ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη στη σκιά του φόβου-Τι εκτιμούν διεθνολόγοι για τις επιθέσεις σε Βερολίνο, Ζυρίχη και Άγκυρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
100

Το γενι­κό­τερο αίσθημα ανα­σφά­λειας, που έχει κατα­λά­βει τους πολίτες, ανα­δει­κνύ­ε­ται ως κυρί­αρχο στοι­χείο, τόσο των χθε­σι­νών περι­στα­τι­κών σε Βερο­λίνο, Άγκυρα και Ζυρίχη, όσο και πολλών πρό­σφα­των τρο­μο­κρα­τι­κών επι­θέ­σεων. Στη δια­πί­στωση αυτή συμ­φω­νούν διε­θνο­λό­γοι, που μίλησαν στον ραδιο­φω­νικό σταθμό του Αθη­ναϊ­κού Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρείου Ειδή­σεων «Πρα­κτο­ρείο 104,9 fm».

«Το τρο­μο­κρα­τικό χτύπημα στο Βερο­λίνο είναι μία ένδειξη από την πλευρά των τζι­χα­ντι­στών ότι “δε θα είστε ασφα­λείς, ούτε καν σε αυτή την απλή στιγμή του εορ­τα­σμού των Χρι­στου­γέν­νων”» ανέφερε ο καθη­γη­τής του Τμή­μα­τος Διεθνών και Ευρω­παϊ­κών Σπουδών του Πανε­πι­στη­μίου Μακε­δο­νίας, Σπύρος Λίτσας, δια­τυ­πώ­νο­ντας την εκτί­μηση: «Θα είναι νίκη των τρο­μο­κρα­τών, αν αρχί­σουμε να εξοι­κειω­νό­μα­στε με τη φρίκη του τρο­μο­κρα­τι­κού χτυ­πή­μα­τος, αν η εικόνα του Ρώσου πρέσβη, ο οποίος πέφτει νεκρός από τα πυρά του Τούρκου αστυ­νο­μι­κού και τρο­μο­κράτη, περάσει στην καθη­με­ρι­νό­τητά μας και εξοι­κειω­νό­μα­στε με το τέρας».

Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, το διεθνές σύστημα βρί­σκε­ται σε μία εποχή υψηλής ρευ­στό­τη­τας από την έναρξη της Αρα­βι­κής Άνοιξης, καθώς «από το 2010 η Μέση Ανατολή γενι­κό­τερα μετα­βάλ­λε­ται και μεταλ­λάσ­σε­ται -βίαια τις περισ­σό­τε­ρες φορές- και ο ευρω­παϊ­κός χώρος γνω­ρί­ζει μία μεγάλη κοι­νω­νική, πολι­τική και οικο­νο­μική κρίση -ξεκινώντας από την Ελλάδα και στη συνέ­χεια δια­περ­νώ­ντας όλο το ευρω­με­σο­γειακό φάσμα- και αυτή η απο­στα­θε­ρο­ποί­ηση τα τελευ­ταία χρόνια περνά και μέσα από την ενί­σχυση των τρο­μο­κρα­τών».

«Ο τρόπος με τον οποίο χει­ρί­ζε­ται ο ISIS την τρο­μο­κρα­τία είναι πολύ πιο εμφανής, δεν κρύ­βε­ται πίσω στις σκο­τει­νές γωνίες, χτυπά ανοιχτά, στο­χεύει εκα­τόμ­βες νεκρών και κυρίως στο­χεύει την καθη­με­ρι­νό­τητά μας» πρό­σθεσε.

«Θα δούμε εάν υπάρχει κάποιο νήμα των τριών περι­στα­τι­κών ή όχι, αυτό δε μπο­ρούμε να το γνω­ρί­ζουμε τώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο διευ­θυ­ντής Ερευνών του Ινστι­τού­του Διεθνών Σχέσεων, Κων­στα­ντί­νος Φίλης, εκτι­μώ­ντας ότι «όσο το Ισλα­μικό Κράτος υπο­χω­ρεί εδαφικά στη Συρία και το Ιράκ, τόσο θα προ­σπα­θεί μέσα από ενέρ­γειες όπως αυτή χθες στη Γερ­μα­νία να επι­βε­βαιω­θεί».

Ο κ. Φίλης εξέ­φρασε την άποψη ότι οι τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις ίσως δια­δρα­μα­τί­σουν ρόλο και στις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Ευρώπη. «Το Χαλι­φάτο έχει πυρήνες σε όλον τον πλανήτη, όπου μπορεί να τους ενερ­γο­ποιεί ή μπορεί αυτοί να ενερ­γο­ποιού­νται με ηθική αυτουρ­γία του Ισλα­μι­κού Κράτους και να προ­σπα­θούν να επη­ρε­ά­ζουν τις εξε­λί­ξεις προς τη μία ή άλλη κατεύ­θυνση. Αν, δηλαδή, π.χ. υπάρξει αντί­στοιχη τρο­μο­κρα­τική ενέρ­γεια στην Ολλαν­δία, τη Γαλλία, τη Γερ­μα­νία ή την Ιταλία (αν γίνουν εκεί εκλογές το 2017), μπορεί να δούμε να αλλάζει το ίδιο το εκλο­γικό απο­τέ­λε­σμα, όπως συνέβη στην Ισπανία με την περί­πτωση Αθνάρ το 2004» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τη δολο­φο­νία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, εκτί­μησε ότι «προς το παρόν θα ενι­σχύ­σει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, γιατί προς το παρόν έχουν ανάγκη η μία την άλλη για μια σειρά από ζητή­ματα». Πρό­σθεσε: «Ο Ερντο­γάν φαί­νε­ται ότι θα επι­διώ­ξει να δημιουρ­γή­σει μία δια­σύν­δεση -εικονική έστω- μεταξύ συστή­μα­τος Γκιου­λέν, παρα­κρα­τι­κών στην Τουρκία τους οποίους ο ίδιος αντι­στρα­τεύ­ε­ται και Ισλα­μι­κού Κράτους».

«Το κράτος δεν παρέχει πια την ασφά­λεια, που πάντοτε ο Τούρκος πολίτης θεω­ρούσε δεδο­μένη, υπάρχει μία γενι­κό­τερα ασφά­λεια, κάθε φορά που γίνεται μία τρο­μο­κρα­τική επίθεση» δήλωσε ο ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Διεθνών Σχέσεων στο Πανε­πι­στή­μιο Καντίρ Χας της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, Δημή­τρης Τρια­ντα­φύλ­λου. «Όλοι περι­μέ­νουμε ότι αυτή η αστά­θεια στην Τουρκία θα συνε­χί­σει του­λά­χι­στον όσο βρι­σκό­μα­στε σε αυτή την καμπά­νια για τη συνταγ­μα­τική αλλαγή» σημεί­ωσε ο καθη­γη­τής, ενώ εξέ­φρασε την άποψη ότι η δολο­φο­νία του Ρώσου πρέσβη «μπορεί να κάνει την Άγκυρα να εξυ­πη­ρε­τεί ακόμη περισ­σό­τερο τα ρωσικά συμ­φέ­ρο­ντα, να ανα­γκα­στεί η Τουρκία να δεχθεί τη ρωσική θέση στη Συρία» προ­σθέ­το­ντας ότι «έχουν δου­λέ­ψει πάρα πολύ για τη σύσφιξη των σχέσεων τους η Ρωσία και η Τουρκία».

newsbeast.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.