Ειδήσεις

«Κούρεμα» οφειλών 4 Ροδιτών που υπήχθησαν στον νόμο «Κατσέλη»

Την υπαγωγή τους στο νόμο «Κατσέλη» περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών πέτυχαν, αφού πρώτα εξετάστηκαν αρμοδίως από το Ειρηνοδικείο Ρόδου, οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για να υπαχθούν στο ευεργέτημά του, 4 κάτοικοι της Ρόδου, εξασφαλίζοντας σημαντικό «κούρεμα» των οφειλών τους.
Πιο συγκεκριμένα το Ειρηνοδικείο Ρόδου εξέδωσε πρόσφατα τις ακόλουθες αποφάσεις με τις οποίες «κουρεύονται» σημαντικά οι οφειλές κατοίκων του νησιού, αφού πρώτα κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών:
-Ενας κάτοικος Ρόδου, ηλικίας 77 ετών, εκπροσωπούμενος από την δικηγόρο κ. Καίτη Πιλατέρη, εξέθεσε στο δικαστήριο ότι είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ από το έτος 1998 λόγω αναπηρίας και λαμβάνει συνολικά μηνιαία σύνταξη περίπου 700 ευρώ.
Η σύζυγός του απεβίωσε το έτος 2016 από την επάρατο και είχε διαγνωσθεί με την ασθένεια από το έτος 2007 ενώ είναι πατέρας δύο ενήλικων παιδιών. Διαθέτει ένα ισόγειο διαμέρισμα η αντικειμενική αξία του οποίου ανέρχεται σε 23.142,67 ευρώ.
Η αποβιώσασα σύζυγός του δεν είχε κανένα ακίνητο ή κινητό περιουσιακό στοιχείο επ’ ονόματί της ούτε είχε εργασθεί ποτέ.
Έχει χρέη ύψους 92.800,50 ευρώ σε δύο τράπεζες από δάνεια που έλαβε τα έτη 2003 για την αγορά της πρώτης κατοικίας του και το 2007 λόγω των προβλημάτων υγείας της συζύγου του.
Διαθέτει ακόμη ένα αυτοκίνητο αξίας 500 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι για τη διαβίωσή του απαιτούνται 550 ευρώ μηνιαίως κι ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του και υπάγεται στη ρύθμιση του ν. 3869/2010.
Το δικαστήριο έτσι «κούρεψε» τις οφειλές του και καθόρισε τις επί μία τριετία μηνιαίες καταβολές του προς τις δύο πιστώτριες του στο ποσό των 78 ευρώ.
Εξαιρεί από την εκποίηση την πρώτη κατοικία του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλλει, στις δύο τράπεζες μόνο το ποσό των 11.571,33 ευρώ σε 180 μηνιαίες δόσεις.
Η καταβολή του ποσού των 11.571,33 ευρώ θα ξεκινήσει τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης.
-Η δικηγόρος κ. Δέσποινα Κούττη εκπροσώπησε με την ίδια διαδικασία μια 38χρονη γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων τέκνων. Πρόκειται για μια κάτοικο Ρόδου, άνεργη από τον Αύγουστο του 2013, που δεν λαμβάνει επιδότηση από τον Ο.Α.ΕΔ.
Ο σύζυγός της εργάζεται σε υπηρεσία κοινής ωφέλειας σε νησί και έχει μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 800 ευρώ.
Η 38χρονη δέχεται σταθερά και οικονομική βοήθεια από τη μητέρα της, ενώ δεν έχει καθόλου εισοδήματα από άλλες πηγές.
Το δικαστήριο έκρινε ότι απαιτείται ποσό ύψους 600 ευρώ για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της αιτούσας και της οικογενείας της και ότι τα έσοδα του συζύγου της (δεύτερου αιτούντος) δεν επαρκούν.
Το συνολικό ύψος των κοινών οφειλών τους ανέρχεται στο ποσό των 197.045,60 ευρώ.
Το δικαστήριο «κούρεψε» ομοίως τις οφειλές του και καθόρισε επί πενταετία τις μηνιαίες καταβολές της πρώτης προς την δανείστρια τράπεζα, στο ποσό των 10 ευρώ, συμμέτρως.
Εξαίρεσε της εκποίησης την πλήρη κυριότητα μίας διώροφης κατοικίας της και της επέβαλε την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση του ακινήτου της, το ποσό των 61.868,36 ευρώ επί 25 έτη μηνιαία προς την πιστώτρια, το ποσό των 206 ευρώ.
Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει την 1.09.2020 και θα γίνει χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο τη Τράπεζας της Ελλάδας, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για τον σύζυγό της καθόρισε επί πενταετία τις μηνιαίες καταβολές του στο ποσό των 100 ευρώ.
Εξαίρεσε της εκποίησης την πλήρη κυριότητα μιας ισόγειας κατοικία ιδιοκτησίας του και του επιβάλλει να καταβάλλει για τη διάσωση του ακινήτου του, το ποσό των 14.568,32 ευρώ επί 15 έτη μηνιαίως προς την πιστώτρια, το ποσό των 80 ευρώ.
Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει την 1.09.2018 και θα γίνει, χωρίς ανατοκισμό.

