«Πρέπει να ακουστεί και η φωνή των νέων»

Με όραμα το καλό του τόπου και σφοδρή επιθυμία να ακουστεί επιτέλους η φωνή των νέων που δεν απέχουν και δεν αδιαφορούν για την πολιτική, κατέρχεται στις εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον συνδυασμό του κ. Γ. Μαχαιρίδη “Αρχιπέλαγος Δημιουργίας” η κ. Παυλίνα Τριανταφύλλου.
“Η φωνή των νέων, αναφέρει η κ Τριανταφύλλου σε συνέντευξη της στη “δ”, σκοπό έχει να θυμίσει στους μεγαλύτερους τους αγώνες που έκαναν “πριν να ξεχαστούν στα παλάτια της Κίρκης του ευδαιμονισμού, ξεχνώντας στο τέλος το ταξίδι της επιστροφής για την Ιθάκη”.
Η κ. Τριανταφύλλου ευχήθηκε αυτή τη φορά, να μην ισχύσει το παράδοξο του παραγκωνισμού των νέων και άφθαρτων προσώπων, που κατέρχονται στην πολιτική με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά.
“Σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν καταστροφικό να συμβεί αυτό λόγω της σημασίας, που έχει για τη διοικητική μεταρρύθμιση η σωστή επιλογή προσώπων με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες και όχι με κάθε είδους “οικογενειακούς συσχετισμούς”, υπογράμμισε η κ. Τριανταφύλλου.
Όραμα της νεαρής υποψήφιας για το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι “η δημιουργική ανάπτυξη που στόχο έχει την ευημερία των ανθρώπων που ζουν εδώ, ακόμα και αυτών που πεισματικά δεν απαρνούνται τον βράχο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και επιστρέφουν σε αυτόν στο ηλιοβασίλεμα της ζωής”.
Η συνέντευξη της κ. Π. Τριανταφύλλου αναλυτικά:
• Ποιος ο λόγος που σας ώθησε να συμμετάσχετε στις εκλογές για την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου;
Έχει επικρατήσει σε πολλούς η άποψη πως οι νέοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την πολιτική. Ίσως γιατί αρνούνται, αυτό που σήμερα όλοι θεωρούμε πολιτική. Ίσως γιατί αρνούνται να συμμετέχουν και να επιβεβαιώνουν ένα σύστημα που δεν τους ταιριάζει, που δεν τους ρωτά, ένα σύστημα που σχεδιάζει και ράβει το κουστούμι που θα φορέσουν, χωρίς τα αναγκαία για αυτούς μέτρα, αλλά και χωρίς να προβληματισθεί στο ότι έχουν αλλάξει οι καιροί και τα ανεμολόγια.
Ισως γιατί δεν έχουν καταλάβει πως η άρνηση αυτή είναι πολιτική πράξη και δεν απευθύνεται σε αυτή καθαυτή την πολιτική σαν έννοια, αλλά στα ίδια και τα ίδια πρόσωπα που επί σειρά ετών την εκφράζουν. Απλά η δυσαρέσκεια αυτή εκλαμβάνεται σαν απομάκρυνση από την πολιτική.
Κατεβαίνω λοιπόν στις εκλογές στις 7 του Νοέμβρη και μάλιστα σε κεντρικό επίπεδο, όπως είναι η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για να προσπαθήσω να ακουστεί η φωνή των νέων. Φωνή που έχει να κάνει με νέες ιδέες βασισμένες στη σύγχρονη γνώση. Φωνή που να ακυρώνει στην πράξη κατεστημένες αντιλήψεις, που θέτουν τους νέους στο περιθώριο της καθημερινότητας. Φωνή, που θα θυμίσει στην προηγούμενη γενιά, τους αγώνες τους για τα ίδια πράγματα πριν να ξεχαστούν στα παλάτια της Κίρκης του ευδαιμονισμού, ξεχνώντας το ταξίδι για την Ιθάκη.
• Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο να ασχοληθεί με την πολιτική τώρα που οι συνθήκες δεν είναι τόσο εύκολες;
Οι συνθήκες για να ασχοληθεί ένας νέος με την πολιτική ήταν πάντα δύσκολες. Να σας θυμίσω πώς ακόμα και μέσα στις σκοτεινές μέρες της επταετίας, υπήρξε από τους νέους η αυγή του Πολυτεχνείου, που τιμούμε σε λίγες μέρες, μια αυγή στο σκοτάδι του συμβιβασμού που επικρατούσε τότε. Το γλυκοχάραμα της Δημοκρατίας που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα, συμμετέχοντας σε εκλογικές διαδικασίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, επιλέγοντας τους εκπροσώπους μας.
Νέος θα πει να θες να αλλάξεις τον κόσμο, όπως χθες έτσι και σήμερα, αψηφώντας κάθε δυσκολία, προσπερνώντας τα τείχη που υψώνουν οι κήρυκες του αντιθέτου.
• Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν ξανά τους πολιτικούς;
Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε , πως ο πολιτικός είναι ένας πολίτης όπως και εμείς, που ξεχωρίζει ανάμεσα μας για τους κοινωνικούς και ιδεολογικούς του αγώνες. Πολίτης, όπως και εμείς, που το θεωρήσαμε εμείς κάποια στιγμή με την ψήφο μας, ικανό να μας αντιπροσωπεύσει σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν ο πολιτικός που επιλέξαμε, ακόμα και η κυρίαρχη ιδεολογία που επιλέγουμε κατά καιρούς, σφάλλουν ή αδρανούν θα πρέπει να αποδεχθούμε και τη δική μας συνευθύνη για την επιλογή μας.
Πετροβολώντας το σύνολο της πολιτικής ζωής, ανοίγουμε δρόμους που περιορίζουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και όσα αναφέρονται στη συμμετοχή μας στη λήψη αποφάσεων, αλλά και τον περιορισμό αυτής της ίδιας της Δημοκρατίας. Επωάζουμε το «αυγό του φιδιού» και ακυρώνουμε κάθε κεκτημένο.
Με όπλο την προσωπική μας αυστηρή επιλογή δια της ψήφου, που δεν πρέπει να είναι λευκή επιταγή, αλλά και με την κριτική συμμετοχή μας συνεχώς και μετά τις εκλογές, επαναφέρουμε στην πράξη τον σεβασμό του εκλεγμένου αντιπροσώπου στον πολίτη. Ο ενεργός πολίτης είναι κάθε μέρα πολίτης και όχι μόνο μια Κυριακή κάθε 4 χρόνια.
• Πιστεύετε ότι οι πολίτες θέλουν να βλέπουν να έρχονται στο προσκήνιο πρόσωπα φρέσκα, άφθαρτα, γεμάτα με ιδέες και οράματα και έτοιμα να δώσουν τον αγώνα για το καλό του τόπου;
Η κυρίαρχη άποψη κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές είναι αυτή. Νέα, φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα γεμάτα με ιδέες και οράματα, έτοιμα να δώσουν τον αγώνα για το καλό του τόπου. Αυτά στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Καθώς περνά ο καιρός και οι εκλογές πλησιάζουν, ο «συνασπισμός» κατεστημένων δομών υπερισχύει, με αποτέλεσμα φθαρμένες, και αποτυχημένες μέχρι τα χθες στη συνείδηση του πολίτη προεκλογικά, να «θριαμβεύουν» με το άνοιγμα της κάλπης.
Το ελληνικό παράδοξο που σαν αποτέλεσμα έχει τον μετά ένα χρόνο αυτόβουλο «ακρωτηριασμό» χεριών.
Πιστεύω και εύχομαι αυτό το παράδοξο, να μην επαναληφθεί ξανά. Παράδοξο που σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν καταστροφικό λόγω της σημασίας, που έχει για τη διοικητική μεταρρύθμιση η σωστή επιλογή προσώπων με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες και όχι με κάθε είδους «οικογενειακούς» συσχετισμούς.
