ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κράτησε γερά ο τουρισμός, αλλά οι ξενοδόχοι είναι μείον

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων

εκόρ αφί­ξε­ων με αύ­ξη­ση 6%-7% το κα­λο­καί­ρι, μικρό συν στις ει­σπρά­ξεις

της Στε­φα­νί­ας Σούκη

Θε­τι­κό πρό­ση­μο στις αφί­ξεις, ερω­τη­μα­τι­κό με μικρό συν στις ει­σπρά­ξεις, αλλά πολύ με­γά­λη αύ­ξη­ση στη φο­ρο­δια­φυ­γή και τα πα­ρά­νο­μα κα­τα­λύ­μα­τα, με ανοι­χτά ζη­τή­μα­τα το Προ­σφυ­γι­κό και την αξιο­λό­γη­ση.

Αυτός είναι ο πρώ­τος απο­λο­γι­σμός για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό το κα­λο­καί­ρι του 2016, με την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού να εκτι­μά ότι το τρί­μη­νο Σε­πτεμ­βρί­ου- Νο­εμ­βρί­ου θα είναι εξαι­ρε­τι­κό και ότι το κα­λο­καί­ρι έχει κλεί­σει με ρεκόρ αφί­ξε­ων 6%-7%.

Και ενώ επι­σή­μως οι του­ρι­στι­κοί φο­ρείς μέσω του Συν­δέ­σμου Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων επι­βε­βαιώ­νουν ότι χάρη στις κρα­τή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής θα επι­τευ­χθεί τε­λι­κά ο στό­χος που είχε τεθεί στις αρχές του 2016 για αύ­ξη­ση 6% στις διε­θνείς αφί­ξεις, στα 25 εκατ. ευρώ, εντού­τοις δη­λώ­νουν ότι ανα­μέ­νουν τα επί­ση­μα στοι­χεία επτα­μή­νου από την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος στο τέλος Σε­πτεμ­βρί­ου ώστε να δια­πι­στω­θεί πού θα κλεί­σουν τε­λι­κά οι του­ρι­στι­κές ει­σπρά­ξεις. Η έτερη πλευ­ρά, αυτή της ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού Του­ρι­σμού Ελε­νας Κου­ντου­ρά, ανα­φέ­ρει ότι δεν προ­κύ­πτει από κα­νέ­να στοι­χείο ότι το κλεί­σι­μο της φε­τι­νής σεζόν θα γίνει με μεί­ω­ση των εσό­δων.

«Η όποια θε­τι­κή ή αρ­νη­τι­κή δια­κύ­μαν­ση στα έσοδα του τομέα δεν θα αντι­κα­το­πτρί­ζει την ει­κό­να στα απο­τε­λέ­σμα­τα των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, αφού με την ισχύ­ου­σα υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση είναι δε­δο­μέ­νο ότι η πλειο­νό­τη­τα θα κα­τα­γρά­ψει ζη­μιές», ανα­φέ­ρουν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, γε­γο­νός το οποίο επι­βε­βαιώ­νουν και οι τρα­πε­ζί­τες που εσχά­τως, με βάση τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχουν εντεί­νει τις επα­φές με εγ­χώ­ριους και ξέ­νους εν­δια­φε­ρο­μέ­νους για το ξε­κα­θά­ρι­σμα μο­νά­δων με υψηλό δα­νει­σμό.

Η πε­ρί­πτω­ση ξε­νο­δο­χεια­κών μο­νά­δων στη Ρόδο που εντά­χθη­καν, κα­τό­πιν συμ­φω­νί­ας με τη δα­νεί­στρια τρά­πε­ζα, στο management γερ­μα­νι­κού ομί­λου είναι το πιο πρό­σφα­το πα­ρά­δειγ­μα, ενώ ανα­μέ­νε­ται να ακο­λου­θή­σουν κι άλλες πε­ρι­πτώ­σεις, δε­δο­μέ­νης της δύ­σκο­λης χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κής ει­κό­νας που πα­ρου­σιά­ζουν αρ­κε­τά ξε­νο­δο­χεία σε όλη την Ελ­λά­δα.

