ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδική συνάντηση με την Υπ. Τουρισμού εκπροσώπων ΟΤΑ και φορέων, για την προβολή νησιών με προσφυγικές ροές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
90

Ει­δι­κή συ­νά­ντη­ση με την Υπουρ­γό Του­ρι­σμού κα Έλενα Κου­ντου­ρά είχαν την Δευ­τέ­ρα 20 Μαρ­τί­ου 2017, στο Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, εκ­πρό­σω­ποι των ΟΤΑ και των φο­ρέ­ων των νη­σιών που δέ­χο­νται πιέ­σεις από τις προ­σφυ­γι­κές – με­τα­να­στευ­τι­κές ροές για την πε­ραι­τέ­ρω του­ρι­στι­κή προ­ώ­θη­ση και προ­βο­λή των πε­ριο­χών αυτών.

Η συ­νά­ντη­ση έρ­χε­ται συ­νέ­χεια της σύ­σκε­ψης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιώ­τι­κης Πο­λι­τι­κής, στις 25 Ια­νουα­ρί­ου 2017.

Το Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου εκ­προ­σώ­πη­σαν τα μέλη του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου κ. Γιάν­νης Θε­μέ­λα­ρος και Δη­μή­τρης Σα­ρά­ντης.

Στην διάρ­κεια της συ­νά­ντη­σης, οι εκ­πρό­σω­ποι του Επι­με­λη­τη­ρί­ου εξέ­θε­σαν στην κα Κου­ντου­ρά τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν τα νησιά της πε­ριο­χής μας εξαι­τί­ας των προ­σφυ­γι­κών ροών και που έχουν τον αντί­κτυ­πό τους στον του­ρι­σμό και ζή­τη­σαν την πα­ρέμ­βα­ση και την συν­δρο­μή της για την αντι­με­τώ­πι­ση τους, ακόμη και σε το­μείς που δεν ανή­κουν άμεσα στην ευ­θύ­νη και αρ­μο­διό­τη­τά της, ωστό­σο θα μπο­ρού­σε να ασκή­σει πίεση, αφού τα προ­βλή­μα­τα αυτά αντα­να­κλούν στον δικό της τομέα ευ­θύ­νης.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η επι­στο­λή που εστά­λη από τον Πρό­ε­δρο του Επι­με­λη­τη­ρί­ου , κο Γιάν­νη Πάπ­που προς την Υπουρ­γό και κα­τα­τέ­θη­κε από τους κους Θε­μέ­λα­ρο και Σα­ρά­ντη, έθετε στην κα Κου­ντου­ρά τα εξής θέ­μα­τα:

1. Ανά­πτυ­ξη σύν­θε­του συ­στή­μα­τος των θα­λάσ­σιων και αε­ρο­πο­ρι­κών με­τα­φο­ρών. Δρο­μο­λο­γή­σεις / βελ­τιώ­σεις των ακτο­πλοϊ­κών και αε­ρο­πο­ρι­κών συν­δέ­σε­ων με τα νησιά μας. Ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση με­τα­ξύ των νη­σιών μας και αυτών του Βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου (όπου υπάρ­χουν Δομές Φι­λο­ξε­νί­ας), με στόχο τόσο την ενί­σχυ­ση του εσω­τε­ρι­κού του­ρι­σμού όσο την επί­λυ­ση προ­βλη­μά­των με­τα­ξύ των Δομών. Ανά­πτυ­ξη δι­κτύ­ου υδα­το­δρο­μί­ων.

2. Ενί­σχυ­ση με προ­σω­πι­κό των πυλών ει­σό­δου – εξό­δου SHENGEN στα νησιά μας (στε­λέ­χω­ση σε Λι­με­νι­κό, Αστυ­νο­μία). Ει­δι­κό­τε­ρα για τους λι­μέ­νες Κω, Κα­λύ­μνου, Λέρου & Πά­τμου. Δια­σφά­λι­ση εύ­ρυθ­μης λει­τουρ­γί­ας των Δομών Φι­λο­ξε­νί­ας των προ­σφύ­γων στα νησιά μας. Απο­φυ­γή κακής προ­βο­λής.

3. Εξεύ­ρε­ση νέων αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ριών χα­μη­λού κό­στους και προ­βο­λή και δια­φή­μι­ση των προ­ο­ρι­σμών μας στα έντυ­πα και δια­δι­κτυα­κά τους μέσα.

4. Πα­ρά­τα­ση της ισχύ­ου­σας λήξης των θε­ρι­νών πλόων των επαγ­γελ­μα­τι­κών του­ρι­στι­κών ημε­ρό­πλοιων του­λά­χι­στον έως τις 15 Νο­εμ­βρί­ου εκά­στου έτους (ισχύ­ου­σα λήξη 30 Οκτω­βρί­ου).

