ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση στα δημοτικά τέλη μέσω… σκουπιδιών

news room 2 λεπτά ανάγνωση
σκουπίδια

Σύμφωνα με το epoli.gr. προ­βλέ­πε­ται επι­βρά­βευση των Δήμων, οι οποίοι κατα­γρά­φουν υψη­λό­τε­ρες επι­δό­σεις στην ανα­κύ­κλωση, μέσα από ένα σύστημα μείωσης των τελών, από το οποίο θα επω­φε­λού­νται οι δημότες.

Οι Φορείς Δια­χεί­ρι­σης Στερεών Απο­βλή­των (ΦοΔΣΑ) είναι αυτοί που με βάση τις κατα­γε­γραμ­μέ­νες ποσό­τη­τες απορ­ριμ­μά­των και το ποσοστό που εκτρέ­πε­ται για ανα­κύ­κλωση, επι­βρα­βεύ­ουν τους Δήμους με μείωση των τελών. Πράγμα που συνε­πά­γε­ται και μείωση των τελών για τους δημότες.

Με βάση το νόμο “οι ΦοΔΣΑ προσ­διο­ρί­ζουν τα τέλη που κατα­βάλ­λο­νται από τους ΟΤΑ ανά παρε­χό­μενη υπη­ρε­σία σε συνάρ­τηση με την απόδοση της δια­λο­γής στην πηγή, την εκτροπή οργα­νι­κών απο­βλή­των από την υγειο­νο­μική ταφή, τη συλλογή απο­βλή­των συσκευα­σιών ανά κάτοικο και την πραγ­μα­το­ποι­η­θείσα ανα­κύ­κλωση σε σύνδεση με τους στόχους ανά ΟΤΑ, όπως αυτοί προσ­διο­ρί­ζο­νται βάσει του Τοπικού Σχεδίου και του οικείου Περι­φε­ρεια­κού Σχεδίου Δια­χεί­ρι­σης Απο­βλή­των».

Για τους νησιω­τι­κούς Δήμους εφαρ­μό­ζο­νται κίνητρα και αντι­κί­νη­τρα από τα Συλ­λο­γικά Συστή­ματα Εναλ­λα­κτι­κής Δια­χεί­ρι­σης για τα από­βλητα συσκευα­σιών ανάλογα με την επί­τευξη των στόχων, τα οποία προ­βλέ­πο­νται υπο­χρε­ω­τικά στα επι­χει­ρη­σιακά σχέδια που εγκρί­νο­νται από τον ΕΟΑΝ.

Η δια­μόρ­φωση του κανο­νι­σμού τιμο­λό­γη­σης των ΦοΔΣΑ καθο­ρί­ζε­ται με κοινή απόφαση των Υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών και Περι­βάλ­λο­ντος & Ενέρ­γειας.

Για τους κατα­να­λω­τές τίθεται ως προ­τε­ραιό­τητα η πρόληψη δημιουρ­γίας απο­βλή­των με σκοπό τη μείωση της τελικής διά­θε­σης των απο­βλή­των συσκευα­σιών ή άλλων προ­ϊ­ό­ντων. Αυτό επη­ρε­ά­ζει και τον τρόπο οργά­νω­σης της απο­κο­μι­δής, αφού σκοπός είναι να ενι­σχυ­θούν τα ενδιά­μεσα στάδια της δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των και να μειωθεί το υλικό το οποίο θα προ­ο­ρί­ζε­ται για ταφή.

Μέσα στους στόχους της περι­βαλ­λο­ντι­κής προ­στα­σίας είναι και η μείωση χρήσης της πλα­στι­κής σακού­λας. Έτσι, με το νέο νόμο, από 1.1.2018 επι­βάλ­λε­ται περι­βαλ­λο­ντικό τέλος ανά τεμάχιο λεπτής πλα­στι­κής σακού­λας μετα­φο­ράς. Εξαι­ρού­νται οι πολύ λεπτές πλα­στι­κές σακού­λες μετα­φο­ράς και οι βιο­α­πο­δο­μή­σι­μες, λιπα­σμα­το­ποι­ή­σι­μες πλα­στι­κές σακού­λες μετα­φο­ράς.

Από 1.1.2018 το τέλος θα ανέλθει σε 0,03 ευρώ και από την 1.1.2019 στα 0,07 ευρώ.

Το ποσό του περι­βαλ­λο­ντι­κού τέλους θα ανα­γρά­φε­ται με τρόπο δια­κριτό και ευα­νά­γνω­στο στα παρα­στα­τικά πώλησης προ του ΦΠΑ.

Το περι­βαλ­λο­ντικό τέλος έχει αντα­πο­δο­τικό χαρα­κτήρα και τα έσοδα από αυτό απο­τε­λούν δημόσιο έσοδο, το οποίο θα εισπράτ­τε­ται από την Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων και στη συνέ­χεια θα απο­δί­δε­ται υπέρ του ΕΟΑΝ, προ­κει­μέ­νου να υλο­ποιεί προ­γράμ­ματα ανα­βάθ­μι­σης των ρυθμών ανα­κύ­κλω­σης.

Πηγή : epoli

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.