Οι παραδοσιακές γεύσεις στο Ελληνικό Πρωινό της Ρόδου και η παράθεση των εδεσμάτων σε ειδική εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενθουσίασαν το πλήθος κόσμου που συμμετείχε το περασμένο Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου στο Athens Metropolitan Expo.
Στα πλαίσια της HORECA, το ΞΕΕ, πραγματοποίησε την 2η ετήσια Γενική Συνέλευση με πρωτοφανή προσέλευση, 1.700 ξενοδόχων και πολύ σημαντικά θέματα που ανέπτυξε ο πρόεδρος Γιώργος Τσακίρης. Παράλληλα το ΞΕΕ με υπεύθυνο τον Γιώργο Πίττα, οργάνωσε το Ελληνικό Πρωινό στο οποίο συμμετείχαν 8 περιοχές με περίπτερο, ανάμεσά τους και η Ρόδος. Στα εγκαίνια η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος, γεύθηκαν τα Ροδίτικα κεράσματα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γιώργο Τσακίρη και επισήμους.
Τη συμμετοχή της Ρόδου, με περίπτερο σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, τα εγκαίνια και την ειδική εκδήλωση με πλούσιους μπουφέδες πρωινού καθώς και την επίδειξη παρασκευής συνταγών, οργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου. Σκοπός της συμμετοχής μας ήταν η επικοινωνία του προορισμού με τους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν την HORECA τόσο για να ενημερωθούν και να γευθούν την τοπική γαστρονομία όσο και για την τουριστική προβολή στον εσωτερικό τουρισμό. Το σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού που έχει υπογράψει η ΕΞΡ με το ΞΕΕ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι το κινητήριο ερέθισμα για την εξάπλωση των ιδιαίτερων συνταγών της Ρόδου στα πρωινά των ξενοδοχείων. Αυτό θα είναι το νέο προϊόν που θα απολαύσουν και θα εκτιμήσουν οι επισκέπτες μας στη σαιζόν 2013.
Τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων που εργάστηκαν με δημιουργική φαντασία και έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν: Τρουμούχης Γιώργος, Σβανάς Αθανάσιος, Κρητικού Βαρβάρα, Κρητικός Νίκος, Κρητικός Μανώλης, Σαμαράς Γιώργος, Κιρμητζόγλου Δημήτρης, Γιορδαμνής Μανώλης, Τζιτζιος Επαμεινώνδας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Χριστοφόρου Νίκο.
Την ομάδα των chef, συνεχάρη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι αντιπρόεδροι κ.κ. Αντα Καραγιάννη και ¶ρης Σουλούνιας, τα μέλη του ΔΣ καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα Λίτσα Φτακλάκη, η οποία τίμησε με την παρουσία της όλες τις εκδηλώσεις και παρακολούθησε τόσο την γενική συνέλευση του ΞΕΕ όσο και το Ελληνορωσικό Συνέδριο που ακολούθησε την επόμενη ημέρα.
Το περίπτερο της Ρόδου και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γ. Ματσίγκος, πολλοί ξενοδόχοι και φίλοι της Ρόδου.
Η συμμετοχή της Ρόδου ήταν αποτέλεσμα ένθερμης υποστήριξης από επιχειρήσεις που πρόσφεραν υλικά, προϊόντα, υπηρεσίες άμεσα και συνέβαλαν στην επιτυχία της ενέργειας. Οι μεταφορές των μαγείρων και αυτοκινήτων (Auto Trip – Τσ.Σπανός) που μετέφεραν τα προϊόντα, υλικά και στολίσματα έγιναν από την Blue Star Ferries και την Cyprus Airways. Η διαμονή τους ήταν προσφορά του ξεν/χείου ΜΟΥΣΕΙΟΥ και του ξεν/χείου SOFITEL Athens Airport, το οποίο διέθεσε χώρους και κάθε βοήθεια στην προετοιμασία από την ομάδα της κουζίνας με επικεφαλής τον chef κ. Φάνη. Κεράσματα πρόσφεραν απλόχερα τα ΧΕΙΡΟΜΥΛΙΑ, οι ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΙΣΣΕΣ, η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ, τα ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΕΡΓΑ, η CAIR, το ΑΙΓΑΙΟΝ. Υλικά προσέφερε η εταιρεία ΔΙΜΕΛΗΣ, προϊόντα οι ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΗ & οι ΦΟΥΡΝΟΙ ΡΟΔΟΥ, η ΡΟΔΙΤΙΚΗ ΛΑΔΟΠΙΤΑ – ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ. Στους εκλεκτούς Ρώσους προσκεκλημένους tour operators και παράγοντες του τουρισμού, προσφέρθηκε το εκλεκτό Ροδίτικο μέλι ανάμεσα στο καλάθι με τα δώρα στα πλαίσια του συνεδρίου που ακολούθησε.