5. Πα­ρα­γω­γή ( ή ανα­πα­ρα­γω­γή) θε­μα­τι­κών βί­ντεο / αφιε­ρω­μά­των / εντύ­πων, με ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στις εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές του­ρι­σμού των νη­σιών μας. Με­τά­φρα­ση αυτών στις γλώσ­σες των αγο­ρών – στό­χων έκα­στου νη­σιού.

6. Οι­κο­νο­μι­κή υπο­στή­ρι­ξη για τη συμ­με­το­χή των νη­σιών σε θε­μα­τι­κές εκ­θέ­σεις ει­δι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος (π.χ. γα­στρο­νο­μί­ας, θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού κ.α.).

7. Ενί­σχυ­ση προ­βο­λής των το­πι­κών μας προ­ϊ­ό­ντων (σε συ­νερ­γα­σία και με το Υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης) .

8. Δη­μιουρ­γία info centers στα νησιά όπου δεν υπάρ­χουν Γρα­φεία Του­ρι­σμού του ΕΟΤ, στε­λε­χω­μέ­να με υπεύ­θυ­νο υπάλ­λη­λο του Υπουρ­γεί­ου / Αρ­μό­διων φο­ρέ­ων, ανα­φο­ρι­κά με την πλη­ρο­φό­ρη­ση των επι­σκε­πτών αλλά και την υλο­ποί­η­ση δρά­σε­ων του Υπουρ­γεί­ου, με σκοπό να ακο­λου­θεί­ται και να προ­βάλ­λε­ται και η δράση του Υπουρ­γεί­ου και του ΕΟΤ και να υπάρ­χει ομοιο­γέ­νεια και συ­νά­φεια του πλά­νου προ­βο­λής και προ­ώ­θη­σης του κάθε νη­σιού με την στρα­τη­γι­κή και την εθνι­κή πο­λι­τι­κή μας για τον Του­ρι­σμό.

Ο κ. Θε­μέ­λα­ρος, με τη διττή ιδιό­τη­τα του Συμ­βού­λου του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Δω­δε­κα­νή­σου και του Επάρ­χου Κα­λύ­μνου – Λέρου, έδωσε έμ­φα­ση στα προ­βλή­μα­τα που απορ­ρέ­ουν από τον πο­λυ­νη­σια­κό χα­ρα­κτή­ρα της πε­ριο­χής το­νί­ζο­ντας ότι οι επι­πτώ­σεις στην οι­κο­νο­μία του ενός νη­σιού, σχε­τί­ζο­νται άμεσα και επη­ρε­ά­ζουν την του­ρι­στι­κή κί­νη­ση των γει­το­νι­κών νη­σιών. Ει­δι­κό­τε­ρα σε ό,τι αφορά στα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου, εκτός αυτών της Ρόδου και της Καρ­πά­θου που δια­θέ­τουν Διε­θνείς Αε­ρο­λι­μέ­νες, τα υπό­λοι­πα νησιά μας του Βο­ρεί­ου Συ­γκρο­τή­μα­τος εξυ­πη­ρε­τού­νται ως επί το πλεί­στον από το Διε­θνές Αε­ρο­δρό­μιο ΙΠ­ΠΟ­ΚΡΑ­ΤΗΣ της Κω. Στο ση­μείο αυτό ζη­τή­θη­κε η πα­ρέμ­βα­ση του Υπουρ­γεί­ου για τις βελ­τιώ­σεις των ακτο­πλοϊ­κών και αε­ρο­πο­ρι­κών συν­δέ­σε­ων με τα νησιά μας καθώς και η επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών για την ανά­πτυ­ξη δι­κτύ­ου υδα­το­δρο­μί­ων.

Στο θέμα της εξεύ­ρε­σης νέων αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ριών χα­μη­λού κό­στους και προ­βο­λής και δια­φή­μι­σης των προ­ο­ρι­σμών μας στα έντυ­πα και δια­δι­κτυα­κά τους μέσα, η Υπουρ­γός συμ­φώ­νη­σε και δή­λω­σε ότι βρί­σκε­ται σε ανα­ζή­τη­ση νέων συ­νερ­γα­τών (εται­ρεί­ες χα­μη­λού κό­στους) που θα στη­ρί­ξουν και θα συ­μπε­ρι­λά­βουν τα νησιά μας στο πτη­τι­κό τους πλάνο.

