Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, που αφορούν την διεκδίκηση της επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας.
Όπως ανέφερε, ύστερα από συνεννόηση με τους δημάρχους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Σάμου κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να ασκηθεί πίεση έστω και μέσα από τα ευρωπαϊκά όργανα για το επίμαχο ζήτημα που απασχολεί τους νησιώτες και φυσικά, από 1η Ιανουαρίου 2018 θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στα νησιά μας:
«Είναι εδώ και καιρό που έχουμε μία συνεννόηση οι δήμαρχοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς πλησιάζει η 1η του Γενάρη του 2018 για να εξισωθεί ο ΦΠΑ για όλα τα νησιά. Ο δήμαρχος Σάμου υπέβαλε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την προοπτική να ασκηθεί πίεση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, όσο και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. μήπως πετύχουμε κάποια αναστολή σε α’ φάση, είτε επιτέλους καταλάβουν ότι είναι μια εξειδικευμένη πολιτική που έχει να κάνει με την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. Αν ευδοκιμήσει αυτή η προσφυγή (λόγω νομικών ζητημάτων) και η Ευρώπη εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα των ιδιαιτεροτήτων και δικαιωμάτων που έχουν οι νησιώτες, θα είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών που συζητάμε. Προσωπικά υπέγραψα την προσφυγή, εκπροσωπώντας όλους τους νησιωτικούς Δήμους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ως πρόεδρος της ΠΕΔ». Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, το Συμβούλιο της Ευρώπης λειτουργεί μέσω του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κίνηση αυτή έγινε καθώς πρόκειται για ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα και όχι φορολογικά. Το θέμα θα απασχολήσει και το δ.σ. της ΠΕΔ που θα γίνει την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 στην Σύρο, (επ’ αυτού βλέπε και σελίδα 7).
Τι θα γίνει με την δομή στα παλιά σφαγεία
Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό που απασχολεί τα νησιά μας, ο κ. Χατζηδιάκος μετέφερε την άποψη του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος είπε ότι μεταφέρονται αρκετά κονδύλια από την Ε.Ε. τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. «Ο Δήμος Ρόδου έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση για τις προσφυγικές ροές και έχει ήδη συνεργασία με άλλους Δήμους, προκειμένου να βρούμε πρακτικές που θα βοηθήσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Είναι ανάγκη να βρούμε χώρους φιλοξενίας των προσφύγων» όπως ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την δομή που λειτουργεί στα παλιά σφαγεία, υπογράμμισε τα εξής: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ροές συνεχίζονται –υπάρχει ήδη μια κινητικότητα στα νησιά. Είναι δύσκολο να φιλοξενούνται πολλά άτομα από διαφορετικές φυλές, εθνικότητες κ.λπ. μαζί με παιδιά στα παλιά σφαγεία. Η τοποθέτηση οποιασδήποτε προκάτ κατασκευής, αποκλείεται. Κι αυτό γιατί είναι σε εξέλιξη και σε διαβούλευση η σύμβαση για την επέκταση της μαρίνας όσον αφορά την β’ φάση στην περιοχή. Επίσης, ο Δήμος Ρόδου έχει σχεδιάσει την ανάπλαση της περιοχής και η πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθεί το κτήριο, ανάλογα με την ευρύτερη αξιοποίηση. Συνεπώς, θα βρεθεί άλλος χώρος που θα ανήκει στο δημόσιο» (τον οποίο δεν προσδιόρισε).
Επιπροσθέτως, απέκλεισε οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας hotspot ή ανάλογης δομής ενώ αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις διευκόλυνσης της φιλοξενίας των ατόμων αυτών.
Ειδικά για την αξιοποίηση του κτηρίου των παλαιών σφαγείων, είπε ότι ακόμη δεν έχει γίνει η μελέτη αλλά θα προχωρήσει με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή.
Το ταξίδι στις Βρυξέλλες
Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο κ. Χατζηδιάκος, είπε τα εξής: «Ήταν ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο πλαίσιο ομάδων εργασίας που διοργανώνει η Κομισιόν για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η δική μας συμμετοχή είχε να κάνει με την περιφερειακή συνοχή όσον αφορά τη νησιωτικότητα. Μαζί μας ήταν και άλλοι συνάδελφοι δήμαρχοι. Η δική μας εισήγηση αφορούσε sτην ανάδειξη της νησιωτικότητας κυρίως σε θεσμικό επίπεδο με την εξειδίκευση του άρθρου 174 της Εφαρμογής της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει αόριστα κάποια πράγματα για τις νησιωτικές περιοχές αλλά δεν έχει βγει κάποια οδηγία που να εξειδικεύει ποιες θα είναι αυτές οι δράσεις. Γι αυτό εστιάσαμε στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί με πόρους η πολιτική συνοχή της Ε.Ε. που έχει να κάνει με την εξίσωση των παρεχομένων υπηρεσιών και δράσεων σε όλες τις περιφέρειες. Υπήρχαν και εισηγήσεις από άλλες περιφέρειες όπως π.χ. της Πορτογαλίας, της Βόρειας Γαλλίας, της Πολωνίας που δεν έχουν σχέση με τη νησιωτικότητα. Ωστόσο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα των νησιών μας».
Τόνισε πάντως, πως ο Δήμος Ρόδου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με εξιδεικευμένο χαρακτήρα για δράσεις και έργα όπως οδικοί άξονες, αναπλάσεις κ.λπ. οπότε δόθηκε η ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα των θαλασσίων μεταφορών και του ισοδυνάμου.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Ρόδου είπε ότι η εκτελεστική επιτροπή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (οι δήμαρχοι Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και ο γραμματέας κ. Γιώργος Πόκκιας) είχε συνάντηση με τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη (αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) όπου κατέθεσαν το αίτημα προς το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη κάποιων πόρων που έχουν να κάνουν με τους σεισμούς και την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω.
«Προτείναμε ακόμη να αξιοποιήσουμε πόρους από τα ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία με σύναψη συμβάσεων ώστε τα μέλη που θα κάνουν διακοπές να προτιμήσουν τα νησιά μας. Θα ζητήσουμε να περάσει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», είπε ο δήμαρχος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ζήτημα της χορήγησης βίζας για ταξιδιώτες με ημερόπλοια από την Τουρκία (προς Ρόδο και Κω). «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια καθώς υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που θέτει η Ε.Ε.», όπως ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