• Σας έγιναν προτάσεις για να ασχοληθείτε με τις εκλογές για τον ενιαίο Δήμο Ρόδου και γιατί δεν δεχθήκατε;
Η πρόταση για συμμετοχή μου στην παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη και η αποδοχή της ήλθε τόσο νωρίς, αρχές καλοκαιριού, που δυσκόλεψε στο να μου γίνουν ανάλογες σχετικές προτάσεις, για τον ενιαίο Δήμο. Εξάλλου η συμμετοχή μου στα κοινά μέσα από τις οργανωμένες δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός μου και στάση ζωής, σαν ενεργός πολίτης, είναι η συμμετοχή μου σε Μη Κυβερνητικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις που διαμέσου αυτών μου δίνεται η ευκαιρία και η χαρά της προσφοράς στον τόπο μου και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
• Τι σας ενέπνευσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ώστε να τον εμπιστευθείτε και να μετάσχετε στον συνδυασμό του;
Ο Γιάννης Μαχαιρίδης συνεχίζει να είναι πάντα νέος όπως τον πρωτογνωρίσαμε όλοι στα Δωδεκάνησα, αγκαλιάζει τους νέους αλλά και τις νέες ιδέες και τους δίνει τη δυναμική ενέργεια, για την πραγματοποίηση τους. Πολιτικός άνδρας με κοινωνικές ευαισθησίες τέτοιες που τον κάνουν αγαπητό σε ομάδες πολιτών κάθε ηλικίας. Ομάδες πολιτών που ξεπερνούν τις περισσότερες φορές τα στενά πολιτικά όρια του κόμματος που ανήκει. Είναι ο άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και αυτό πράττει χωρίς διακρίσεις πολιτικών χρωματισμών, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου και του πολίτη.
• Γιατί πρέπει οι πολίτες να εμπιστευθούν τον συνδυασμό «Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»;
Γιατί η πείρα του χθες και η βαθιά γνώση του σήμερα, τόσο από τον ηγέτη της παράταξης όσο και από τις προσωπικές επιλογές του στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου, εξασφαλίζει το μέλλον του τόπου που ζούμε, κάνει πράξη αυτό που λέει ο επιλεγμένος σαν τίτλος της παράταξης και που είναι το ζητούμενο, ένα Αρχιπέλαγος Δημιουργίας.
Στο χέρι το δικό σας είναι από εδώ και πέρα να κρίνετε και να συγκρίνετε τις ικανότητες, τις γνώσεις και τη δυναμική καθενός από όλους εμάς που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο, ώστε στο ταξίδι που θα αρχίσει την Πρωτοχρονιά ο ηγέτης να έχει άξιους πράγματι συντρόφους.
• Πιστεύετε ότι οι πολίτες είναι ενημερωμένοι για το νέο θεσμό της Περιφέρειας;
Πόσο άραγε οι ίδιοι πολίτες είναι ενημερωμένοι για κάθε νόμο – θεσμό που επηρεάζει άμεσα η έμμεσα τη ζωή μας, είτε αφορά εργασιακές σχέσεις είτε θεσμικές λύσεις για την υγεία, το περιβάλλον, την Παιδεία και τον πολιτισμό; Συνήθως, με ευθύνη και των ΜΜΕ, το περιτύλιγμα, στην προκειμένη περίπτωση το όνομα Καλλικράτης, τρώει την ουσία πίσω από αυτό. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, μετά τη Μεταπολίτευση σε επίπεδο κράτους ίσως να είναι ελλειμματική ως προς την ενημέρωση του πολίτη που καλείται να συμμετέχει σε αυτήν με την ψήφο του.
Όμως θα πρέπει να αναλογισθεί κανείς, πώς μπορεί να αναλυθεί μια τέτοια μεταρρύθμιση, όταν έχεις αντίπαλο τον χρόνο που τρέχει, με τον κλοιό του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος, που πρέπει να περιορίσουμε έτσι ώστε να μην επηρεαστούν και ακυρωθούν κοινωνικές από χρόνια παρακαταθήκες.
Παρόλα αυτά ο πολίτης με τον νέο νόμο – θεσμό γίνεται περισσότερο «αφέντης» στον τόπο του και απογαλακτίζεται από το αθηνοκεντρικό κράτος με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Περιφέρεια. Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων με ορίζοντα χρόνου ευθέως ανάλογου με την ικανότητα των εκλεγμένων περιφερειαρχών  και των περιφερειακών συμβουλίων.
