ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τις εργασίες του 15ου Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος των Πολιτισμών», άνοιξε ο Περιφερειάρχης

news room 5 λεπτά ανάγνωση
φορουμ

Τις εργα­σίες του 15ου  Φόρουμ της Ρόδου «Διά­λο­γος των Πολι­τι­σμών», άνοιξε σήμερα το πρωί ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, επι­ση­μαί­νο­ντας μεταξύ άλλων ότι «απο­τε­λεί τιμή η επιλογή του νησιού της Ρόδου για τη διε­ξα­γωγή διεθνών συνα­ντή­σεων, με τόσο σημα­ντι­κούς και εκλε­κτούς συμ­με­τέ­χο­ντες πάνω σε τόσο ενδια­φέ­ρουσα θεμα­το­λο­γία, ε ερω­τή­ματα επί­καιρα και εξόχως κρίσιμα, με διλήμ­ματα που πιε­στικά ανα­ζη­τούν απα­ντή­σεις,  όχι εύκολες και κυρίως όχι αυτο­νό­η­τες», ευχα­ρι­στώ­ντας παράλ­ληλα, από το βήμα του Συνε­δρίου, τον ιδρυτή του Φόρουμ, Βλα­ντί­μιρ Για­κού­νιν για την επιλογή της Ρόδου.

 Το συνέ­δριο πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις 6 και 7 Οκτω­βρίου,  στο ξενο­δο­χείο «Sheraton» και έχει ως κεντρικό θέμα: «Πολυ­πο­λι­κό­τητα και Διά­λο­γος στην Περι­φε­ρειακή και Παγκό­σμια Ανά­πτυξη: Καθώς φαντα­ζό­μα­στε το πιθανό μέλλον».

 Συμ­με­τέ­χουν σε αυτό ο ιδρυτής του Φόρουμ,  Βλα­ντί­μιρ Για­κού­νιν και κορυ­φαίες προ­σω­πι­κό­τη­τες της πολι­τι­κής, οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής ζωής από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μ. Μάσλοβ,  ο Dominique de Villepin, πρώην πρω­θυ­πουρ­γός της Γαλλίας, ο  Ian Goldin , πρώην Αντι­πρό­ε­δρος της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας και καθη­γη­τής στο  Oxford University, ο Vaclav Klaus, πρώην Πρό­ε­δρος της Τσεχίας, ο Walter Schwimmer, πρώην Γενικός Γραμ­μα­τέας του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης,  ο Goodluck Jonathan, πρώην Πρό­ε­δρος της Νιγη­ρίας, ο Dioncounda Traoré, πρώην Πρό­ε­δρος του Μαλί, ο  Jan Figel, ειδικός απε­σταλ­μέ­νος για την προ­ώ­θηση της ελευ­θε­ρίας της θρη­σκείας ή των πεποι­θή­σεων εκτός της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και πρώην Επί­τρο­πος στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, αρμό­διος για την εκπαί­δευση, την κατάρ­τιση, τον πολι­τι­σμό τη νεολαία και την Πολυ­γλωσ­σία και πολλοί ακόμη.

