ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταστροφικό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η συμ­φω­νία Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης (ΕΕ)- Τουρ­κί­ας θα πρέ­πει να συ­νε­χί­σει να λει­τουρ­γεί, τό­νι­σε ο Επί­τρο­πος Με­τα­νά­στευ­σης, Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων και Ιθα­γέ­νειας, Δη­μή­τρης Αβρα­μό­που­λος, από το βήμα του 5ου Διε­θνούς Συ­μπο­σί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, που διε­ξά­γε­ται, σή­με­ρα, στο κι­νη­μα­το­θέ­α­τρο “Ολύ­μπιον” της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το Συ­μπό­σιο διορ­γα­νώ­νει η Πο­λι­τι­στι­κή Εται­ρεία Επι­χει­ρη­μα­τιών Βο­ρεί­ου Ελ­λά­δος, σε συ­νερ­γα­σία με το Ίδρυ­μα Konrad Adenauer και το Δί­κτυο Ναυα­ρί­νο, με την υπο­στή­ρι­ξη του CITY College, Διε­θνές Τμήμα του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Sheffield και του ACT-American College of Thessaloniki.

Για το ίδιο θέμα, όπως με­τα­δί­δει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβρα­μό­που­λος, απα­ντώ­ντας αρ­γό­τε­ρα σε ερω­τή­σεις στο πλαί­σιο της συ­ζή­τη­σης που ακο­λού­θη­σε, χα­ρα­κτή­ρι­σε “κα­τα­στρο­φι­κό” για όλους το εν­δε­χό­με­νο κα­τάρ­ρευ­σης της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, η οποία, όπως τό­νι­σε, θα πρέ­πει να γίνει σε­βα­στή και να εφαρ­μο­στεί. Η συμ­φω­νία, όπως είπε, έχει συμ­βάλ­λει στη μεί­ω­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών, ωστό­σο για να υπάρ­ξει κα­λύ­τε­ρη δια­χεί­ρι­ση της κα­τά­στα­σης απαι­τεί­ται ένα πιο λει­τουρ­γι­κό σύ­στη­μα ασύ­λου στα νησιά.

Από το βήμα του Συ­μπο­σί­ου, ο Επί­τρο­πος έστει­λε ένα “ισχυ­ρό μή­νυ­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης και ενό­τη­τας” με­τα­ξύ των λαών και των κρα­τών της ΕΕ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας -με­τα­ξύ άλλων- πως “χωρίς αλ­λη­λεγ­γύη, κοινή ευ­θύ­νη και δέ­σμευ­ση δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει πρό­ο­δος για την Ευ­ρώ­πη”.

Τό­νι­σε, ωστό­σο, την ανά­γκη “ο κα­θέ­νας από εμάς θα πρέ­πει να ανα­λά­βει το δικό του με­ρί­διο ευ­θύ­νης”, επι­ση­μαί­νο­ντας πως δεν μπο­ρού­με να ασκού­με κρι­τι­κή χωρίς να προ­σφέ­ρου­με λύ­σεις, να απαι­τού­με υπευ­θυ­νό­τη­τα όταν δεν συμ­βάλ­λου­με στην πτυχή της αλ­λη­λεγ­γύ­ης ούτε και να θέ­λου­με αλ­λη­λεγ­γύη “α λα καρτ”.

“Τα δη­μο­ψη­φί­σμα­τα έχουν γίνει της μόδας τον τε­λευ­ταίο καιρό, αλλά δεν μπο­ρούν να απο­τε­λούν δι­καιο­λο­γία ώστε να μην ανα­λαμ­βά­νουν οι κυ­βερ­νή­σεις τις ευ­θύ­νες τους” ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Κατά τον κ. Αβρα­μό­που­λο, χρειά­ζε­ται “μία κα­λύ­τε­ρη και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή Ευ­ρώ­πη” και αυτό που απαι­τεί­ται για να αντι­με­τω­πι­στεί αυτή η άνευ προη­γου­μέ­νου κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κρίση, που θέτει υπό αμ­φι­σβή­τη­ση τα ίδια τα θε­μέ­λια της ΕΕ, είναι μία ισχυ­ρή, με όραμα και απο­φα­σι­στι­κή ηγε­σία, όχι μόνο σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο, αλλά και σε το­πι­κό, πε­ρι­φε­ρεια­κό και εθνι­κό.

Στην ομι­λία του, ο Επί­τρο­πος Με­τα­νά­στευ­σης ανα­φέρ­θη­κε και στη Σέν­γκεν χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την “ένα σύμ­βο­λο του να είσαι και να νιώ­θεις Ευ­ρω­παί­ος” και υπο­γράμ­μι­σε την ανά­γκη προ­στα­σί­ας και υπε­ρά­σπι­σης της συν­θή­κης αυτής. “Αν κα­ταρ­ρεύ­σει θα είναι η αρχή του τέ­λους για την Ευ­ρώ­πη. Κι αυτό δεν μπο­ρεί να απο­τε­λεί επι­λο­γή” υπο­γράμ­μι­σε και ση­μεί­ω­σε πως το οι­κο­νο­μι­κό κό­στος του να μην υπάρ­χει η Σέν­γκεν έχει υπο­λο­γι­στεί γύρω στα 20 δισ. ευρώ, “αλλά το πραγ­μα­τι­κό κό­στος είναι ανυ­πο­λό­γι­στο”.

Ο κ. Αβρα­μό­που­λος επι­σή­μα­νε, επί­σης, την ανά­γκη κα­λύ­τε­ρου συ­ντο­νι­σμού και συ­νερ­γα­σί­ας σε ό,τι αφορά την προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών μας συ­νό­ρων και στο πλαί­σιο αυτό χα­ρα­κτή­ρι­σε “ιστο­ρι­κό επί­τευγ­μα” τη συ­γκρό­τη­ση της Ευ­ρω­παϊ­κής Συ­νο­ριο­φυ­λα­κής και Ακτο­φυ­λα­κής.

Ιδιαί­τε­ρη μνεία έκανε και στην ανά­γκη ανταλ­λα­γής πλη­ρο­φο­ριών για την κα­λύ­τε­ρη προ­στα­σία των συ­νό­ρων, καθώς “η ασφά­λεια είναι βα­σι­κός πυ­λώ­νας της στα­θε­ρό­τη­τας”, ενώ ση­μεί­ω­σε πως “οι πόρ­τες μας είναι ανοι­χτές γι αυ­τούς που έχουν πραγ­μα­τι­κή ανά­γκη διε­θνούς προ­στα­σί­ας και θέ­λουν να τα­ξι­δέ­ψουν στην Ευ­ρώ­πη με καλή πίστη αλλά θα πρέ­πει να εί­μα­στε ξε­κά­θα­ροι, ότι όσοι είναι πα­ρά­τυ­ποι (με­τα­νά­στες) θα πρέ­πει να επα­να­πα­τρι­στούν, να γυ­ρί­σουν πίσω”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.