ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το σταγονόμετρο τα δάνεια και το 2018

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΔΆΝΕΙΟ

Πιστω­τική ασφυξία και το 2018 προ­μη­νύ­ουν αφενός τα πρόωρα stress test του Φεβρουα­ρίου που θα ακο­λου­θή­σουν και οι νέοι αυστη­ρό­τε­ροι κανο­νι­σμοί για τα μη εξυ­πη­ρε­τού­μενα δάνεια.

Την στιγμή που ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2018 προ­βλέ­πει αύξηση των επεν­δύ­σεων κατά 12,6% τον επόμενο χρόνο οι τρά­πε­ζες θα είναι ανα­γκα­σμέ­νες να κρατούν κλειστό το πουγκί τους, ειδικά για τις μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις, αφού θα πρέπει να αντι­με­τω­πί­σουν με επι­τυ­χία τις νέες δοκι­μα­σίες που έχουν μπροστά τους.

Εν όψει των τεστ κοπώ­σεως που θα γίνουν, οι χορη­γή­σεις θα περιο­ρι­στούν περαι­τέρω και θα δίνο­νται μόνο με υψηλές εξα­σφα­λί­σεις.

Ακόμη όμως και μετά την ολο­κλή­ρωση των stress test τον Μάιο ή τον Ιούνιο, έρχο­νται οι νέοι κανο­νι­σμοί για τα κόκκινα δάνεια που επε­ξερ­γά­ζε­ται η ΕΚΤ, οι οποίοι θα παρα­τεί­νουν την πιστω­τική ασφυξία.

Στο νέο κανο­νι­σμό που έθεσε χθες σε δια­βού­λευση η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ ανοίγει ένα νέο κεφά­λαιο για όλες τις ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες.

Ζητά όχι μόνο για τις ελλη­νι­κές, αλλά για όλες τις ευρω­παϊ­κές τρά­πε­ζες να κάνουν προ­βλέ­ψεις στο 100% για όλα τα ληξι­πρό­θε­σμα δάνεια που θα δημιουρ­γού­νται από 1/1/2018.

Το σχέδιο συμπλη­ρώ­μα­τος προσ­διο­ρί­ζει τις προσ­δο­κίες ποσο­τι­κού χαρα­κτήρα των επο­πτι­κών αρχών σχετικά με τα ελά­χι­στα επίπεδα προ­λη­πτι­κών προ­βλέ­ψεων για νέα Μη εξυ­πη­ρε­τού­μενα δάνεια.

Οι προσ­δο­κίες για τις προ­λη­πτι­κές προ­βλέ­ψεις, οι οποίες θα ισχύουν για όλα τα ανοίγ­ματα που ταξι­νο­μού­νται ως μη εξυ­πη­ρε­τού­μενα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρω­παϊ­κής Αρχής Τρα­πε­ζών (ΕΑΤ) από την 1η Ιανουα­ρίου 2018 και μετά, λαμ­βά­νουν υπόψη το χρονικό διά­στημα κατά το οποίο ένα δάνειο έχει ταξι­νο­μη­θεί ως μη εξυ­πη­ρε­τού­μενο, καθώς και τον βαθμό κάλυψης και την απο­τί­μηση αξίας της εξα­σφά­λι­σης.

Πιο συγκε­κρι­μένα, οι τρά­πε­ζες ανα­μέ­νε­ται να παρέ­χουν πλήρη κάλυψη για το ανε­ξα­σφά­λι­στο μέρος των νέων ΜΕΔ έπειτα από δύο έτη το αργό­τερο και για το εξα­σφα­λι­σμένο μέρος έπειτα από επτά έτη το αργό­τερο.

Επι­πλέον, οι τρά­πε­ζες θα πρέπει να αιτιο­λο­γούν στις επο­πτι­κές αρχές τυχόν από­κλιση από τις κατευ­θύν­σεις. Με βάση τις αιτιο­λο­γή­σεις των τρα­πε­ζών, η ΕΚΤ θα αξιο­λο­γεί την ανάγκη λήψης πρό­σθε­των επο­πτι­κών μέτρων.

Όλα αυτά, ενώ εντεί­νο­νται οι πιέσεις για την έναρξη των ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών, αλλά και της πώλησης πακέτων δανείων σε κερ­δο­σκο­πικά κεφά­λαια που επεν­δύ­ουν σε αυτά τα προ­ϊ­ό­ντα.

Συνεπώς, όσοι μικρο­με­σαίοι έχουν κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν να απο­πλη­ρώ­σουν ή να ρυθ­μί­σουν, είτε θα υπο­στούν πλει­στη­ρια­σμούς στις περιου­σίες τους, είτε θα πρέπει να αντι­με­τω­πί­σουν κάποιους άγνω­στους κάποιου distress fund που θα έχει αγο­ρά­σει τα δάνεια τους.

Οι επεν­δύ­σεις που ανα­μέ­νο­νται για τον επόμενο χρόνο επι­κε­ντρώ­νο­νται στις εμβλη­μα­τι­κές απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις οι οποίες, ως γνωστόν, καρ­κι­νο­βα­τούν, καθώς και τις άμεσες ξένες επεν­δύ­σεις, οι οποίες θα εξαρ­τη­θούν από την συνέ­χιση και την ολο­κλή­ρωση του προ­γράμ­μα­τος.

Πηγή: enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.