ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΝΑΙ: Ενημέρωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (συνθήκες καύσωνα)

news room 1 λεπτό ανάγνωση
καυσωνας

Ο Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Δωδε­κα­νή­σου κ. Χαρά­λα­μπος Κόκ­κι­νος και το Τμήμα Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας Π.Ε. Δωδε­κα­νή­σου ενη­με­ρώ­νουν ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Πρό­γνω­σης Επι­κίν­δυ­νων Και­ρι­κών Φαι­νο­μέ­νων της Ε.Μ.Υ. το οποίο ισχύει από Τετάρτη 28.6.2017 έως και την Κυριακή 2.7.2017, θα παρου­σια­στεί στα­διακή άνοδος της θερ­μο­κρα­σίας και συν­θή­κες καύσωνα.

Οι φορείς που εμπλέ­κο­νται σε έργα και δράσεις για την αντι­με­τώ­πιση κιν­δύ­νων που οφεί­λο­νται σε ακραία καιρικά φαι­νό­μενα, καλού­νται να τεθούν σε κατά­σταση ετοι­μό­τη­τας βάσει του σχε­δια­σμού τους, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν πιθανά προ­βλή­ματα που θα δημιουρ­γη­θούν από την εκδή­λωση των φαι­νο­μέ­νων.

Σας επι­συ­νά­πτο­νται οδηγίες αυτο­προ­στα­σίας για καύσωνα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ

Οι άνθρω­ποι σε περίοδο καύσωνα θα πρέπει να ακο­λου­θούν κάποια μέτρα πρό­λη­ψης, όπως για παρά­δειγμα την αποφυγή άσκησης και βαριάς εργα­σίας, την παρα­μονή σε καλώς κλι­μα­τι­ζό­με­νους ή σκια­ζό­με­νους χώρους. Πρέπει ακόμη να ντύ­νο­νται με ελαφρά και ανοι­χτό­χρωμα ρούχα και να φορούν καπέλο.

Σύμφωνα με τις καθιε­ρω­μέ­νες οδηγίες αγωγής υγείας, θα πρέπει οι πολίτες να γνω­ρί­ζουν:

*

Να απο­φεύ­γουν την έκθεση στο ηλιακό φως. Να ανα­ζη­τούν σκιερά και δροσερά μέρη. Να προ­τι­μούν τα ανοι­χτό­χρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό.

*

Να απο­φεύ­γουν την βαριά σωμα­τική εργασία ιδιαι­τέρα σε μέρη που υπάρχει μαζί με την υψηλή θερ­μο­κρα­σία και πολύ υγρασία καθώς επίσης κάτω από ηλιακή ακτι­νο­βο­λία.

*

Να πίνουν άφθονα υγρά με την μορφή του ποσίμου νερού αλλά και των πάσης φύσεως ανα­ψυ­κτικά κατά προ­τί­μηση φυσικών χυμών.

*

Να απο­φεύ­γουν τα οινο­πνευ­μα­τώδη ποτά.

*

Να δια­τρέ­φο­νται με ολι­γό­θερμη δίαιτα που θα περι­λαμ­βά­νει κυρίως λαχα­νικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιο­ρι­σμό λιπαρών ουσιών.

*

Να κάνουν συχνά λουτρά με καταιω­νι­στή­ρες (ντους), όπου υπάρχει σχετική αφθονία νερού.

*

Να ντύνετε τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελεύ­θερα.

*

Να δοθεί περισ­σό­τερη προσοχή στις καλού­με­νες ομάδες υψηλού κιν­δύ­νου που είναι:

o

Όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών,

o

όλα τα άτομα που πάσχουν από χρονιά νοσή­ματα όπως καρ­διό­πα­θειες, νεφρο­πά­θειες, ηπα­το­πά­θειες, σακ­χα­ρώδη διαβήτη κ.ά.,

o

όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρι­κούς λόγους παίρ­νουν φάρμακα για τα χρονιά νοσή­ματα τους όπως είναι διου­ρη­τικά, τα αντι­χο­λι­νερ­γικά, τα ψυχο­φάρ­μακα, τα αντι­συλ­λη­πτικά, τα ορμο­νούχα συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της ινσου­λί­νης και των αντι­δια­βη­τι­κών δισκίων. Ιδιαι­τέρα κατά την περίοδο των υψηλών θερ­μο­κρα­σιών περι­βάλ­λο­ντος θα πρέπει να συμ­βου­λεύ­ο­νται τον γιατρό για την ενδε­χο­μένη ελάτ­τωση της δοσο­λο­γίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.