ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πατείς με, πατώ σε» στα γραφεία του ΟΑΕΔ Ρόδου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΟΑΕΔ ΣΟΦΟΥΛΗ

«Συ­νω­στι­σμός» ση­μειώ­νε­ται κα­θη­με­ρι­νά στα γρα­φεία του ΟΑΕΔ Ρόδου, καθώς πολύς κό­σμος σπεύ­δει να κα­τα­θέ­σει τα απα­ραί­τη­τα δι­καιο­λο­γη­τι­κά για το επί­δο­μα ανερ­γί­ας.

Ο χει­μώ­νας προ­βλέ­πε­ται πολύ δύ­σκο­λος για τους ανέρ­γους αλλά κυ­ρί­ως για τους ξε­νο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λους, οι οποί­οι βλέ­πουν το επί­δο­μά τους να μειώ­νε­ται συ­νε­χώς. Όπως είναι γνω­στό, τα επι­δό­μα­τα των ξε­νο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων έχουν πε­ριο­ρι­στεί στους τρεις μήνες (από έξι και πάνω που ήταν πα­λαιό­τε­ρα).

Πολ­λοί ξε­νο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι, που μί­λη­σαν στην “δ”, πε­ρι­μέ­νο­ντας την σειρά προ­τε­ραιό­τη­τας για να κα­τα­θέ­σουν τα χαρ­τιά τους, εξέ­φρα­σαν την έντο­νη δυ­σα­ρέ­σκειά τους αλλά και την απο­γο­ή­τευ­σή τους για την δη­μιουρ­γη­θεί­σα κα­τά­στα­ση καθώς είναι επο­χια­κά απα­σχο­λού­με­νοι και τον χει­μώ­να, τα έσοδα πε­ριο­ρί­ζο­νται.

Το επί­δο­μα δεν φτά­νει για να κα­λυ­φθούν οι ανά­γκες και βέ­βαια, έχο­ντας να πλη­ρώ­σεις φό­ρους και κα­θυ­στε­ρού­με­νες οφει­λές, τα πράγ­μα­τα είναι ακόμη πιο δύ­σκο­λα.

Όσον αφορά την δια­δι­κα­σία, σύμ­φω­να με την διευ­θύ­ντρια του ΟΑΕΔ Ρόδου κ. Χλω­ρί­δου, οι ξε­νο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι της Ρόδου την γνω­ρί­ζουν και έχουν φρο­ντί­σει να κα­τα­θέ­σουν τα χαρ­τιά τους, ήδη από τις αρχές Οκτω­βρί­ου.

Κά­ποιοι άλλοι που πε­ρί­με­ναν τα ξε­νο­δο­χεία να κλεί­σουν, άρ­γη­σαν και κα­τέ­θε­σαν τα χαρ­τιά τους στο τέλος Οκτω­βρί­ου και λίγο αρ­γό­τε­ρα.

Η μα­ζι­κή προ­σέ­λευ­ση πα­ρα­τη­ρεί­ται αυτό το τρί­μη­νο αιχ­μής, δη­λα­δή τους μήνες  Οκτώ­βριο έως και Δε­κέμ­βριο.

Η εξυ­πη­ρέ­τη­ση γί­νε­ται με σειρά προ­τε­ραιό­τη­τας, με αριθ­μούς δη­λα­δή που έχουν δοθεί στον κα­θέ­να ξε­χω­ρι­στά και η δια­δι­κα­σία τη­ρεί­ται αυ­στη­ρά για να μην υπάρ­ξει μα­ζι­κή προ­σέ­λευ­ση και δη­μιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα.

Από την ημέρα κα­τά­θε­σης των δι­καιο­λο­γη­τι­κών, η κα­τα­βο­λή του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας αρ­χί­ζει ακρι­βώς έναν μήνα μετά.

Όσοι όμως κα­τα­θέ­σουν τα χαρ­τιά τους τον Δε­κέμ­βριο, δεν θα προ­λά­βουν να πά­ρουν επί­δο­μα πριν τις γιορ­τές -ούτε και δώρο.

Στο κα­τά­στη­μα του ΟΑΕΔ Ρόδου πα­ρα­τη­ρεί­ται πολύ κί­νη­ση -πράγ­μα σύ­νη­θες αυτή την εποχή. Προς το παρόν δεν έχουν εμ­φα­νι­στεί πολύ σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση των δι­καιού­χων αν και το προ­σω­πι­κό λει­τουρ­γεί ορια­κά και δεν επαρ­κεί.

