ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο κ. Σάκης Στάγκας ξεκαθαρίζει το πρόβλημα με τα ελαιοτριβεία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΣΤΑΓΚΑΣ ΣΑΚΗΣ

Μαί­νε­ται η «κόντρα» που έχει ξεσπά­σει ανάμεσα στην ΔΕΥΑΡ και στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, με σημείο αιχμής την κατά­σταση που επι­κρα­τεί στα ελαιο­τρι­βεία της Ρόδου. Το θέμα έλαβε άλλη τροπή, ύστερα και από την αποδοχή της πρό­τα­σης του κ. Σάκη Στάγκα στη συνε­δρί­αση του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου της επι­χεί­ρη­σης που έγινε την Δευτέρα 30 Οκτω­βρίου, να επι­τρέ­πε­ται η απόθεση των απο­βλή­των 5 ελαιο­τρι­βείων στις εγκα­τα­στά­σεις του βιο­λο­γι­κού, υπό την προ­ϋ­πό­θεση ότι αυτά θα ελέγ­χο­νται από ιδιώτη χημικό (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).

Με δηλώ­σεις του χτες στην «δ» ο κ. Στάγκας, θέλησε να ξεκα­θα­ρί­σει τα πράγ­ματα σε ό,τι αφορά την δημιουρ­γη­θείσα κατά­σταση με τα ελαιο­τρι­βεία ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κιν­δύ­νου αφού οι ιδιο­κτή­τες των ελαιο­τρι­βείων κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν τα χρήματα των επι­δο­τή­σεων και να βάλουν ‘λουκέτο’ στις επι­χει­ρή­σεις τους:

«Το 2011 με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. ζητή­θηκε να τρο­πο­ποι­η­θούν τα προ­βλη­μα­τικά τρι­φα­σικά (τότε) ελαιο­τρι­βεία τα οποία μολύ­νουν 10 φορές παρα­πάνω το περι­βάλ­λον από τα διφα­σικά. Έτσι, 5 ελαιο­τρι­βεία στο νησί από τα 10 που υπάρ­χουν, μπήκαν σε αντί­στοιχα ευρω­παϊκά προ­γράμ­ματα και προ­χώ­ρη­σαν στις συγκε­κρι­μέ­νες τρο­πο­ποι­ή­σεις για να γίνουν τρι­φα­σικά. Το 2013 μεταξύ των άλλων πιστο­ποι­η­τι­κών, οι δύο από τους πέντε ιδιο­κτή­τες των ελαιο­τρι­βείων, ζήτησαν τη γνώμη της ΔΕΥΑΡ ώστε τα από­βλητα των ελαιο­τρι­βείων από το πλύσιμο του ελαιο­κάρ­που να πηγαί­νουν στον βιο­λο­γικό βοθρο­λυ­μά­των της Ρόδου –με κάποιους όρους. Με τις συγκε­κρι­μέ­νες βεβαιώ­σεις, που για το ένα ελαιο­τρι­βείο υπέ­γραψε ο ανα­πλη­ρω­τής γενικός δ/ντής της ΔΕΥΑΡ εκείνο τον καιρό κ. Γιώργος Υψη­λά­ντης και για το άλλο υπέ­γραψε ο κ. Δια­κο­μα­νώ­λης, με ενη­μέ­ρωση της διοί­κη­σης της ΔΕΥΑΡ δόθηκαν οι άδειες από την Δ/νση Βιο­μη­χα­νίας. Η Δ/νση Βιο­μη­χα­νίας της ΠΝΑ ειση­γή­θηκε θετικά προς την Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση. Με σχετικό έγγραφό της, η τότε επι­κε­φα­λής κα Χρι­στιάνα Καλο­γή­ρου έδωσε την αντί­στοιχη έγκριση για το ένα ελαιο­τρι­βείο 10ετούς διάρ­κειας, ενώ για το άλλο, δόθηκε έγκριση από τον κ. Νίκο Θεο­δω­ρίδη. Βασική προ­ϋ­πό­θεση ήταν ότι αυτά έπρεπε σε τακτικά δια­στή­ματα (3 φορές τον χρόνο) να ελέγχει η ΔΕΥΑΡ τα αντί­στοιχα λύματα. Οι υπό­λοι­ποι τρεις ιδιο­κτή­τες ελαιο­τρι­βείων, καλύ­πτο­νταν από αυτές τις απο­φά­σεις. Συνεπώς, τα από­βλητα ήταν συμβατά με το περι­βάλ­λον, ενώ αντί­στοι­χες βεβαιώ­σεις έδωσε και το πιστο­ποι­η­μένο χημείο του κ. Οικο­νο­μίδη που είναι στην Ρόδο. Ξαφνικά, η ΔΕΥΑΡ προέβη σε ενέρ­γειες ώστε εκδό­θηκε μία νέα ΚΥΑ για την λει­τουρ­γία του βιο­λο­γι­κού (βοθρο­λυ­μά­των και αστικών λυμάτων). Εκ παρα­δρο­μής ανα­φέρ­θη­καν στους 6 πρώην Δήμους σαν ‘οικισμούς’ χωρίς να περι­λαμ­βά­νο­νται μερικές περιο­χές και ενο­ποί­η­σαν τους δύο βιο­λο­γι­κούς, με 11 κατη­γο­ρίες προ­ϊ­ό­ντων βιο­μη­χα­νιών που μπορούν να τα δεχτούν. Με αυτή την δικαιο­λο­γία ξέχασαν να περι­λά­βουν τα διφα­σικά ελαιο­τρι­βεία. Η ΚΥΑ εκδό­θηκε από τον Ιούνιο του 2016. Υστερα από 4-5 μήνες ενη­μέ­ρω­σαν την Δ/νση Βιο­μη­χα­νίας της ΠΝΑ ενώ τους ιδιο­κτή­τες ενη­μέ­ρω­σαν μετά από ένα χρόνο και τρεις μήνες και μάλιστα με ένα χαρτί ότι ‘τους ανα­κα­λούν την άδεια’ χωρίς δεύτερη εξήγηση. Ως εκ τούτου,οι ελαιο­τρι­βείς έρχο­νται τώρα προ τετε­λε­σμέ­νων γεγο­νό­των αφού: κατ’ αρχήν δεν θα λάβουν την επι­χο­ρή­γηση για την παρα­γωγή τους μέχρι το τέλος του έτους, δεύ­τε­ρον πρέπει να επι­στρέ­ψουν τα χρήματα που έχουν λάβει από την Ε.Ε. και τρίτον… να βάλουν λουκέτο στα ελαιο­τρι­βεία τους! Αυτό σημαί­νει ολική κατα­στροφή γι αυτούς αλλά και για τους υπό­λοι­πους ιδιο­κτή­τες ελαιο­τρι­βείων αφού οι 5 έχουν το πρό­βλημα με τον βιο­λο­γικό ενώ οι υπό­λοι­ποι με τα τρι­φα­σικά ελαιο­τρι­βεία δια­θέ­τουν δεξα­με­νές (αλλά μπορούν να λει­τουρ­γούν!)».