Πα­ράλ­λη­λα, ο κος Σα­ρά­ντης ανα­φέρ­θη­κε στις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες των νη­σιών, με πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές πε­ρι­πτώ­σεις εκεί­νες της Κω (θρη­σκευ­τι­κός του­ρι­σμός – κα­τό­πιν σχε­τι­κής ει­σή­γη­σης του Μη­τρο­πο­λί­του Κω-Νι­σύ­ρου, κ.κ Να­θα­να­ήλ) και της Πά­τμου, της Λέρου (κα­τα­δυ­τι­κός του­ρι­σμός) και της Κα­λύ­μνου (αναρ­ρι­χη­τι­κός του­ρι­σμός) στα πολ­λα­πλά οφέλη της πε­ριο­χής από την πε­ραι­τέ­ρω ανά­δει­ξη και αξιο­ποί­η­ση των εναλ­λα­κτι­κών μορ­φών του­ρι­σμού που βρί­σκουν πρό­σφο­ρο έδα­φος στην Δω­δε­κά­νη­σο, στις ενέρ­γειες επι­μή­κυν­σης της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου και ει­δι­κό­τε­ρα στην ανά­γκη πα­ρά­τα­σης της λήξης των θε­ρι­νών πλόων των επαγ­γελ­μα­τι­κών του­ρι­στι­κών ημε­ρο­πλοί­ων έως του­λά­χι­στον τις 15 Νο­εμ­βρί­ου εκά­στου έτους, πα­ρα­θέ­το­ντας εν­δει­κτι­κά στοι­χεία του λι­με­ναρ­χεί­ου Κω.

Επι­πρό­σθε­τα ανα­γνω­ρί­σθη­κε από όλους τους πα­ρευ­ρι­σκό­με­νους το γε­γο­νός ότι προ­σφυ­γι­κές ροές έχουν αντι­με­τω­πί­σει στο σύ­νο­λό τους τα νησιά της Δω­δε­κα­νή­σου. Άλλα σε με­γα­λύ­τε­ρο βαθμό και άλλα σε μι­κρό­τε­ρο. Στην πρώτη κα­τη­γο­ρία βρί­σκε­ται η Ρόδος όπου το πρό­βλη­μα ευ­τυ­χώς δεν ανα­δεί­χθη­κε λόγω της ορθής δια­χεί­ρι­σης και αντι­με­τώ­πι­σής του. Το νησί της Ρόδου δέ­χθη­κε πλέον των 20.000 προ­σφύ­γων – με­τα­να­στών που με τις ενέρ­γειες όλων των το­πι­κών αρχών και επι­χει­ρη­μα­τιών, κρα­τή­θη­κε επι­κοι­νω­νια­κά σε χα­μη­λούς τό­νους και προ­στα­τεύ­θη­κε η ει­κό­να του νη­σιού ως ασφα­λούς του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού. Μι­κρό­τε­ρα νησιά όπως το Κα­στελ­λό­ρι­ζο και το Αγα­θο­νή­σι δέ­χθη­καν υπερ­βο­λι­κά δυ­σα­νά­λο­γο σε σχέση με τον αριθ­μό των μο­νί­μων κα­τοί­κων τους αριθ­μό με­τα­να­στών με απο­τέ­λε­σμα να κιν­δυ­νεύ­σει και εκεί η ει­κό­να.

Το Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου ζή­τη­σε τη συμ­με­το­χή του συ­νό­λου των νη­σιών της Δω­δε­κα­νή­σου, στις όποιες ενέρ­γειες στή­ρι­ξης, προ­βο­λής και προ­ώ­θη­σης προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται από πλευ­ράς του Υπουρ­γεί­ου, δί­νο­ντας φυ­σι­κά ιδιαί­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα στα νησιά μας των οποί­ων η ει­κό­να έχει πλη­γεί ήδη.

Η Υπουρ­γός Του­ρι­σμού έδει­ξε έντο­νο εν­δια­φέ­ρον για τις προ­τά­σεις του Επι­με­λη­τη­ρί­ου , ενώ ανα­γνω­ρί­στη­κε από όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες στη σύ­σκε­ψη η ανά­γκη δια­φο­ρο­ποί­η­σης της αντι­με­τώ­πι­σης των νη­σιών η ει­κό­να των οποί­ων έχει πλη­γεί, κά­νο­ντας ιδιαί­τε­ρη μνεία για το έργο που επι­τε­λούν το Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου και οι Ορ­γα­νι­σμοί Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης του νομού μας, έργο που συ­νει­σφέ­ρει κα­τα­λυ­τι­κά στην ανα­πτυ­ξια­κή δια­δι­κα­σία που τόσο έχει ανά­γκη η χώρα συ­νο­λι­κά.

Για τον λόγο αυτό δε­σμεύ­τη­κε ότι θα εξα­ντλή­σει τις δυ­νά­μεις για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των της πε­ριο­χής μας και ζή­τη­σε τη συ­νε­χή ενη­μέ­ρω­ση και συ­νερ­γα­σία των πα­ρευ­ρι­σκο­μέ­νων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.