ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωγή σε τουριστική εταιρεία της Κρήτης που άφησε μεγάλα «φέσια» στην Ρόδο

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Eνώπιον του Μονο­με­λούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου, προ­σέ­φυγε με αγωγή από αδι­κο­πρα­ξία εις βάρος ανώ­νυ­μης του­ρι­στι­κής εται­ρείας της Κρήτης και του εκπρο­σώ­που της, ανώνυμη ξενο­δο­χειακή και του­ρι­στική εται­ρεία της Ρόδου την οποία φέρεται να «φέσωσε», όπως κι άλλες όμοιες επι­χει­ρή­σεις στο νησί.

Η ξενο­δο­χειακή εται­ρεία ζητεί να απο­ζη­μιω­θεί εντόκως με τα ποσά των 38.913,25€ και 62.787,02 € από της επι­δό­σεως της αγωγής της μέχρι εξο­φλή­σεως αλλά και να απει­λη­θεί προ­σω­πική κράτηση εις βάρος του δεύ­τε­ρου ενα­γό­με­νου διάρ­κειας ενός έτους ως μέσο εκτέ­λε­σης της από­φα­σης ήτοι είσπρα­ξης των οφει­λο­μέ­νων ποσών.

Η ξενο­δο­χειακή εται­ρεία της Ρόδου λει­τουρ­γεί τετρά­στερη ξενο­δο­χειακή μονάδα στην δυτική πλευρά του νησιού, μόνο κατά την εκά­στοτε του­ρι­στική περίοδο (Απρί­λιος –Οκτώ­βριος) κάθε έτους εκμι­σθώ­νο­ντας τα δωμάτια της μονάδος μέσω αλλο­δα­πών και ημε­δα­πών πρα­κτό­ρων στους εναλ­λασ­σό­με­νους πελάτες των με συμ­βό­λαια είτε αλλότ­τμεντ είτε εγγυ­η­μέ­νης κρά­τη­σης κατά περί­πτωση.

Στο πλαίσιο της τρέ­χου­σας εμπο­ρι­κής της συνερ­γα­σίας για την εκμί­σθωση των δωμα­τίων του ξενο­δο­χείου συνερ­γά­στηκε από το παρελ­θόν και με την ενα­γό­μενη που απο­τε­λεί έναν μεγάλο του­ρι­στικό πρά­κτορα για την Ελλάδα και τα δεδο­μένα της.

Ειδι­κό­τερα έχει έδρα στην Κρήτη αλλά δια­τη­ρεί και υπο­κα­τα­στή­ματα σε άλλες περιο­χές της Ελλάδος μεταξύ των οποίων και στην Ρόδο.

Απο­τε­λεί μια δρα­στή­ρια εται­ρεία η οποία στο διάβα των ετών δημιούρ­γησε θυγα­τρι­κές εται­ρείες τελού­σες υπό τον άμεσο και διαρκή έλεγχο της ιδίας. Ιδρυ­τικό μέλος και εκπρό­σω­πος της ενα­γό­με­νης είναι ο δεύ­τε­ρος ενα­γό­με­νος ο οποίος ουσια­στικά είναι και ο κύριος μέτοχος και δια­χει­ρι­στής της θυγα­τρι­κής εται­ρείας του.

Για την του­ρι­στική περίοδο 2015 η ξενο­δο­χειακή εται­ρεία της Ρόδου συνήψε με την ενα­γό­μενη σύμβαση αλλό­τμεντ για 59 δωμάτια με δια­τροφή των πελατών για τα γεύματα και δείπνα των, πέραν του πρωινού.

Συμ­φω­νή­θηκε ότι η εξό­φληση των τιμο­λο­γίων που αντι­στοι­χού­σαν στις αφίξεις των πελατών της ενα­γό­με­νης θα ελάμ­βανε χώρα 21 ημέρες μετά την εκά­στοτε ανα­χώ­ρηση των από το ξενο­δο­χείο και με την εκ μέρους της ξενο­δο­χεια­κής εται­ρείας έκδοση και απο­στολή των παρα­στα­τι­κών στην ενα­γό­μενη.

Για την του­ρι­στική περίοδο 2015 η ενα­γό­μενη άφησε ανε­ξό­φλητο υπό­λοιπο στην ξενο­δο­χειακή εται­ρεία της Ρόδου το ποσό των 38.913,25 €.

Στις 1 Σεπτεμ­βρίου 2015 η ξενο­δο­χειακή εται­ρεία υπέ­γραψε ομοίως με την θυγα­τρική της ενα­γό­με­νης ως πρα­κτο­ρεύων πρα­κτο­ρείο για λογα­ρια­σμό της ενα­γό­με­νης την αντί­στοιχη σύμβαση για την επόμενη του­ρι­στική περίοδο του έτους 2016.