-Η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Γιαννιού – Αθανασίου εκπροσώπησε με την ίδια διαδικασία μια κάτοικο Ρόδου, ηλικίας 51 ετών, διαζευγμένη από το έτος 2002 και μητέρα 4 ενήλικων τέκνων.
Κατά τους θερινούς μήνες εργάζεται ως μαγείρισσα αποκερδαίνοντας 494 ευρώ μηνιαίως, ενώ τους χειμερινούς μήνες εισπράττει την τακτική επιδότηση του Ο.Α.Ε.Δ. ποσού 432 ευρώ μηνιαίως.
Επιπλέον, εισπράττει το ποσό των 150 ευρώ το μήνα, προερχόμενο από την εκμίσθωση ενός διαμερίσματος ιδιοκτησίας της και λαμβάνει τρεις φορές κατ’ έτος οικογενειακό επίδομα ποσού 240 ευρώ.
Το συνολικό μηνιαίο εισόδημα της ανέρχεται στο ποσό των 812 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειάς της ανέρχεται στο ποσό των 700 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία της αιτούσας περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 47.508,30 ευρώ.
Εχει λάβει από τον Ο.Α.Ε.Δ, στεγαστικό δάνειο, 81.240,00 ευρώ και από τράπεζες άλλα δάνεια.
Το συνολικό ύψος των δανείων της ανέρχεται στο ποσό των 86.861,85 ευρώ.
Το δικαστήριο αφού «κούρεψε» τις οφειλές της καθόρισε επί τριετία τις μηνιαίες καταβολές της στο ποσό των 100 ευρώ.
Εξαιρεί της εκποίησης την πλήρη κυριότητα του ακινήτου της και της επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλλει για τη διάσωσή του το ποσό των 38.006,64 ευρώ και επί 20 έτη μηνιαίως στους δανειστές της το ποσό των 158 ευρώ, συμμέτρως διανεμόμενο προς τις απαιτήσεις αυτών.
Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει την 15.9.2020 και θα γίνει, χωρίς ανατοκισμό.
Σημειώνεται ότι, στην απόφαση επισημαίνεται πως μετά και από νομολογία του Αρείου Πάγου, στη ρύθμιση δεν υπάγονται οφειλές που προήλθαν από δάνεια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), όπως ο ΟΑΕΔ, που χορηγούνται με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων τους ως «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στους υπαλλήλους των ως άνω φορέων.
Εν προκειμένω η αιτούσα έλαβε στεγαστικό δάνειο από τον πρώην ΟΕΚ (Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας), τον οποίον και διαδέχθηκε ο ΟΑΕΔ, ωστόσο το δάνειο αυτό δεν αφορούσε την κάλυψη εκτάκτων αναγκών κατά τα ανωτέρω κι ως εκ τούτου νομίμως και παραδεκτώς, υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 περί ρύθμισης των απορρεουσών, από το εν λόγω δάνειο, οφειλών της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου