ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ αφίξεων Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουριστες Τούρκοι

Ειρη­νική και ιδιαι­τέ­ρως θετική «απόβαση» στα ελλη­νικά νησιά πραγ­μα­το­ποιεί­ται φέτος από Τούρ­κους του­ρί­στες, δημιουρ­γώ­ντας χρονιά-ρεκόρ και δίνο­ντας ισχυρή τόνωση στην οικο­νο­μία του Βόρειου Αιγαίου. Ηδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 (για το οποίο υπάρ­χουν επίσημα στοι­χεία) οι αφίξεις επι­σκε­πτών από την Τουρκία ήταν 28.000 στη Χίο, 13.624 στη Λέσβο και 13.558 στη Σάμο. Εφτασαν συνο­λικά τις 55.447, αυξη­μέ­νες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Η τάση τους καλο­και­ρι­νούς μήνες είναι ακόμα πιο ανοδική. Μόνον τον Ιούνιο στη Χίο ήρθαν 10.000 Τούρκοι του­ρί­στες, 53% περισ­σό­τε­ροι από πέρυσι, στη Λέσβο 6.315 (αύξηση 214%) και στη Σάμο 7.000, αύξηση 217%. Κατά το επτά­μηνο, στη Σάμο η άνοδος είναι 71% σε σχέση με πέρυσι. Στη Χίο τον Ιούλιο ήρθαν 15.527 Τούρκοι επι­σκέ­πτες, έναντι 13.098 το 2016 και 14.670 το 2015.

«Εχουμε ήδη 30.000 του­ρί­στες από την Τουρκία στη Λέσβο και πάμε για 50.000 μέχρι το τέλος του έτους. Θα είναι χρονιά-ρεκόρ φέτος, ενώ ανα­μέ­νουμε πως με το Μπαϊ­ράμι θα έχουμε πάρα πολλούς επι­σκέ­πτες από τη γει­το­νική χώρα», λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λάζαρης, του­ρι­στι­κός πρά­κτο­ρας στη Μυτι­λήνη, που ειδι­κεύ­ε­ται στην επι­κοι­νω­νία με την Τουρκία.

«Είναι εντυ­πω­σιακή η αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, παρά τα αξιο­ση­μεί­ωτα εμπόδια, όπως οι σεισμοί, αλλά και η υπο­τί­μηση της λίρας. Οι του­ρί­στες από την Τουρκία είναι συνήθως οικο­γέ­νειες, έρχο­νται για τρι­ή­μερο στην Ελλάδα, το γλε­ντούν, δεν είναι μίζεροι, αφήνουν πολλά χρήματα, μέχρι και 200-250 ευρώ το άτομο την ημέρα, γιατί τρώνε έξω και κάνουν αγορές», μας λέει ο κ. Λάζαρης. «Θυμί­ζουν τον Ελληνα πριν από 25-30 χρόνια», συμπλη­ρώ­νει.

«Οι επι­σκέ­πτες από την Τουρκία φεύγουν πολύ ευχα­ρι­στη­μέ­νοι από την Ελλάδα. Ενα παρά­πονο έχουν μόνο: θα ήθελαν να μείνουν περισ­σό­τερο! Η βίζα να διαρκεί για περισ­σό­τε­ρες ημέρες και όχι μόνο για τρεις. Εάν γίνει κάποια διεύ­ρυνση θα αυξηθεί εντυ­πω­σιακά η παρου­σία Τούρκων του­ρι­στών στην Ελλάδα», λέει ο κ. Λάζαρης.

Το του­ρι­στικό κύμα εξ ανα­το­λών ενι­σχύ­θηκε με διά­φο­ρους τρόπους από την Περι­φέ­ρεια, τους δήμους, τα επι­με­λη­τή­ρια, με εκδη­λώ­σεις στην ανα­το­λική όχθη του Αιγαίου, προ­σκλή­σεις σε δημο­σιο­γρά­φους από την Τουρκία στην Ελλάδα κ.λπ. Θετικά συνέ­βαλε το γεγονός πως έχει επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία έκδοσης βίζας στο ελλη­νικό προ­ξε­νείο στη Σμύρνη, ενώ ειδικά για τη Λέσβο έχει συμ­βά­λει η δημιουρ­γία μιας ακόμα πύλης εισόδου, με τη δια­σύν­δεση με κατα­μα­ράν Αϊβαλί – Πέτρα.

«Πέρα από τη δια­μόρ­φωση ενός κλί­μα­τος καλής επι­κοι­νω­νίας, η αύξηση των Τούρκων επι­σκε­πτών στα νησιά μας συμ­βάλ­λει στην ενί­σχυση της τοπικής οικο­νο­μίας σε μια εποχή ιδιαί­τερα δύσκολη. Ως Περι­φέ­ρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τους φορείς της περιο­χής μερι­μνούμε ώστε αυτή η θετική πραγ­μα­τι­κό­τητα να έχει συνέ­χεια και διάρ­κεια», λέει στην «Κ» η περι­φε­ρειάρ­χης Βορείου Αιγαίου Χρι­στίνα Καλο­γή­ρου.

«Είναι πολύ σημα­ντικό πως ο του­ρι­σμός από την Τουρκία διαρκεί όλο το έτος και θέτει σε κίνηση όλη την οικο­νο­μία», λέει στην «Κ» ο δήμαρ­χος Σάμου Μιχάλης Αγγε­λό­που­λος.

Σοβαρό πρό­βλημα, υπο­γραμ­μί­ζουν του­ρι­στι­κοί παρά­γο­ντες της Λέσβου, απο­τε­λεί το γεγονός των μεγάλων καθυ­στε­ρή­σεων στον έλεγχο εισόδου της αστυ­νο­μίας. «Δεν μπορεί ο του­ρί­στας να έρχεται για τρεις μέρες και να χάνει τρεις ώρες στον έλεγχο, γιατί από τις έξι θέσεις ελέγχου είναι στε­λε­χω­μέ­νες από αστυ­νο­μι­κούς μόνο δύο – τρεις και σπανίως τέσ­σε­ρις», τόνισαν στην «Κ»

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Marios Kordellas

    Πάλι μια είδηση που δεν αναφέρει τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ καθόλου. Δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Εγώβ θέλω να ακούω για τη Ρόδο τι κάνουν οι Τούρκοι τουρίστες… Λέει? ΟΧΙ? Τότε? ΤΙ είδηση είναι αυτή τώρα? Επίσης αυ΄ξηθηκαν οι Ιταλοί στα Ιόνια νησιά.. Τι με ενδιαφέρει εμένα που μπαινω να δω ειδήσεις της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ?.