ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝAVTEX και μπαράζ παραβιάσεων από Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλοιο τουρκικό

Σαφή προει­δο­ποί­η­ση ότι η Τουρ­κία «θα λάβει όλα τα μέτρα για να υπε­ρα­σπι­στεί τα δι­καιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά της στην υφα­λο­κρη­πί­δα της», καθώς και εκεί­να των Τουρ­κο­κυ­πρί­ων, απηύ­θυ­νε χθες το βράδυ η Αγκυ­ρα, με αφορ­μή τα συμ­βό­λαια τα οποία υπέ­γρα­ψε η Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία για έρευ­νες υδρο­γο­ναν­θρά­κων στα οι­κό­πε­δα 6 και 8 της ΑΟΖ του νη­σιω­τι­κού κρά­τους. Η Αγκυ­ρα, μά­λι­στα, προει­δο­ποιεί, μέσω ανα­κοί­νω­σης του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, ότι «ένα ση­μα­ντι­κό κομ­μά­τι των σχε­τι­κών πε­ριο­χών, ει­δι­κό­τε­ρα το οι­κό­πε­δο 6, εμπί­πτει μέσα στην τουρ­κι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα». Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών κα­τη­γο­ρεί τη Λευ­κω­σία για «μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες». Οι Τούρ­κοι απει­λούν, μά­λι­στα, ότι, σε πε­ρί­πτω­ση που υπάρ­ξει συμ­φω­νία για την επί­λυ­ση του Κυ­πρια­κού, όλες οι συμ­φω­νί­ες οι οποί­ες έχουν υπο­γρα­φεί από την Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία με ξένες εται­ρεί­ες θα επα­νε­ξε­τα­στούν.

Εν τω με­τα­ξύ, χθες το από­γευ­μα ολο­κλη­ρώ­θη­κε στον Ναύ­σταθ­μο της Χάιφα έπει­τα από δύο εβδο­μά­δες, η τριε­θνής άσκη­ση Ελ­λά­δας, Ισ­ρα­ήλ και ΗΠΑ με την επω­νυ­μία «Noble Dina 2017». Η τριε­θνής άσκη­ση (στην οποία η Κύ­προς συμ­με­τεί­χε με κα­θε­στώς πα­ρα­τη­ρη­τή) έχει, όπως ανα­φέ­ρει το σχε­τι­κό ανα­κοι­νω­θέν του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού, σκοπό την «ενί­σχυ­ση της πε­ρι­φε­ρεια­κής στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας» και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε με­γά­λο μέρος της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου, από το Κρη­τι­κό Πέ­λα­γος μέχρι τα ανοι­κτά του Ισ­ρα­ήλ.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, στη «Noble Dina 2017» συμ­με­τεί­χαν η Ελ­λά­δα με μία φρε­γά­τα, το ορ­γα­νι­κό της ελι­κό­πτε­ρο, μια πυ­ραυ­λά­κα­το, ένα υπο­βρύ­χιο και δύο αξιω­μα­τι­κούς ως ιπτά­με­νους πα­ρα­τη­ρη­τές (Rider) σε πτή­σεις αε­ρο­σκά­φους ναυ­τι­κής συ­νερ­γα­σί­ας των ΗΠΑ, οι οποί­ες πέραν τού­του πα­ρεί­χαν στην άσκη­ση ένα αντι­τορ­πι­λι­κό και ένα πε­τρε­λαιο­φό­ρο πλοίο. Το Ισ­ρα­ήλ συμ­με­τεί­χε με τρεις κορ­βέ­τες, εκ των οποί­ων η μία με το ορ­γα­νι­κό της ελι­κό­πτε­ρο, δύο υπο­βρύ­χια, ένα με­τα­γω­γι­κό αε­ρο­σκά­φος, έξι τα­κτι­κά με­τα­γω­γι­κά ελι­κό­πτε­ρα και ένα ζεύ­γος μα­χη­τι­κών αε­ρο­σκα­φών. Παρ’ όλα αυτά και χθες, η τουρ­κι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα στο Αι­γαίο ήταν έντο­νη τόσο από αέρος όσο και μέσω της έκ­δο­σης NAVTEX για τη διε­ξα­γω­γή ερευ­νών. Στο Αι­γαίο χθες, η Υδρο­γρα­φι­κή Υπη­ρε­σία Σμύρ­νης με τη NAVTEX 382/17 ανα­κοί­νω­σε ότι το ερευ­νη­τι­κό σκά­φος «Τσου­μπου­κλού» θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει σή­με­ρα και αύριο «επι­στη­μο­νι­κές έρευ­νες» σε μια πε­ριο­χή η οποία ξε­κι­νά από τα Στενά και με μια πο­ρεία από βορρά προς νότο που δια­τρέ­χει το νοητό άξονα δυ­τι­κά Λέ­σβου και Χίου και κα­τα­λή­γει στα βό­ρεια της Ικα­ρί­ας.

Από την πλευ­ρά της Ελ­λά­δας, υφί­στα­ται εγρή­γορ­ση, καθώς η Τουρ­κία έχει απει­λή­σει επα­νει­λημ­μέ­νως με σει­σμι­κές έρευ­νες, κάτι που θα σή­μαι­νε πρα­κτι­κή αμ­φι­σβή­τη­ση της ελ­λη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας. Στον ενα­έ­ριο χώρο πάνω από το Αι­γαίο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χθες δύο ακόμη εμπλο­κές ελ­λη­νι­κών με τουρ­κι­κά μα­χη­τι­κά F-16, στις 14.50 και 15.00, στα δυ­τι­κά και τα νότια της Λέ­σβου αντι­στοί­χως και μια μάλ­λον ασυ­νή­θι­στη πα­ρα­βί­α­ση από ένα τουρ­κι­κό ελι­κό­πτε­ρο SH-70.

Η Αθήνα, βε­βαί­ως, δια­φυ­λάσ­σει τον άμεσο χώρο συμ­φε­ρό­ντων της, ωστό­σο αρ­κε­τοί πα­ρα­τη­ρούν τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στη Συρία και τη νο­τιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία, καθώς δεν είναι διό­λου απί­θα­νο κά­ποιες από αυτές να επη­ρε­ά­σουν εμ­μέ­σως την Ελ­λά­δα. Ο κα­θη­γη­τής Τσε­λα­λε­τίν Για­βούζ (πρώην σύμ­βου­λος του ηγέτη του ΜΗΡ Ντε­βλέτ Μπα­χτσε­λί) είπε (Sputnik) ότι οι ΗΠΑ έχουν δη­μιουρ­γή­σει αε­ρο­πο­ρι­κή βάση στο Κο­μπά­νι, πόλη της βό­ρειας Συ­ρί­ας που βρί­σκε­ται υπό κουρ­δι­κό έλεγ­χο, προ­κει­μέ­νου να τη χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν στην επι­χεί­ρη­ση ενα­ντί­ον του Ισλα­μι­κού Κρά­τους από τη Ράκκα, σε πε­ρί­πτω­ση που οι Τούρ­κοι τους αρ­νη­θούν την πρό­σβα­ση στο Ιν­τσιρ­λίκ.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.