ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς για τις κυβερνητικές αλλαγές στην Υγεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γιατρός

Μπο­ρεί χθες ο Πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπου βρέ­θη­κε (στην ομι­λία του στο Κέ­ντρο Υγεί­ας Ευό­σμου)  να χα­ρα­κτή­ρι­σε “επα­να­στα­τι­κή” και “εμ­βλη­μα­τι­κή” τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση που προ­ω­θεί η κυ­βέρ­νη­ση στην πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα Υγεί­ας, σύσ­σω­μες οι ια­τρι­κές ενώ­σεις εντού­τοις στρέ­φουν τα βέλη τους κατά του νο­μο­σχε­δί­ου με τις αλ­λα­γές στη δη­μό­σια και ιδιω­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη που φέρ­νει στη Βουλή το υπουρ­γείο Υγεί­ας.

Έντο­νες είναι οι αντι­δρά­σεις στο νέο ρόλο που δίνει το νο­μο­σχέ­διο (η δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση του οποί­ου έχει ήδη ολο­κλη­ρω­θεί) στους δη­μό­σιους οι­κο­γε­νεια­κούς για­τρούς- οι οποί­οι θα στε­λε­χώ­νουν τις Το­πι­κές Μο­νά­δες Υγεί­ας (ΤΟΜΥ)- καθώς αυτοί θα είναι απο­κλει­στι­κά υπεύ­θυ­νοι για την πα­ρα­πο­μπή των ασθε­νών σε ει­δι­κούς για­τρούς, στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, αλλά και στα ιδιω­τι­κά θε­ρα­πευ­τή­ρια, όπως είχε με­τα­δώ­σει προ ολί­γων ημε­ρών το Capital.gr. Όπως είπε ο Α. Τσί­πρας, για τη λει­τουρ­γία των δομών αυτών θα γί­νουν 3.100 προ­σλή­ψεις (1.400 για­τροί και 1.700 επαγ­γελ­μα­τί­ες της υγεί­ας), ενώ μπο­ρεί να μπει “φρένο” στη φυγή νέων για­τρών στο εξω­τε­ρι­κό.

Ο Ια­τρι­κός Σύλ­λο­γος Αθη­νών χα­ρα­κτή­ρι­σε το νο­μο­σχέ­διο και το σύ­στη­μα των υπο­χρε­ω­τι­κών πα­ρα­πο­μπών στους εξει­δι­κευ­μέ­νους για­τρούς από τον οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό “έγκλη­μα κατά των  ασθε­νών”, εξη­γώ­ντας πως θα δη­μιουρ­γη­θούν ασθε­νείς δύο τα­χυ­τή­των: εκεί­νοι που θα έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να επι­βα­ρυν­θούν οι­κο­νο­μι­κά την επί­σκε­ψη στους εξει­δι­κευ­μέ­νους ια­τρούς και εκεί­νοι που θα εξαρ­τώ­νται από τις χα­μη­λής ποιό­τη­τας υπη­ρε­σί­ες του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας .

Αντί­στοι­χη ήταν η το­πο­θέ­τη­ση και του Πα­νελ­λή­νιου Ια­τρι­κού Συλ­λό­γου πως δη­λώ­νει κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά αντί­θε­τος με τον οι­κο­γε­νεια­κό ιατρό ως “gatekeeper”, δη­λα­δή ως “φύ­λα­κα” για την πα­ρα­πο­μπή σε εξει­δι­κευ­μέ­νο για­τρό και στα νο­σο­κο­μεία. Σύμ­φω­να με τον ΠΙΣ, η δη­μιουρ­γία ολο­κλη­ρω­μέ­νης πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας Υγεί­ας προ­ϋ­πο­θέ­τει αύ­ξη­ση των δη­μό­σιων δα­πα­νών (από 5% του ΑΕΠ που είναι σή­με­ρα στο 6%) και συ­μπλη­ρώ­νει πως η χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΟΠΥΥ, που μετά την αύ­ξη­ση της πα­ρα­κρά­τη­σης των ει­σφο­ρών από τις κύ­ριες και επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις φτά­νει σή­με­ρα  στο 0,6% του ΑΕΠ, (326 εκατ. ευρώ κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση και 700 εκατ. πε­ρί­που από τις ει­σφο­ρές), πρέ­πει να αυ­ξη­θεί στο 1% του ΑΕΠ.

Η Ένωση Ια­τρών Νο­σο­κο­μεί­ων Αθη­νών-Πει­ραιά έχει σή­με­ρα συ­νά­ντη­ση με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Αν­δρέα Ξανθό με θέμα το νέο σύ­στη­μα πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας, έχο­ντας όμως ήδη εκ­φρά­σει την αντί­θε­σή της στο νο­μο­σχέ­διο. Όπως επι­ση­μαί­νει, οι το­πι­κές μο­νά­δες θα κα­λύ­ψουν μόνο το 30% του πλη­θυ­σμού, ενώ η χρη­μα­το­δό­τη­ση δεν θα γί­νε­ται από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, αλλά από τα ΕΣΠΑ με πε­ριο­ρι­σμέ­νη διάρ­κεια (2 + 2 χρό­νια).

Από την άλλη πλευ­ρά η Ένωση Ια­τρών ΕΟΠΥΥ δή­λω­σε πως απορ­ρί­πτει ομό­φω­να το σχέ­διο νόμου και ζητά δια­βού­λευ­ση από μη­δε­νι­κή βάση με το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Σύμ­φω­να με την Ένωση, στο νο­μο­σχέ­διο εντο­πί­ζο­νται σο­βα­ρές στρε­βλώ­σεις όσον αφορά το πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας του, αφού εντο­πί­ζο­νται εμπό­δια πρό­σβα­σης των ασφα­λι­σμέ­νων με κα­τα­στρα­τή­γη­ση της ελεύ­θε­ρης επι­λο­γής ια­τρού από τον ασθε­νή, ενώ επι­χει­ρεί­ται μεί­ω­ση του δι­κτύ­ου των συμ­βε­βλη­μέ­νων ει­δι­κών ια­τρών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμ­φω­να πά­ντως με το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο μνη­μό­νιο, από την 1η Ια­νουα­ρί­ου του 2018 οι ασφα­λι­σμέ­νοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέ­πει να εγ­γρα­φούν υπο­χρε­ω­τι­κά στον οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό. Όπως έχει ανα­φέ­ρει επί­σης ο υπουρ­γός Υγεί­ας Α. Ξαν­θός, από το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο θα ξε­κι­νή­σουν να λει­τουρ­γούν οι πρώ­τες τέ­τοιες απο­κε­ντρω­μέ­νες δομές πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας, που συ­νο­λι­κά θα φτά­σουν τις 239 σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, θα δη­μιουρ­γη­θούν 50 με 60 το­πι­κές μο­νά­δες σε με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα.

Βα­σι­λι­κή Κουρ­λι­μπί­νη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.