Η Ρόδος απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις, πρωτοπόρα σε πολλά θέματα, με λαμπερή παρουσία, επαγγελματίες του χώρου, θέληση να πάει μπροστά, με συνέργειες και εκτός των άλλων διαθέτει πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς που τους αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία.
Παρουσιάστηκε το πρωινό της Κω
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της HORECA η παρουσίαση του Κωακού πρωινού και η παράλληλη προβολή των τοπικών μας προϊόντων από την Ένωση Ξενοδόχων Κω.
Το περίπτερο της Κω, οι γεύσεις που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης αλλά και η ωριαία παρουσίαση με παράλληλη ζωντανή επίδειξη συνταγών (live show cooking), πραγματικά κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού, των γευσιγνωστών αλλά και των δημοσιογράφων.
Το ενδιαφέρον δε για τα προϊόντα της Κω ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Αποδεικνύεται η τεράστια δυνατότητα του νησιού αρκεί βέβαια να βοηθηθούν οι παραγωγοί προς την οργάνωση του πρωτογενή τομέα.
Ως Ένωση Ξενοδόχων Κω βάλαμε ένα στοίχημα προς το πάντρεμα του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα του νησιού μας ξεκινώντας με δράσεις έμπρακτα μέσα από το Ελληνικό-Κωακό πρωινό. Το όλο εγχείρημα επετεύχθη με πολλή δουλειά αλλά και με την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων της Κω που πραγματικά έδωσαν την ψυχή τους. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλλαν και ιδιαιτέρως τους:
Chef Μιχάλη Ποταμούση (υπεύθυνος chef) και την ομάδα του: chef Γεωργαλή Φρατζή, chef Μουσταφά Τζίνογλου, Μαριλένα Χόνδρου, Ειρήνη Ιβάνοβα. Τον Σπύρο Βασιλειάδη και τον Παναγιώτη Γιάννου για την προσφορά των τυριών, τη ΒΙΜΕΛ και τη «Μέλισσα» (Ανθούλη) για τα προϊόντα μελιού, το ζαχαροπλαστείο «Παράδοση» για το τοματάκι, το ζαχαροπλαστείο Κως για τα λαζαράκια, το Λύκειο Ελληνίδων (και ιδιαίτερα την κα Αργυρώ Χαρτοφύλλη) για τα κατιμέρια και τα παξιμαδάκια, το φούρνο «Το Γιαννιώτικο» για τα ψωμιά-κουλούρια,την κα ¶ννα Αθανασίου για τις λαμπρόπιτες, τα ΚΕΚ Έψιλον και ΚΕΚ ΑΝΚΩ, τη SPEEDEX, το σύλλογο γυναικών Πυλίου «Αναξίκλεια» (και ιδιαίτερα την κα Χρύσα Φώτη) το Κέντρο Γραφικών Τεχνών, το «Αλωνάκι» και τον «Κωακό Ελαιώνα» για τα προϊόντα ελαιόλαδου. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου για την άψογη διοργάνωση.
Αυτή η επιτυχημένη παρουσίαση του παραγωγικού πλούτου του νησιού μας είναι η έναρξη μιας ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας με σκοπό να αναδείξουμε τη ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά του αγαπημένου μας τόπου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μηνάς Χατζημιχαήλ
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ &
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνα Σβύνου