Να ση­μειω­θεί ότι οι ξε­νο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι της πε­ριο­χής μας, γνω­ρί­ζουν τις δια­δι­κα­σί­ες κι έτσι δεν συ­να­ντούν εμπό­δια, ενώ τα πα­ρά­πο­να έχουν να κά­νουν κυ­ρί­ως με την κα­θυ­στέ­ρη­ση στην κα­τα­βο­λή των επι­δο­μά­των και στον πε­ριο­ρι­σμέ­νο χρόνο που έχει μειω­θεί από τους έξι μήνες στους τρεις.

ΑΥ­ΞΗ­ΘΗ­ΚΕ Η ΑΝΕΡ­ΓΙΑ

Κατά 43.000 αυ­ξή­θη­καν οι εγ­γε­γραμ­μέ­νοι άνερ­γοι  στον ΟΑΕΔ, τον Οκτώ­βριο, μήνα που λήγει  η του­ρι­στι­κή σεζόν. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία, αυτοί που ανα­ζη­τούν ερ­γα­σία αυ­ξή­θη­καν κατά πε­ρί­που 12.000, στις 881.331 (από 871.981), ενώ όσοι εγ­γρά­φη­σαν στον Ορ­γα­νι­σμό αλλά δη­λώ­νουν πως δεν ανα­ζη­τούν απα­σχό­λη­ση κατά 31.300 (έφτα­σαν τις 104.055).

Συ­νο­λι­κά δη­λα­δή εγ­γε­γραμ­μέ­νοι άνερ­γοι  είναι 988.386 άτομα  ένα­ντι 944.741 τον Σε­πτέμ­βριο.

Συ­γκε­κρι­μέ­να:

* Το σύ­νο­λο των εγ­γε­γραμ­μέ­νων ανέρ­γων, με κρι­τή­ριο την ανα­ζή­τη­ση ερ­γα­σί­ας (ανα­ζη­τού­ντων ερ­γα­σία), για τον Οκτώ­βριο 2016, ανήλ­θε σε 884.331 άτομα.

Από αυτά 480.127 (πο­σο­στό 54,29%) είναι εγ­γε­γραμ­μέ­να στο μη­τρώο του ΟΑΕΔ για χρο­νι­κό διά­στη­μα ίσο ή και πε­ρισ­σό­τε­ρο των 12 μηνών και 404.204 (πο­σο­στό 45,71%) είναι εγ­γε­γραμ­μέ­να στο μη­τρώο του ΟΑΕΔ για χρο­νι­κό διά­στη­μα μι­κρό­τε­ρο των 12 μηνών. Οι άν­δρες ανέρ­χο­νται σε 329.533 (πο­σο­στό 37,26%) και οι γυ­ναί­κες ανέρ­χο­νται σε 554.798 (πο­σο­στό 62,74%).

* Το σύ­νο­λο των εγ­γε­γραμ­μέ­νων λοι­πών (μη ανα­ζη­τού­ντων ερ­γα­σία), για τον Οκτώ­βριο 2016, ανήλ­θε σε 104.055 άτομα.

Από αυτά 29.258 (πο­σο­στό 28,12%) είναι εγ­γε­γραμ­μέ­να στο μη­τρώο του ΟΑΕΔ για χρο­νι­κό διά­στη­μα ίσο ή και πε­ρισ­σό­τε­ρο των 12 μηνών και 74.797 (πο­σο­στό 71,88%) είναι εγ­γε­γραμ­μέ­να στο μη­τρώο του ΟΑΕΔ για χρο­νι­κό διά­στη­μα μι­κρό­τε­ρο των 12 μηνών. Οι άν­δρες ανέρ­χο­νται σε 40.019 (πο­σο­στό 38,46%) και οι γυ­ναί­κες σε 64.036 (πο­σο­στό 61,54%).

* Το σύ­νο­λο των επι­δο­τού­με­νων ανέρ­γων, για τον Οκτώ­βριο 2016 (αφορά στον αριθ­μό των δι­καιού­χων που πλη­ρώ­θη­καν εντός του αντί­στοι­χου μήνα) ανέρ­χε­ται σε 99.426 άτομα, από τα οποία οι 92.771 (πο­σο­στό 93,31%) είναι κοι­νοί και λοι­πές κα­τη­γο­ρί­ες επι­δο­του­μέ­νων και οι 6.655 (πο­σο­στό 6,69%) είναι επο­χι­κοί του­ρι­στι­κών επαγ­γελ­μά­των. Οι άν­δρες ανέρ­χο­νται σε 43.227 (πο­σο­στό 43,48%) και οι γυ­ναί­κες σε 56.199 (πο­σο­στό 56,52%).

Από το σύ­νο­λο των επι­δο­τού­με­νων ανέρ­γων 81.202 (πο­σο­στό 81,67%) είναι κοι­νοί, 2.379 (πο­σο­στό 2,39%) είναι οι­κο­δό­μοι και 6.655 (πο­σο­στό 6,69%) είναι επο­χι­κοί του­ρι­στι­κών επαγ­γελ­μά­των.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.