 Το Φόρουμ της Ρόδου συγκα­λεί­ται κάθε χρόνο από το 2002, συγκε­ντρώ­νο­ντας 300 έως 600 συμ­με­τέ­χο­ντες ετησίως, από περισ­σό­τε­ρες από 70 χώρες. Σε όλη την ιστορία του, το χαρα­κτη­ρι­στικό γνώ­ρι­σμα του ήταν το πρω­το­πο­ριακό πνεύμα των συμ­με­τε­χό­ντων για την αντι­με­τώ­πιση των σύγ­χρο­νων προ­βλη­μά­των. Το Φόρουμ της Ρόδου παρέχει μια πλατ­φόρμα για εξέ­χο­ντες επι­χει­ρη­μα­τίες, υπεύ­θυ­νους για τη χάραξη πολι­τι­κής και για μελε­τη­τές για τη διε­ξα­γωγή ευρείας συζή­τη­σης σχετικά με τα πιο επεί­γο­ντα θέματα της διε­θνούς ατζέ­ντας Το Φόρουμ της Ρόδου έχει επι­διώ­ξει με συνέ­πεια όλα αυτά τα χρόνια να προ­ω­θή­σει μια νέα κουλ­τούρα δια­λό­γου που επι­τα­κτικά χρειά­ζε­ται. Οι συμ­με­τέ­χο­ντες μοι­ρά­ζο­νται τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέ­χο­ντα γεγο­νότα και κατα­θέ­τουν ιδέες για πιθανές λύσεις σε μερικά από τα πιο πιε­στικά προ­βλή­ματα της εποχής, τόσο για τους υπεύ­θυ­νους λήψης απο­φά­σεων όσο και για την κοι­νω­νία εν γένει. Αυτό το τμήμα των ευρύ­τε­ρων προ­σπα­θειών της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας, απο­σκο­πεί στην προ­στα­σία των βασικών αξιών της ανθρω­πό­τη­τας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκό­σμια ανά­πτυξη. Το φετινό Φόρουμ της Ρόδου περι­λαμ­βά­νει γενικά θέματα μέσω των οποίων οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα διε­ρευ­νή­σουν κοι­νω­νικά, οικο­νο­μικά και πολι­τικά ζητή­ματα. Επι­πλέον, θα γίνουν δύο σύνοδοι κορυφής, η σύνοδος κορυφής για την παγκο­σμιο­ποί­ηση και το μέλλον της δημο­κρα­τίας (Summit on Globalisation and the Future of Democracy) και η σύνοδος κορυφής για τα σενάρια ανά­πτυ­ξης της παγκό­σμιας υπο­δο­μής: όπου συνα­ντώ­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα των τρα­πε­ζών, των βιο­μη­χα­νιών, των κυβερ­νή­σεων και των κοι­νω­νιών, (Summit on Global Infrastructure Development Scenarios: Where the Interests of Banks, Industries, Governments, and Societies Meet) όπου οι ηγέτες της κοι­νω­νίας των πολιτών και η επι­χει­ρη­μα­τική κοι­νό­τητα συνα­ντώ­νται για να συζη­τή­σουν τις έννοιες, τα προ­βλή­ματα και τις λύσεις σε βασικά ερω­τή­ματα.

 

Ακο­λου­θεί η ομιλία του Περι­φε­ρειάρχη

Αξιό­τι­μοι προ­σκε­κλη­μέ­νοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 Με ιδιαί­τερη χαρά και ικα­νο­ποί­ηση σας υπο­δε­χό­μα­στε σήμερα στο όμορφο και φιλό­ξενο νησί της Ρόδου. Πάντοτε απο­τε­λεί τιμή για εμάς η επιλογή του νησιού μας για τη διε­ξα­γωγή διεθνών συνα­ντή­σεων. Ιδιαί­τερα όταν πρό­κει­ται για τόσο σημα­ντι­κούς και εκλε­κτούς συμ­με­τέ­χο­ντες αλλά και όταν έχουμε να ακού­σουμε τοπο­θε­τή­σεις πάνω σε τόσο ενδια­φέ­ρουσα θεμα­το­λο­γία. Με ερω­τή­ματα επί­καιρα, πιε­στικά αλλά και εξόχως κρίσιμα,

Ο νέος,  πολυ­πο­λι­κός κόσμος που ανα­δύ­ε­ται στον 21ο αιώνα, οι προ­κλή­σεις, οι ευκαι­ρίες, αλλά και οι κίν­δυ­νοι που αυτός επι­φέ­ρει σε πολι­τικό, οικο­νο­μικό, τεχνο­λο­γικό και κοι­νω­νικό επίπεδο, αν μη τι άλλο, συμπυ­κνώ­νουν όλα όσα οι κοι­νω­νίες μας καλού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν, οικο­δο­μώ­ντας το μέλλον της ανθρω­πό­τη­τας. Διλήμ­ματα που πιε­στικά ανα­ζη­τούν απα­ντή­σεις. Με απα­ντή­σεις όχι εύκολες και κυρίως όχι αυτο­νό­η­τες.

