγονότων με επίκεντρο το «Mal Paso» και τον ιππότη και μετέπειτα μάγιστρο De Gozon γίνονται διαρκώς.
Μία από αυτές έγινε πριν από δύο μήνες στο αμφιθέατρο του μουσείου Fenaille, εκεί όπου ο ιστορικός Jacques Miquel μίλησε για τον 26ο Μεγάλο Μάγιστρο της Ρόδου, τον Dieudonne De Gozon και την μεγάλη πρόκληση να κατατροπώσει τον δράκο. Στην εκδήλωση ο ιστορικός μιλούσε επί δύο ώρες για τη Ρόδο και πως οι χωρικοί της είχαν τρομοκρατηθεί από το δράκο.
Ο κ. Jacques Miquel έκανε εκτενή αναφορά στον τρόπο εκπαίδευσης του ιππότη, όπως και στον τρόπο με τον οποίο αποκεφάλισε το δράκο. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ιστορικό, το κεφάλι του δράκου είχε τοποθετηθεί πάνω σε μία σε μία από τις πύλες της Μεσαιωνικής Πόλης (στην πύλη Αμπουάζ). Ο ίδιος ιστορικός οδήγησε το μύθο και τον συνέδεσε με το βασιλιά Henry τον 4ο. Σύμφωνα με την περιγραφή, στον βασιλιά εδόθη μία μαγική πέτρα, που βρισκόταν μέσα στο κρανίο του τέρατος και με τη βοήθειά της ο Henry μπόρεσε να αντιμετωπίσει την Αικατερίνη των Μεδίκων.
Αναφορά
και στην ταφόπλακα
Ο Dieudonne De Gozon γεννήθηκε στο Languedoc της Γαλλίας και ήταν ο 26ος Μεγάλος Μάγιστρος της Ρόδου, από το έτος 1346 έως το έτος 1353. Η ταφόπλακά του (όπως φαίνεται από τη φωτογραφία) φυλάσσεται σήμερα σε μουσείο της Γαλλίας και επάνω σε αυτήν υπάρχει σκαλισμένη η επιγραφή που μεταξύ άλλων αναφέρει: «δεν θα ξαναδούμε ποτέ εκείνον που σκότωσε το τέρας».
Το οικόσημο του De Gozon βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε διάφορα σημεία της μεσαιωνικής πόλης. Το πιο εύκολο για να το βρει κάποιος είναι εκείνο που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ακριβώς επάνω από την κεντρική είσοδο του ιταλικού προξενείου. Στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική» το οικόσημο του De Gozon είναι, κατά σειρά, το τέταρτο με την διαγώνιο γραμμή.
Ο ανεκμετάλλευτος μύθος
Παρά τη μεγάλη έκταση που δίδεται σε όλο τον κόσμο για την ιστορία του δράκου της Ρόδου, εν τούτοις στο νησί μας δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν τον όλο μύθο και δυστυχώς είναι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που πραγματικά προσπαθούν να τον παρουσιάσουν και να τον προβάλουν σε όλη του τη λαμπρότητα.
Αντίστοιχοι μύθοι σε όλο τον κόσμο αποτελούν τη βάση για την προσέλκυση τουριστών και οι διαχειριστές των κοινών σε εκείνες τις περιοχές φροντίζουν συνεχώς να καλλιεργούν τις ιστορίες αυτές και να τις διανθίζουν με νέα δεδομένα (πραγματικά ή φανταστικά). Το τέρας του Λόχνες είναι ίσως το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο παράδειγμα που μπορεί να δοθεί. Η όλη επαρχία είναι παγκόσμια γνωστή εξαιτίας του μύθου, και ο μύθος αυτός είναι που στηρίζει οικονομικά την όλη περιοχή.
Ο μύθος για το δράκο της Ρόδου ακόμα «κοιμάται» μέχρις ότου βρεθούν οι άνθρωποι με το όραμα που θα σκεφτούν να υποστηρίξουν το τουριστικό προϊόν του τόπου με όλα εκείνα τα «εργαλεία» που τους προσφέρει απλόχερα η απίστευτη ιστορία του.