Οι του­ρι­στι­κοί φο­ρείς δη­λώ­νουν ότι ο στό­χος για αύ­ξη­ση των του­ρι­στι­κών εσό­δων (με βάση τα στοι­χεία από την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος) στα 15 δισ. ευρώ, από τα 14,2 δισ. ευρώ το 2014, έχει απο­μα­κρυν­θεί προ πολ­λού, ωστό­σο ακόμη και αν οι ει­σπρά­ξεις δια­τη­ρη­θούν στα ίδια επί­πε­δα με πέ­ρυ­σι, οι του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις θα είναι χα­μέ­νες, αφού έχουν υπο­στεί φέτος επι­πλέ­ον φο­ρο­λο­γι­κά βάρη της τά­ξε­ως των 700 εκατ. ευρώ λόγω της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης.

Την ίδια στιγ­μή η φο­ρο­δια­φυ­γή στα ελ­λη­νι­κά νησιά… εκτο­ξεύ­τη­κε, όπως εκτο­ξεύ­τη­καν και οι πα­ρά­νο­μες μι­σθώ­σεις κα­τοι­κιών από ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των. Οι τε­λευ­ταί­ες, με βάση τις εκτι­μή­σεις του ΣΕΤΕ, αντι­στοι­χούν αι­σί­ως σε ένα 10% επί του συ­νό­λου του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, με ιλιγ­γιώ­δεις ετή­σιους ρυθ­μούς αύ­ξη­σης, ενώ τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία, Οι­κο­νο­μι­κών και Του­ρι­σμού, με­τα­θέ­τουν συ­νε­χώς για αρ­γό­τε­ρα τη θέ­σπι­ση του νο­μο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου που θα ρυθ­μί­ζει την αγορά.

Στα ανοι­χτά μέ­τω­πα που δη­μιουρ­γούν προ­βλη­μα­τι­σμό και ανη­συ­χία στους του­ρι­στι­κούς φο­ρείς στο αμέ­σως προ­σε­χές διά­στη­μα πα­ρα­μέ­νει το Προ­σφυ­γι­κό αλλά και -εν όψει και της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης- τυχόν με­γά­λες κα­θυ­στε­ρή­σεις στις συ­ζη­τή­σεις με τους δα­νει­στές που θα επη­ρε­ά­σουν αρ­νη­τι­κά το γε­νι­κό­τε­ρο οι­κο­νο­μι­κό κλίμα.

Στο θέμα του Προ­σφυ­γι­κού, οι του­ρι­στι­κοί φο­ρείς έχουν ήδη εκ­φρά­σει τις προ­τά­σεις τους, που θα πα­ρου­σιά­σουν εκ νέου σε σχε­τι­κές συ­να­ντή­σεις με τα αρ­μό­δια υπουρ­γεία και οι οποί­ες πε­ρι­λαμ­βά­νουν, εν ολί­γοις, τη δη­μιουρ­γία hot spots σε πε­ριο­χές πιο αραιο­κα­τοι­κη­μέ­νες, που δεν έχουν του­ρι­στι­κή κί­νη­ση και ζή­τη­ση ώστε να μην υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος δυ­σφή­μι­σης σε επί­πε­δο τόσο προ­ο­ρι­σμού όσο και χώρας γε­νι­κό­τε­ρα από τυχόν προ­βλή­μα­τα που μπο­ρεί να προ­κύ­ψουν. «Οι πρό­σφυ­γες δεν επη­ρε­ά­ζουν τον του­ρι­σμό αν η δια­χεί­ρι­ση γί­νε­ται αν­θρώ­πι­να και ποιο­τι­κά», ανα­φέ­ρε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ερ­χο­νται οι Κι­νέ­ζοι;

Την ίδια στιγ­μή, η προ­σέλ­κυ­ση του­ρι­στών από νέες αγο­ρές είναι ένας από τους άξο­νες του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού για την αύ­ξη­ση σε επί­πε­δο αφί­ξε­ων και εσό­δων και στο πλαί­σιο αυτό το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού υπο­λο­γί­ζει και σε αύ­ξη­ση των επι­σκε­πτών από την κι­νε­ζι­κή αγορά, η οποία από τις 130.000 -κατά προ­σέγ­γι­ση- αφί­ξεις στη χώρα μας, θα μπο­ρού­σε, με τις κα­τάλ­λη­λες ενέρ­γειες και αε­ρο­πο­ρι­κές συν­δέ­σεις, να φτά­σει μέχρι και το 1 εκα­τομ­μύ­ριο επι­σκέ­πτες.

