Κατάργηση της ΡΟΔΩΝ και της ΑΔΕΚΑΜ

Τη λύση και εκκαθάριση των ανωνύμων εταιρειών ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ προγραμματίζει να εισηγηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου η δημοτική αρχή έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αλλά και τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεως για την ανάκαμψή τους!
Το θέμα απασχόλησε διεξοδικώς σύσκεψη που είχε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρόδου κ Στάθης Κουσουρνάς με τους νομικούς συμβούλους του δήμου και με τον εντεταλμένο σε θέματα λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών του δήμου δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Περδίκη.
Το άνοιγμα των δύο εταιρειών υπολογίζεται συνολικά στα 6,5 εκατ. ευρώ (περίπου 4 εκατ. ευρώ οφείλει η ΑΔΕΚΑΜ) ενώ ακόμη διενεργείται έρευνα και καταγραφή του ύψους των υποχρεώσεων τους καθώς υπάρχουν μεταχρονολογημένες επιταγές σε τρίτους που δεν παρουσιάζονται στα βιβλία των εταιρειών.
Η δημοτική αρχή αναμένει την αναλυτική καταγραφή των υποχρεώσεων των δύο εταιρειών προκειμένου να συνεκτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά η εκκαθάριση τους.
Πιο συγκεκριμένα και οι δύο εταιρείες έχουν ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ακόμη κι αν ρευστοποιηθούν, όπως προβλέπεται από το νόμο, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των πιστωτών, ούτε καν τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών και του δημοσίου, που προηγούνται στη διαδικασία.
Σημειώνεται μάλιστα ότι όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου που διαχειρίζεται η ΡΟΔΩΝ ΑΕ προέρχονται από χρησιδάνειο με την καποδιστριακή αρχή και δεν μπορουν να κατασχεθούν ή να εκπλειστηριαστούν.
Κάτω από αυτό το πρίσμα ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλος ενώ ανάλογο θα είναι και το πολιτικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση όμως η λύση των δύο εταιρειών θεωρείται μονόδρομος καθώς η οικονομική τους θέση παρουσιάζει αρνητικό πρόσιμο και σε εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική. Μονόδρομος είναι εξάλλου και η έκδοση απόφασης από την Διεύθυνση Εμπορίου για την παύση λειτουργίας τους καθώς η δημοτική αρχή ούτε μπορεί και ούτε προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Καλλικράτης προβλέπει τη συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών των Καποδιστριακών δήμων η δημοτική αρχή θεωρεί ότι οι ΡΟΔΩΝ ΑΕ και η ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ δεν πρέπει να ενταχθούν στο νέο σχήμα ανώνυμης εταιρείας στο οποίο μετέχουν ακόμη 5 ανώνυμες δημοτικές επιχειρήσεις. Τυχόν συγχώνευση των εταιρειών αυτών με τις υπόλοιπες θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση όλων, λόγω των συσσωρευμένων απαιτήσεων.
Ο Δήμος Ρόδου προτίθεται εξάλλου να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ακόμη μια ανώνυμη εταιρεία μονομετοχική η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του και των κοινόχρηστων χώρων.
Η επέλευση λύσης πάντως μιας ανώνυμης εταιρείας (ΑΕ) δεν έχει ως συνέπεια την άμεση εξαφάνιση της από το νομικό κόσμο.
Η ΑΕ εξακολουθεί να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο και μετά την επέλευση της λύσης της, με τη σημαίνουσα όμως διαφορά, ότι μεταβάλλεται πλέον ο σκοπός της, καθώς εισέρχεται σε στάδιο εκκαθάρισης και οιαδήποτε πράξη της πρέπει να εξυπηρετεί τους σκοπούς αυτής.
Τη διενέργεια των πράξεων εκκαθάρισης αναλαμβάνουν οι εκκαθαριστές, οι οποίοι αντικαθιστούν εν προκειμένω το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Με την τροποποίηση του άρθρου 49 του νόμου 2190/1920, με το νόμο 3604/2007, εισήχθησαν ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο διενέργειας της εκκαθάρισης. Ειδικότερα οι εκκαθαριστές μπορούν με αίτηση τους, που υποβάλλεται στο μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας και εκδικάζεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, να ζητήσουν τη διενέργεια της εκκαθάρισης σύμφωνα με τις αναλόγως εφαρμοζόμενες διατάξεις που διέπουν τη δικαστική εκκαθάριση κληρονομίας (άρθρα 1913 επ. ΑΚ).
Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η αναγκαστική εκτέλεση κατά της εταιρείας στο στάδιο της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου η προσφυγή στους κανόνες της δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας είναι πλέον προαιρετική για τον εκκαθαριστή, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα να κρίνει τη χρησιμότητα της ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Επιπλέον, καταργείται η εισαχθείσα με το Ν. 2339/1995 πενταετής (ή δεκαετής, μετά από παράταση με υπουργική άδεια) διάρκεια της εκκαθάρισης, που είχε οδηγήσει σε παράδοξα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η διαγραφή από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών νομικών προσώπων των οποίων η εκκαθάριση δεν είχε ακόμη περατωθεί. Εξ αυτού του λόγου, αλλά και για να αποθαρρύνει τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη διενέργεια των εκκαθαρίσεων, ο νόμος με την παρ. 6 του άρθρου 49 του Ν.2190/1920, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το αρ. 58 παρ.4 τουΝ.3604/2007, προβλέπει σχέδιο περάτωσης της εκκαθάρισης, το οποίο υποχρεούται να παρουσιάσει ο εκκαθαριστής στους μετόχους, εφόσον η εκκαθάριση διαρκέσει πλέον της πενταετίας.
Γενικότερα οι κείμενες διατάξεις περί της εκκαθαρίσεως ΑΕ αποσκοπούν κατά πρώτο λόγο στην προστασία των εταιρικών δανειστών και κατά δεύτερο λόγο στη διανομή του προϊόντος της εκκαθαρίσεως στους μετόχους. Η προτεραιότητα που εξασφαλίζει ο νόμος στην προάσπιση των συμφερόντων των εταιρικών δανειστών, θέτοντας την ικανοποίηση αυτών ως τον κύριο σκοπό της εκκαθάρισης, έγκειται στο γεγονός, ότι οι μέτοχοι δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη του νομικού προσώπου, λόγω του κεφαλαιουχικού χαρακτήρα των ΑΕ. Εκ των ανωτέρω λόγων οι διατάξεις για την εκκαθάριση της ΑΕ είναι αναγκαστικού δικαίου και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται ο αποκλεισμός του σταδίου της εκκαθάρισης ή ο καθορισμός διαφορετικού τρόπου διακανονισμού των εκκρεμοτήτων των ανωνύμων εταιρειών.