ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον Μάιο του 2018 θα λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο «Capsis»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Capsis

Στις 23 Μαΐου του 2018 θα λει­τουρ­γή­σει ξανά πλήρως ανα­και­νι­σμένο το εμβλη­μα­τικό ξενο­δο­χείο Capsis Ρόδου το οποίο παρέ­μενε κλειστό τα τελευ­ταία έξι χρόνια. Την του­ρι­στική σεζόν του 2018 ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστο­ρικό Capsis με τον Κώο ξενο­δόχο, κ. Νίκο Κούτρα στο τιμόνι.

Οι εργα­σίες ανα­καί­νι­σης του ξενο­δο­χεια­κού συγκρο­τή­μα­τος που θα ονο­μά­ζε­ται πλέον “Akti Imperial Deluxe Resort and Spa”, ξεκί­νη­σαν στις αρχές Ιουλίου και βρί­σκο­νται ήδη σε προ­χω­ρη­μένο στάδιο. Πολυ­μελή συνερ­γεία δου­λεύ­ουν ταυ­τό­χρονα και η πορεία των εργα­σιών εξε­λίσ­σε­ται ομαλά. Το ύφος του ξενο­δο­χείου εξω­τε­ρικά παρα­μέ­νει γνώριμο (χθες μάλιστα έγινε και η συντή­ρηση του ρολο­γιού). Οι εσω­τε­ρι­κοί του χώροι προ­βλέ­πε­ται να είναι απόλυτα μοντέρ­νοι και εντυ­πω­σια­κοί. Άλλωστε η «εγκα­τά­λειψη» του κτηρίου εδώ και έξι χρόνια είχε δημιουρ­γή­σει πολλά προ­βλή­ματα και καθι­στούσε ανα­γκαίες τις παρεμ­βά­σεις σε βάθος.

Το “Akti Imperial Deluxe Resort and Spa”, όπως προ­δί­δει και η ονο­μα­σία του, θα είναι ένα πολυ­τε­λές ξενο­δο­χείο που θα αντα­πο­κρί­νε­ται στις σύγ­χρο­νες ανάγκες και απαι­τή­σεις. Θα δια­θέ­τει οκτώ δια­φο­ρε­τικά εστια­τό­ρια και πέντε μπαρ, καθώς επίσης χώρους σπα. Το συνε­δριακό κέντρο θα δια­θέ­τει όλες τις σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές και θα είναι έτοιμο να φιλο­ξε­νή­σει σημα­ντικά συνέ­δρια.

Ήδη του­ρι­στι­κοί οργα­νι­σμοί όπως Jet2Holidays, Tui, Altours περι­λαμ­βά­νουν το “Akti Imperial Deluxe Resort and Spa”, που όπως όλα δεί­χνουν θα κάνει ένα δυνα­μικό Comeback, στις μπρο­σού­ρες τους.

Το ιστο­ρικό

Το ξενο­δο­χειακό σύμπλεγμα Capsis στη Ρόδο (πρώην Sofitel Capsis), χτί­στηκε στη δεκα­ε­τία του ’70 και παρα­μέ­νει κλειστό τα τελευ­ταία έξι χρόνια. Βρί­σκε­ται στην Ιαλυσό, στην παραλία της Ιξιάς, πέντε χιλιό­με­τρα από την πόλη της Ρόδου και έχει συνο­λική επι­φά­νεια 48.500 τ.μ., σε οικό­πεδο 35.800 τ.μ., ενώ απο­τε­λεί­ται από πέντε κτήρια, στα οποία υπάρ­χουν συνο­λικά 691 δωμάτια, με δυνα­μική περίπου 1.820 κλινών. Το συγκρό­τημα δια­θέ­τει από τους μεγα­λύ­τε­ρους συνε­δρια­κούς χώρους στην Ευρώπη, συνο­λι­κής δυνα­μι­κό­τη­τας 8.000 συνέ­δρων και μάλιστα, ειδικά για τις συνε­δρια­κές του υπο­δο­μές, είχε λάβει στα μέσα της προη­γού­με­νης δεκα­ε­τίας σημα­ντι­κές ευρω­παϊ­κές δια­κρί­σεις.

To 2012 η αυτο­κρα­το­ρία που έφτια­ξαν το 1968, η Μαρίκα και ο Θάνος Καψής, κατέρ­ρευσε. Η αρχή έγινε το 1993 όταν η επι­χεί­ρηση χωρί­στηκε σε δύο εται­ρικά σχήματα που μοι­ρά­στη­καν στις κόρες τους Ντία και Λένα, με την πρώτη να ανα­λαμ­βά­νει το Του­ρι­στικό Συγκρό­τημα Καψή ΑΕ (Capsis Convention Centers & Resort Ηotels) ενώ η αδερφή της Λένα Καψή κρατά τα δυο ξενο­δο­χεία της αλυ­σί­δας, Capsis Αstoria στο Ηρά­κλειο Κρήτης και Capsis στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Το Του­ρι­στικό Συγκρό­τημα Καψή ΑΕ απο­τε­λείτο από δύο πολυ­τελή παρα­θα­λάσ­σια ξενο­δο­χεία πέντε αστέρων συνο­λι­κής δυνα­μι­κό­τη­τας περίπου 2.700 κλινών και συνε­δριακά κέντρα στη Ρόδο και στην Κρήτη ειδι­κεύ­τηκε στη διορ­γά­νωση πανευ­ρω­παϊ­κών και διεθνών συνε­δρίων.

