Βολές κατά «Καλλικράτη» από τον δήμαρχο Ρόδου

Τη δυσαρέσκειά του για τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης» εξέφρασε χθες, μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του τμήματος επισκευής και συντήρησης οχημάτων, στην περιοχή Ασγούρου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η διοικητική μεταρρύθμιση στον τομέα των προμηθειών ο κ Κουσουρνάς τόνισε, πως η γραφειοκρατία δημιουργεί πλέον μεγάλα αδιέξοδα.
Αναφερόμενος δε στο θέμα της επιστροφής των παγίων προκαταβολών δήλωσε πως “αυτό που γίνεται, δεν είναι έλεγχος αλλά καταπίεση”.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι, στην δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου παρουσία του βουλευτή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, των αντιδημάρχων κ.κ. Νίκου Τσουκαλά, Μανώλη Σαββή, Μιχάλη Κινδυλίδη, του πρώην δημάρχου Αρχαγγέλου κ. Αλέκου Παπουρά και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση, για το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού αγωγού Αρχάγγελος -Βόδι, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατό.
«Ευελπιστούμε μέσα στο 2012 να γίνει η δημοπράτηση του έργου, γιατί υπάρχει μελέτη», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, που αναφέρθηκε και στο έργο της κατασκευής του δημοτικού σχολείου Αρχαγγέλου, το οποίο είχε σταματήσει εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων.
«Σε ποσοστό 80% η μελέτη έχει ολοκληρωθεί ενώ η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου υποσχέθηκε να εντάξει το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς. Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκτελεστούν στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου.
«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε μια τάφρο, που θα έχει την δυνατότητα να εκτρέπει στη θάλασσα τα νερά τα οποία κατεβαίνουν από τα υψώματα και καταλήγουν στον οικισμό του Αρχαγγέλου. Αυτό προβλέπει και η μελέτη που έχει συνταχθεί. Διαφορετικά θα υπάρχουν προβλήματα», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, που αναφέρθηκε και στις δύο προκάτ αίθουσες, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η δημοτική αρχή στο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου.
Αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, ο δήμαρχος τόνισε πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να παρέμβει στα θέματα που έχουν να κάνουν με την κατασκευή του σχολείου και του αποχετευτικού αγωγού Αρχάγγελος – Βόδι.
«Ο Καλλικράτης έχει κενά αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πως έλυσε και προβλήματα. Αναφέρομαι στο θέμα της κατασκευής του αποχετευτικού αγωγού, του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ και της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρόδου.
Στη συνέχεια ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και συντονισμού των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο, την Περιφέρεια και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
«Μιλήσαμε για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και αναζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ο Δήμος Ρόδου παρέχει 110 μερίδες φαγητού, σε αδύναμους οικονομικά πολίτες. Είναι μια μόνιμη και σταθερή δομή που λίγοι ΟΤΑ διαθέτουν. Πρωτοπορούμε, αλλά δεν το δημοσιοποιούμε. Η Περιφέρεια ενισχύει με τρόφιμα 200 οικογένειες, ενώ φαγητό παρέχει μέσω συγκεκριμένων ενοριών και η Μητρόπολη. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων που θα περιέχει τα στοιχεία των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας. Έτσι δεν θα υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και θα μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερες οικογένειες», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σκέψεις υπάρχουν, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου και για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίου για την διάθεση ειδών ρουχισμού στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση, για τη λειτουργία νέων δομών, όπως το κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο, που θα παρέχουν φροντίδα στους αναξιοπαθούντες.
«Συζητήσαμε όμως και για το Γηροκομείο, που επιδιώκει να δημιουργήσει η Μητρόπολη Ρόδου και δεν έχει σχέση, με την δομή που θα δημιουργηθεί για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με τους πόρους τους οποίους άφησε η ευεργέτιδα της Ρόδου Πάολα Νεστορίδου», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
«Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς.
Στη συνέχεια ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο μηχανουργείο οχημάτων του Δήμου και στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορώ να πω πως έμεινα ενθουσιασμένος». Ενώ, όπως είπε, ο Δήμος έχει αξιόλογο και επαρκές προσωπικό για τη συντήρηση και την επισκευή οποιουδήποτε οχήματος ή μηχανήματος, παρουσιάζεται οξυμένο το πρόβλημα της προμήθειας ανταλλακτικών, λόγω της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας που επέφερε ο «Καλλικράτης» στην όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακινητοποιημένα απορριμματοφόρα που υπέστησαν απρόβλεπτες βλάβες, οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν γιατί δεν υπάρχει απόθεμα ανταλλακτικών. Παραμένουν δηλαδή σε αυτή την κατάσταση λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος Ρόδου προανήγγειλε τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης για την επόμενη εβδομάδα με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (προμήθειες, οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.), με στόχο να βρεθούν τρόποι απεμπλοκής των διαδικασιών και ταχύτερης εξυπηρέτησης.
Στον ΧΥΤΑ επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι η υπάρχουσα υποδομή φθάνει στα όριά της αλλά ευτυχώς υπάρχει η πρόβλεψη για τη λειτουργία και δευτέρου κυττάρου. Ωστόσο ίσως για κάποιο μεσοδιάστημα να υπάρχει οριακή λειτουργία των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
Ερωτηθείς για το θέμα των παγίων προκαταβολών ο κ. Κουσουρνάς είπε ότι πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για πρόβλημα που προέκυψε από τις ατέλειες και τις παραλείψεις του «Καλλικράτη», αφού οι πάγιες προκαταβολές δίνονται για να καλυφθούν κάποιες έκτακτες ανάγκες, όπως έγινε σε περιπτώσεις, π.χ. για την αντικατάσταση ενός σωλήνα ύδρευσης που δεν υπήρχε στις αποθήκες της ΔΕΥΑΡ και χρειάστηκε να αγοραστεί, ωστόσο οι οικονομικές υπηρεσίες και ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δεν θεώρησαν ότι επρόκειτο για έκτακτες ανάγκες και καταλόγισαν το ποσόν στους προέδρους των αντίστοιχων δημοτικών ενοτήτων.
“Αυτό έγινε σε 15 περιπτώσεις και αποτελεί πλέον πρόβλημα. Στο τέλος κανείς δεν θα δέχεται να παίρνει την πάγια προκαταβολή για να καλύψει ανάγκες στην περιοχή του για να μην του καταλογιστούν οι δαπάνες που έγιναν. Αυτό δεν είναι έλεγχος και διαφάνεια αλλά καταπίεση”, υπογράμμισε εμφανώς ενοχλημένος ο δήμαρχος Ρόδου.

Για το λόγο αυτό, κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς, έχω ήδη φέρει το θέμα τόσο στον κ. Κουκουλόπουλο όσο και σε μια ευρεία συνάντηση με δημάρχους άλλων περιοχών, γιατί πολύ σύντομα το πρόβλημα, θα είναι πολύ έντονο σε όλους τους Δήμους της χώρας.