ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το EWG αποφασίζει για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
EuroWorkingGroup

Οι δια­βου­λεύ­σεις μεταξύ θεσμών και ελλη­νι­κών Αρχών συνε­χί­ζο­νται, με σκοπό να ολο­κλη­ρω­θεί η δεύτερη αξιο­λό­γηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουα­ρίου, ανέφερε σήμερα Ευρω­παίος αξιω­μα­τού­χος. Για τις Βρυ­ξέλ­λες, το ζήτημα που προ­έ­κυψε με τα βρα­χυ­πρό­θε­σμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επη­ρε­ά­σει την αξιο­λό­γηση, για την ολο­κλή­ρωση της οποίας οι εργα­σίες συνε­χί­ζο­νται από από­σταση. Όπως σημεί­ωσε η ίδια πηγή, η θέσεις των δύο πλευρών συκλί­νουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλεί­σουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.

Εν τω μεταξύ, αύριο, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα συγκλη­θεί μέσω τηλε­διά­σκε­ψης το EuroWorking Group, όπου οι εκπρό­σω­ποι των υπουρ­γείων Οικο­νο­μι­κών της Ευρω­ζώ­νης θα συζη­τή­σουν το ενδε­χό­μενο να ξεπα­γώ­σουν τα βρα­χυ­πρό­θε­σμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορί­σμα­τος των θεσμών για τις εξαγ­γε­λίες του πρω­θυ­πουρ­γού.

Σύμφωνα με ευρω­παϊ­κές πηγές, υπάρ­χουν πολλές δια­φο­ρε­τι­κές απόψεις, καθώς ορι­σμέ­νοι υπουρ­γοί έχουν δυσα­ρε­στη­θεί με το γεγονός ότι ο πρό­ε­δρος του Eurogroup, Γερούν Ντάι­σελ­μπλουμ, προ­χώ­ρησε στην ανα­κοί­νωση του παγώ­μα­τος της εφαρ­μο­γής των μέτρων, χωρίς να τους συμ­βου­λευ­τεί.

Οι εταίροι καλού­νται να κρίνουν εάν οι εξαγ­γε­λίες του πρω­θυ­πουρ­γού εναρ­μο­νί­ζο­νται με τις δεσμεύ­σεις του μνη­μο­νίου ή όχι. Δείγ­ματα του «κλί­μα­τος» για το θέμα έχουν ήδη δώσει σε συνε­ντεύ­ξεις τους τόσο ο επι­κε­φα­λής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε πως υπάρχει ανη­συ­χία αλλά οι εξαγ­γε­λίες δεν ανα­μέ­νε­ται να αλλά­ξουν σημα­ντικά τους συμ­φω­νη­μέ­νους στόχους της επό­με­νης διετίας, όσο και ο αντι­πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Βάλντις Ντο­μπρόβ­σκις που σημεί­ωσε πως έχει δοθεί στο θέμα μεγα­λύ­τερη διά­σταση από αυτή που του ανα­λο­γεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρω­παίος Επί­τρο­πος επί των Οικο­νο­μι­κών Υπο­θέ­σεων, Πιέρ Μοσκο­βισί, ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος της Ευρω­βου­λής Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος πρό­ε­δρος Φραν­σουά Ολάντ οι οποίοι συμ­με­ρί­στη­καν την ανη­συ­χία της Αθήνας και τους σκοπούς της κίνησής της να χορη­γή­σει το έκτακτο επίδομα στους συντα­ξιού­χους και να ανα­στεί­λει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανα­το­λι­κού Αιγαίου, τρο­πο­λο­γία η οποία κατα­τί­θε­ται σήμερα στη Βουλή.

Από την πλευρά τους κυβερ­νη­τι­κές πηγές εκφρά­ζουν τη βεβαιό­τητα ότι η έκθεση-εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη – μέλη θα επι­τρέ­ψει, πιθα­νό­τατα πριν τις γιορτές των Χρι­στου­γέν­νων, το «ξεπά­γωμα» των βρα­χυ­πρό­θε­σμων μέτρων.

Ωστόσο, να σημειω­θεί ότι το μεση­μέρι της περα­σμέ­νης Παρα­σκευής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συνα­ντιό­ταν στην καγκε­λα­ρία με την Άγκελα Μέρκελ, ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για αρκετά επι­κρι­τική πρώτη εισή­γηση των θεσμών.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες τα βασικά σενάρια που μπορεί να επι­κρα­τή­σουν στο EuroWorking Group είναι τρία. Το πρώτο είναι στη γραμμή Ρέγκλινγκ, πως δηλαδή οι εξαγ­γε­λίες Τσίπρα δεν επη­ρε­ά­ζουν τους δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους για το 2017 και το 2018.

Το δεύτερο σενάριο έχει πρω­τα­γω­νί­στρια τη Γερ­μα­νία και είναι το πιο απαι­σιό­δοξο αφού προ­βλέ­πει αξιο­λό­γηση του περιε­χο­μέ­νου των εξαγ­γε­λιών από τη γερ­μα­νική κυβέρ­νηση αυτή την εβδομάδα- με το EuroWorking Group στο προ­σκή­νιο.

Το τρίτο σενάριο είναι ουσια­στικά μια νέα αναβολή που θα παρα­πέ­μπει στον Απρίλιο, όταν δηλαδή τα στοι­χεία για το υπερ-πλεόνασμα θα είναι συγκε­κρι­μένα.

Επόμενη ημε­ρο­μη­νία ορόσημο είναι η 26η Ιανουα­ρίου, οπότε και έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί η πρώτη συνε­δρί­αση του Eurogroup για το 2017.

ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.