Η συνε­δρί­αση

κι η ψηφο­φο­ρία

Να σημειω­θεί ότι στη συνε­δρί­αση της Δευ­τέ­ρας, ο κ. Στάγκας, έφερε την πρόταση να επι­τρέ­πε­ται η απόθεση των απο­βλή­των 5 ελαιο­τρι­βείων στις εγκα­τα­στά­σεις του βιο­λο­γι­κού, υπό την προ­ϋ­πό­θεση ότι αυτά θα ελέγ­χο­νται από ιδιώτη χημικό. Η πρόταση ψηφί­στηκε από τον ίδιο, από τους κ. Δημήτρη Ζανετ­τούλλη και Αγαπητό Πάλλα ενώ ο κ. Ανδρέας Καλο­πή­τας ψήφισε ‘παρών’. Η πρόταση του προ­έ­δρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Αλέ­ξαν­δρου Μανω­λάκη να ασκήσει η επι­χεί­ρηση ασφα­λι­στικά μέτρα για την απο­τροπή της μετα­φο­ράς των απο­βλή­των στον βιο­λο­γικό δεν πέρασε, αφού υπέρ αυτής ψήφισαν μόνον ο ίδιος και ο πρό­ε­δρος των εργα­ζο­μέ­νων κ. Λευ­τέ­ρης Καρα­νι­κό­λας.

Σημειώ­νε­ται τέλος, ότι σήμερα το μεση­μέρι, ο δήμαρ­χος Ρόδου συγκα­λεί εκτά­κτως συνε­δρί­αση στο γραφείο του με την διοί­κηση της ΔΕΥΑΡ, με απο­κλει­στικό θέμα τα ελαιο­τρι­βεία ενώ ανα­μέ­νο­νται και σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις αμέσως μετά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.