Για το υπό­λοιπο του 2015 της παρέ­δωσε δύο επι­τα­γές. Λίγο πριν τις αντί­στοι­χες ημε­ρο­μη­νίες πλη­ρω­μής των επι­τα­γών ο νόμιμος εκπρό­σω­πος της ενα­γό­με­νης επι­κοι­νώ­νησε τηλε­φω­νικά με τον προϊ­στά­μενο του λογι­στη­ρίου της ξενο­δο­χεια­κής εται­ρείας και ζήτησε να μην εμφα­νι­στούν προς πληρωμή υπο­σχό­με­νος ότι θα διευ­θε­τούσε άμεσα στο τέλος της σεζόν 2016 το γενικό υπό­λοιπο και των δύο λογα­ρια­σμών και των δύο του­ρι­στι­κών περιό­δων.

Ωστόσο και στο τέλος της δεύ­τε­ρης σεζόν ουδεμία ουσια­στική από­κριση υπήρχε εκ μέρους της ενα­γο­μέ­νης αφού παρέ­λειψε να εκπλη­ρώ­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις της ανερ­χό­με­νες στο ποσό των 38.913,25 ευρώ και 62.787,02 ευρώ.

Ενόψει των συνεχών οχλή­σεων της Ροδί­τι­κης εται­ρείας απέ­στειλε το από 22.02.2017 μήνυμα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου με το οποίο ρητά απο­δέ­χθηκε, ομο­λό­γησε, ανα­γνώ­ρισε το ύψος των δύο ανωτέρω οφειλών της υπο­σχό­μενη να πλη­ρώ­σει αυτές μετά την 1η Μαρτίου 2017.

Ομως ούτε τότε εκπλή­ρωσε τις υπο­σχέ­σεις, υπο­χρε­ώ­σεις της ανα­γκά­ζο­ντας την ξενο­δο­χειακή εται­ρεία να ξεκι­νή­σει έρευνα δια­πί­στω­σης των λόγων που οδή­γη­σαν την ενα­γό­μενη να μην εκπλη­ρώ­νει τις υπο­χρε­ώ­σεις της.

Τότε αρχές Απρι­λίου δια­πί­στωσε ότι η ενα­γό­μενη είχε σωρεύ­σει τερά­στιες σε μέγεθος χρη­μα­τι­κές οφειλές προς τα εις την Ελλάδα συνερ­γα­ζό­μενα ξενο­δο­χεία.

Ητοι όφειλε, σύμφωνα με την αγωγή, περίπου 40 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε διά­φο­ρους, διά­σπαρ­τους ανά την Ελλάδα συνερ­γα­ζό­με­νους ξενο­δό­χους από συμ­βά­σεις που είχαν εκτε­λέ­σει. Προ­έ­κυψε επίσης, όπως υπο­στη­ρί­ζε­ται στην αγωγή, ότι η ρευ­στό­τητα που είχε η ενα­γό­μενη, αφού η ίδια εισέ­πραξε τα χρήματα από τα αλλο­δαπά κυρίως πρα­κτο­ρεία, μη απο­δί­δο­ντας μη πλη­ρώ­νο­ντας για δύο χρονιές τους ξενο­δό­χους σωρεύ­ο­ντας το ανωτέρω, παθη­τικό, εκθέ­το­ντας εαυτόν εις αγωγές και μηνύ­σεις από τους μέχρι τότε συνερ­γα­ζό­με­νους ξενο­δό­χους, το διο­χέ­τευσε ήδη από το 2014 επι­τή­δεια σε αλλό­τριους σκοπούς.

Ο δεύ­τε­ρος ενα­γό­με­νος, όπως υπο­στη­ρί­ζει η ξενο­δο­χειακή εται­ρεία, προέβη σε αγορά ακι­νή­των και άλλον περιου­σια­κών στοι­χείων κυρίως επ ονόματι άλλων εται­ριών ιδίων συμ­φε­ρό­ντων που τον οδή­γη­σαν σε παύση πλη­ρω­μών προς τους ξενο­δό­χους που συνερ­γά­ζο­νταν ώστε να απο­κτή­σει περιου­σιακά στοι­χεία με άλλον φορέα.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Γιάννης Παντε­λί­δης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Gorgi

    Ποια επιχείρηση χρωστάει 40 εκατ. ευρω και δεν αναφέρεται το όνομα της;