Στην εται­ρεία ανήκαν τα ξενο­δο­χεία Οut of Τhe Βlue Capsis Εlite Resort, όπως μετο­νο­μά­στηκε, στην Αγία Πελαγία Ηρα­κλείου Κρήτης και το Capsis Ηotel Rhodes & Convention Centre «Μarika Capsis 2000» στην Ιξιά της Ρόδου.

Το 2006 το συγκρό­τημα της Κρήτης ανα­κα­τα­σκευά­στηκε πλήρως για να λει­τουρ­γή­σει ξανά τον Μάιο του 2007. Ωστόσο η κρίση που έχει πλήξει τον ελλη­νικό του­ρι­σμό προ­κά­λεσε ασφυξία στην επι­χεί­ρηση που αντι­με­τώ­πισε οικο­νο­μικά προ­βλή­ματα.

Το Capsis της Ρόδου, πέρασε στην Eurobank, το οποίο αρχικώς είχε μισθω­θεί με την μέθοδο του leaseback. Η ολο­κλή­ρωση της πώλησης και η επα­να­λει­τουρ­γία του εμβλη­μα­τι­κού ξενο­δο­χείου, θα βοη­θή­σει σημα­ντικά τον προ­ο­ρι­σμό, που έχει χάσει μεγάλο μέρος των συνε­δρίων που παρα­δο­σιακά είχε.

Λόγω των σοβαρών οικο­νο­μι­κών προ­βλη­μά­των, η Ντία Καψή πούλησε και επα­να­μί­σθωσε (sale and leaseback) την μονάδα στην Eurobank προς 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από το 2010, λόγω και της επι­δεί­νω­σης της οικο­νο­μι­κής κρίσης, η μονάδα βρέθηκε σε πρό­βλημα ρευ­στό­τη­τας με απο­τέ­λε­σμα να μην είναι δυνατή -κατά τη διετία 2010-2011- η ομαλή κατα­βολή των μισθω­μά­των στην Eurobank.

Έτσι, η τράπεζα λίγο πριν εκπνεύ­σει το 2011 προ­χώ­ρησε στην έξωση από το ακίνητο της Ντίας Καψή και έκτοτε ανα­ζη­τούσε αγο­ρα­στή. Τα τελευ­ταία χρόνια η Eurobank, στο χαρ­το­φυ­λά­κιο της οποίας βρι­σκό­ταν το Capsis, προ­σπα­θούσε να το που­λή­σει ανε­πι­τυ­χώς.

Στο δια­γω­νι­σμό της Eurobank είχαν δηλώσει συμ­με­τοχή 26 ενδια­φε­ρό­με­νοι. Στη δεύτερη φάση του δια­γω­νι­σμού προ­κρί­θη­καν επτά επεν­δυ­τι­κές προ­τά­σεις, μεταξύ των οποίων ο όμιλος ΛΑΜΨΑ με τον Πάνο Λασκα­ρίδη, ο όμιλος Δασκα­λα­ντω­νάκη, ο όμιλος του Ελλη­νο­κα­να­δού επι­χει­ρη­μα­τία Πήτερ Ηλιό­που­λου, ο οποίος έχει ξεκι­νή­σει μεγάλη ξενο­δο­χειακή επέν­δυση στη Λακωνία, ο όμιλος Στα­μα­τιάδη από τη Ρόδο και ο Νίκος Κούτρας.

Το “deal” μεταξύ της τρά­πε­ζας και του επι­χει­ρη­μα­τία κ. Νίκου Κούτρα, ο οποίος δια­θέ­τει δύο ξενο­δο­χεία στην Κω, είχε γίνει γνωστό από τον Φεβρουά­ριο του 2017 και επι­ση­μο­ποι­ή­θηκε μόλις τον περα­σμένο Ιούλιο. Στις αρχές Ιουλίου 2017 υπε­γράφη σε συμ­βο­λαιο­γρα­φείο της Ρόδου, το συμ­βό­λαιο leasing μεταξύ της τρά­πε­ζας Eurobank – Εργα­σίας και της εται­ρείας «Σύν­θε­σης ΑΕ» συμ­φε­ρό­ντων του επι­χει­ρη­μα­τία κ. Νικο­λάου Κούτρα για την χρη­μα­το­δο­τική μίσθωση του ξενο­δο­χείου Capsis στη Ρόδο. Λίγες μέρες αργό­τερα ξεκί­νη­σαν και οι εργα­σίες ανα­καί­νι­σης στο ξενο­δο­χείο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.