• Θα αντιμετωπισθούν πιστεύετε ισότιμα σε αυτό το θεσμό τα Δωδεκάνησα σε σχέση με τις Κυκλάδες αφού η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής για το αντίθετο;
Οι Κρητικοί θυμόσοφοι πάντα σε μια από τις τόσες πολλές μαντινάδες τους  λένε:
«.. Ο άνδρας κάνει την αρχή και όχι η αρχή τον άνδρα.». Οι Κασσάνδρες που προβλέπουν το μέλλον της Δωδεκανήσου δυσοίωνο θα διαψευσθούν. Ηδη ο Γιάννης Μαχαιρίδης ακόμα και από τη θέση του σαν Νομάρχης της Δωδεκανήσου έχει δώσει και αυτός τα δικά του δείγματα γραφής.     
• Ποιο είναι το δικό σας όνειρο για τα Δωδεκάνησα;
Η δημιουργική ανάπτυξη με στόχο την ευημερία των ανθρώπων που ζουν εδώ, ακόμα και αυτών που πεισματικά δεν απαρνούνται τον βράχο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και επιστρέφουν σε αυτόν στο ηλιοβασίλεμα της ζωής.
Δημιουργική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο που πρέπει να είναι πάνω από κάθε υλικό κέρδος.
• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει εσείς για την περιοχή σας και θα εργασθείτε για να επιτευχθούν;
Η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου είναι αποτέλεσμα της ασφάλειας που του παρέχεται μέσα από ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται η υγεία και η κοινωνική φροντίδα, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στις ίδιες ευκαιρίες, το δικαίωμα να θες να δημιουργήσεις ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλου του κόσμου.
Πιστεύετε πως υπάρχουν καλύτεροι στόχοι από αυτούς που να αξίζει να παλέψει κανείς;
• Πιστεύετε ότι τα Δωδεκάνησα κατάφεραν να έχουν τις υποδομές που πρέπει;
Τα Δωδεκάνησα γενικά και η Ρόδος ειδικότερα, αν και από πολλούς αναφέρεται σαν ναυαρχίδα του τουρισμού, υστερεί σημαντικά σε υποδομές υποστηρικτικές της κυρίαρχης «βιομηχανίας» της. Υποδομές που έγινε προσπάθεια να αναπληρωθούν τα τελευταία χρόνια με μια σειρά αναπτυξιακών επενδύσεων και έργων από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου. Χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα για να καλυφθούν πληγές. Πληγές που ανοίχτηκαν από την άναρχη και βιαστική ανάπτυξη που με την πάροδο του χρόνου γίνεται προβληματική.
Παρεμβάσεις που τραυμάτισαν τον πολιτισμό και το περιβάλλον και οδήγησαν τον πληθυσμό σε «μονοκαλλιέργεια» και με τις σημερινές συνθήκες σε αύξηση της ανεργίας.
Πρέπει να γίνουν πολλά και σε πολλούς τομείς, άλλωστε το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.
• Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα θελήσουν στις εκλογές να δείξουν την αντίδρασή τους στα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση;
Οι δημοσκόποι μιλούν για αποχή και οι Κασσάνδρες για δημοψηφίσματα. Τι από αυτά θα επαληθευθεί;
Είναι αλήθεια πως ο πολίτης σκέπτεται πως εξαπατήθηκε από τον για 30 τόσα χρόνια απατηλό ευδαιμονισμό του τραγουδιού των σειρήνων.
Ισως εξαπατήθηκε και από τα ωραία λόγια «πονηρών πολιτευτών»  που λέει και το τραγούδι.
Όμως η αποχή οδηγεί στην επικράτηση κατεστημένων και τα «δημοψηφίσματα» σε πισωγυρίσματα τέτοια σαν και αυτά που μας οδήγησαν στο κενό.
Με τη συμμετοχή τους, για να θυμηθούμε και πάλι τον εθνικό τραγουδοποιό, «των Ελλήνων οι κοινότητες χτίζουν άλλο γαλαξία».