Γιατί αφορούν ένα μέλλον που καλού­μα­στε να ιχνη­λα­τή­σουμε, σε μια εποχή που περισ­σεύ­ουν οι αβε­βαιό­τη­τες και λιγο­στεύ­ουν οι στα­θε­ρές ανα­φο­ρές, για να μπο­ρέ­σουμε να το προ­δια­γρά­ψουμε ή για να είμαι πιο ακριβής,  για να το προ­σεγ­γί­σουμε με επι­τυ­χία.

Πάντοτε οι αλλαγές – δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία -συνοδεύονται από φόβο. Γιατί οι πιθανές εκδοχές δεν είναι μονό­δρο­μης κατεύ­θυν­σης.

Αν και η επι­στήμη των Διεθνών Σχέσεων τείνει να θεωρεί τα Κράτη ορθο­λο­γι­κούς δρώντες, η Ιστορία έχει ισχυρές εξαι­ρέ­σεις.

Επίσης, η Ιστορία μας διδά­σκει, πως τις περισ­σό­τε­ρες φορές δεν διδά­σκε­ται…

Κάνω αυτές τις ανα­φο­ρές όχι από έλλειψη αισιο­δο­ξίας αλλά για να τονίσω ότι όσες φορές η ανθρω­πό­τητα, σε περιό­δους μετά­βα­σης , υιο­θε­τούσε μια εύκολη και αφελή θεώρηση περί γραμ­μι­κής εξέ­λι­ξης της ιστο­ρίας τα γεγο­νότα την διέ­ψευ­δαν με βαρύ­τατο τίμημα. Και αυτό δεν πρέπει να αφή­σουμε να επα­να­λη­φθεί.

Ιδιαί­τερα, σε αυτό το μετα­βα­τικό διά­στημα που βρι­σκό­μα­στε σήμερα. Οι γεω­πο­λι­τι­κές ανι­σορ­ρο­πίες, οι οικο­νο­μι­κές ανι­σό­τη­τες, οι πολι­τι­σμι­κές συγκρού­σεις, οι περι­βαλ­λο­ντι­κές επι­βα­ρύν­σεις, οι τεχνο­λο­γι­κές υπερ­βά­σεις, οι κοι­νω­νι­κές ανα­ζη­τή­σεις περι­γρά­φουν και κατα­γρά­φουν το πεδίο στο οποία πρέπει να οικο­δο­μη­θεί το νέο υπό­δειγμα. Για να τις υπερβεί και να ξεπε­ρά­σει τα σημε­ρινά αδιέ­ξοδα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφι­βο­λία – όπως με μονα­δικό τρόπο μας διδά­σκει ο ελλη­νι­κός πολιτισμός- πως η εμπέ­δωση της δημο­κρα­τίας, η ανοχή στην άλλη άποψη, η επι­κρά­τηση του ορθού λόγου, η ανα­ζή­τηση του κοινού καλού και η εξύψωση αρετών όπως η δικαιο­σύνη και η τήρηση του μέτρου συνι­στούν το δρόμο -τις ελά­χι­στες προϋποθέσεις-  που πρέπει να υιο­θε­τή­σει η διεθνής κοι­νό­τητα για να μην επα­να­λά­βει τα λάθη του παρελ­θό­ντος  και για να θέσει την ανθρω­πό­τητα σε πορεία προόδου.

Αυτό είναι το μεγάλο πολι­τικό στοί­χημα της εποχής μας και από την επιτυχή ή όχι κατά­ληξή του θα κρι­θούμε όλοι τελικώς.

Αλλά αυτό είναι κάτι που εσείς το γνω­ρί­ζετε καλύ­τερα από οποιο­δή­ποτε άλλο.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις προ­βλη­μα­τι­σμού, σας καλω­σο­ρίζω και πάλι στη Ρόδο, σας εύχομαι καλή επι­τυ­χία στις εργα­σίες σας και με ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον και προσοχή αναμένω και εγώ να ακούσω τις τοπο­θε­τή­σεις σας στα τόσο σημα­ντικά ερω­τή­ματα που η συνά­ντησή σας θέτει στο προ­σκή­νιο.

 

Σας ευχα­ρι­στώ θερμά

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.