ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο στόχαστρο της εφορίας 2,3 εκατ. οφειλέτες με χρέη έως και 500 ευρώ

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Μόλις το 12,3% των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών που ανέρ­χο­νται στο ατρο­νο­μικό ποσό των 92 δισ. ευρώ θεωρεί εισπρά­ξιμο η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων(ΑΑΔΕ).

Συγκε­κρι­μένα, η ΑΑΔΕ έχει θέσει μεταξύ άλλων εκτός στόχου τις ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ που συνο­λικά φθάνουν τα 72 δισ. ευρώ και επι­κε­ντρώ­νει το ενδια­φέ­ρον της στους μικρο­ο­φει­λέ­τες, καθώς θεωρεί ότι οι πιθα­νό­τη­τες είσπρα­ξης των χρεών αυτών είναι σημα­ντικά μεγα­λύ­τε­ρες. Οπως προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία, 5.551 οφει­λέ­τες έχουν χρέη από 1,5 εκατ. ευρώ και άνω. Ειδι­κό­τερα:

1. Από 1,5 εκατ. ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ χρω­στούν 4.426 οφει­λέ­τες και το χρέος τους φθάνει στο ποσό των 16,3 δισ. ευρώ.

2. Από 10 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ χρω­στούν 1.056 φορο­λο­γού­με­νοι. Το συνο­λικό τους χρέος ανέρ­χε­ται στα 26,8 δισ. ευρώ.

3. Από 100 εκατ. ευρώ και άνω χρω­στούν 69 οφει­λέ­τες του ελλη­νι­κού Δημο­σίου. Κατά μέσον όρο ο καθένας χρω­στάει 415 εκατ. ευρώ.

Οπως γίνεται αντι­λη­πτό ουδείς εκ των 69 πρό­κει­ται να πλη­ρώ­σει ποτέ αυτό το χρέος στο ελλη­νικό Δημόσιο, κάτι που παρα­δέ­χε­ται και η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων.

Συγκε­κρι­μένα, το «απο­τε­λε­σμα­τικό ληξι­πρό­θε­σμο υπό­λοιπο» ανέρ­χε­ται σε 11,4 δισ. ευρώ και απο­τε­λεί το 12% του συνο­λι­κού ληξι­πρό­θε­σμου χρέους. Σημειώ­νε­ται ότι ως «απο­τε­λε­σμα­τικό ληξι­πρό­θε­σμο υπό­λοιπο» ορί­ζε­ται το πλέον εισπρά­ξιμο μέρος του ληξι­πρό­θε­σμου υπο­λοί­που το οποίο:

• Περι­λαμ­βά­νει οφειλές μόνο εντός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.

• Περι­λαμ­βά­νει υπό­λοιπα ποσού βασικής οφειλής έως 1,5 εκατ. ευρώ.

• Δεν περι­λαμ­βά­νει οφειλές προ της 30/11/2011.

• Δεν περι­λαμ­βά­νει τις κατη­γο­ρίες φόρων: λοιπές εισφο­ρές, έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων, μισθώ­ματα, πρό­στιμα ΚΒΣ, δάνεια και παρά­βολα,

• Δεν περι­λαμ­βά­νει τις κατη­γο­ρίες οφει­λε­τών: πτωχοί, δημό­σιες και δημο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις και μηδενικά-προσωρινά ΑΦΜ.

Στελέχη του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών ανα­φέ­ρουν ότι όσο πιο μικρό είναι το χρέος τόσο μεγα­λύ­τε­ρες είναι οι πιθα­νό­τη­τες να εισπρα­χθεί, σε αντί­θεση με τα πολύ μεγάλα χρέη τα οποία θεω­ρού­νται ανε­πί­δε­κτα είσπρα­ξης, καθώς προ­έρ­χο­νται κυρίως από παλαιά πρό­στιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοι­χείων, από επι­χει­ρή­σεις του ελλη­νι­κού Δημο­σίου αλλά και από κατα­πτώ­σεις εγγυ­ή­σεων. Συγκε­κρι­μένα, το 0,1% των οφει­λε­τών που αντι­στοι­χεί σε 5.551 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρω­στούν στην εφορία το 76% του συνο­λι­κού χρέους ή δια­φο­ρε­τικά 72 δισ. ευρώ.

Αντί­θετα, στο στό­χα­στρο της εφορίας μπαί­νουν περισ­σό­τε­ροι από τους μισούς οφει­λέ­τες του ελλη­νι­κού Δημο­σίου που χρω­στούν στην εφορία ποσά έως και 500 ευρώ ή δια­φο­ρε­τικά το 0,4% από τα 92 δισ. ευρώ που ανέρ­χο­νται τα ληξι­πρό­θε­σμα χρέη. Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επι­χει­ρή­σεις έχουν οφειλές προς το ελλη­νικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντα­κό­σια ευρώ και το συνο­λικό ποσό που χρω­στούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ. Από τους ανωτέρω, 505.202 που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 11,7% του συνόλου χρω­στούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνο­λικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνο­λικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντι­στοι­χούν στο 34,5% του συνόλου, οφεί­λουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνο­λικά 327,8 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στα­τι­στι­κών στοι­χείων της ΑΑΔΕ προ­κύ­πτει ότι το 48,0% των οφειλών αφορά μη φορο­λο­γικά έσοδα (πρό­στιμα ΚΒΣ, δάνεια, κ.λπ.), ποσοστό 27,2% αφορά έμμε­σους φόρους (ΦΠΑ, πρό­στιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.), ποσοστό 21,9% άμεσους φόρους (φόροι εισο­δή­μα­τος, περιου­σίας κ.λπ.) και ποσοστό 3,0% αφορά λοιπά μη φορο­λο­γικά έσοδα. Οι κυριό­τε­ρες δε επι­μέ­ρους κατη­γο­ρίες φόρων που συν­θέ­τουν το ληξι­πρό­θε­σμο χρέος αφορούν:

• Πρό­στιμα ΚΒΣ ποσού 31,582 δισ. ευρώ.

• ΦΠΑ ποσού 19,974 δισ. ευρώ.

• Φόρο Εισο­δή­μα­τος ποσού 17,211 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.