Αυτό του­λά­χι­στον ανα­φέρ­θη­κε την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, κατά τη διάρ­κεια της επί­ση­μης πα­ρου­σί­α­σης του κι­νε­ζι­κού κο­λοσ­σού ψη­φια­κής τε­χνο­λο­γί­ας και ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου Alibaba στην Ελ­λά­δα, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με πρω­το­βου­λία του Επαγ­γελ­μα­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Αθη­νών. Η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού, από την πλευ­ρά της, φαί­νε­ται ότι κα­τα­βάλ­λει προ­σπά­θειες προς την κα­τεύ­θυν­ση της ανα­βάθ­μι­σης των αε­ρο­πο­ρι­κών συν­δέ­σε­ων προς τα ελ­λη­νι­κά αε­ρο­δρό­μια από την Κίνα, ενώ επι­πλέ­ον οφέλη, όπως δια­φά­νη­κε από την πρό­σφα­τη εμπει­ρία, μπο­ρεί να προ­κύ­ψουν από την προ­σέλ­κυ­ση κι­νη­μα­το­γρα­φι­κών πα­ρα­γω­γών.

Το υπουρ­γείο βλέ­πει ήδη αύ­ξη­ση της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης από την Κίνα για το 2016 και επι­πλέ­ον δυ­να­μι­κή από τους Κι­νέ­ζους του­ρί­στες, οι οποί­οι ξο­δεύ­ουν πολλά κατά τη διάρ­κεια της δια­μο­νής τους σε έναν προ­ο­ρι­σμό: Εν­δει­κτι­κά, οι Κι­νέ­ζοι που επι­σκέ­φτη­καν την Αμε­ρι­κή το 2015 ήταν 2,6 εκα­τομ­μύ­ρια, με κατά κε­φα­λήν δα­πά­νη πε­ρί­που 10.000 ευρώ.

Στο πλαί­σιο της εκ­δή­λω­σης της πε­ρα­σμέ­νης εβδο­μά­δας, στο κομ­μά­τι του του­ρι­σμού η πλατ­φόρ­μα Alitrip, της Alibaba, υπό­σχε­ται την έλευ­ση πε­ρισ­σό­τε­ρων Κι­νέ­ζων του­ρι­στών στην Ελ­λά­δα. Τα βα­σι­κό­τε­ρα θέ­μα­τα που συ­ζη­τού­νται αφο­ρούν τη γρή­γο­ρη έκ­δο­ση βίζας, τις ση­μάν­σεις στα κι­νε­ζι­κά, την εί­σο­δο του συ­στή­μα­τος πλη­ρω­μών Alipay στην ελ­λη­νι­κή αγορά, την προ­ώ­θη­ση του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού στα market places της Alibaba, και τα θέ­μα­τα των πτή­σε­ων και της εκ­παί­δευ­σης των επι­χει­ρή­σε­ων.

Ο κι­νε­ζι­κός όμι­λος ανα­ζη­τά αρ­χι­κά επι­χει­ρή­σεις που θα εν­δια­φερ­θούν να εντα­χθούν στις πλατ­φόρ­μες του (με αντί­τι­μο ένα αρ­χι­κό ποσό εγ­γρα­φής αλλά και προ­μή­θειες ανά πω­λή­σεις), ενώ πα­ράλ­λη­λα εν­δια­φέ­ρε­ται για την εξεύ­ρε­ση το­πι­κών συ­νερ­γα­τών, οι οποί­οι μέσω franchise θα ανα­λά­βουν την πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών και την υπο­στή­ρι­ξη των πλατ­φορ­μών στην Ελ­λά­δα.

Στο πλαί­σιο αυτό, στο κομ­μά­τι του του­ρι­σμού έχει συ­νά­ψει σύμ­βα­ση franchise για την πλατ­φόρ­μα Alitrip (market place τα­ξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών) με την ελ­λη­νι­κή εται­ρεία Travel Hermes, εται­ρεία πα­ρο­χής του­ρι­στι­κών υπη­ρε­σιών με έδρα την Αθήνα που εξει­δι­κεύ­ε­ται τόσο στον ει­σερ­χό­με­νο όσο και τον εξερ­χό­με­νο του­ρι­σμό, με με­ρί­διο αγο­ράς και στον κι­νε­ζι­κό ει­σερ­χό­με­νο του­ρι­σμό.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.