ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απίστευτη πατέντα: Κλείνουν τα μαγαζιά τους και γυρνούν με… το βαλιτσάκι – Μαύρο χρήμα και αδήλωτη επιχειρηματικότητα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κατάστημα

«Ένα φαι­νό­με­νο που σύμ­φω­να με κά­ποιες πρώ­τες εκτι­μή­σεις του Ιν­στι­τού­του της ΓΣΕ­ΒΕΕ πα­ρου­σιά­ζει ανη­συ­χη­τι­κά αυ­ξη­τι­κές τά­σεις, είναι η αδή­λω­τη επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα. Δη­λα­δή επι­χει­ρη­μα­τί­ες που κλεί­νουν τα βι­βλία τους, κλεί­νουν τις επι­χει­ρή­σεις τους και με­τα­βαί­νουν στον άτυπο τομέα της οι­κο­νο­μί­ας, γιατί δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Ση­μα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα σε σχέση με αυτό το φαι­νό­με­νο αντι­με­τω­πί­ζουν τα λε­γό­με­να επαγ­γέλ­μα­τα της «βα­λί­τσας», όπως πχ οι κομ­μω­τές (εκτι­μά­ται ότι το 40% του κλά­δου αυτού είναι αδή­λω­τη επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα). Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι για τις πε­ρι­πτώ­σεις αυτές δεν προ­βλέ­πε­ται και προ­φα­νώς δεν υπάρ­χει, και εν­δε­χό­με­να είναι δύ­σκο­λο να υπάρ­ξει, και κα­νέ­νας έλεγ­χος».

Αυτό ανέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρος της Γε­νι­κής Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Επαγ­γελ­μα­τιών Βιο­τε­χνών Εμπό­ρων Ελ­λά­δος Γιώρ­γος Καβ­βα­θάς, στο συ­νέ­δριο του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας με θέμα «Συλ­λο­γι­κές Δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στο Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νω­νι­κό Μο­ντέ­λο και το Μέλ­λον της Ερ­γα­σί­ας».

Ο ίδιος συ­νέ­χι­σε ότι για τη με­γέ­θυν­ση της πα­ρα­οι­κο­νο­μί­ας που εκτι­μά­ται ότι αγ­γί­ζει το 35-40% του ΑΕΠ, το βάρος θα πρέ­πει να δοθεί στο πεδίο της πά­τα­ξης, του πα­ρα­ε­μπο­ρί­ου και λα­θρε­μπο­ρί­ου και της διεύ­ρυν­σης της φο­ρο­λο­γι­κής και ασφα­λι­στι­κής βάσης.

Πα­ράλ­λη­λα, όπως είπε, θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί ο ρόλος των κοι­νω­νι­κών εταί­ρων. «Μια καλή αρχή ως προς αυτό θα μπο­ρού­σε να είναι η επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Ωστό­σο δεν θα πρέ­πει να πε­ριο­ρι­στού­με μόνο σε αυτό. Εν­δε­χο­μέ­νως ένα διαρ­κές τρι­με­ρές όρ­γα­νο (κυ­βέρ­νη­ση – ερ­γο­δό­τες – ερ­γα­ζό­με­νοι) θα μπο­ρού­σε να βοη­θή­σει στην δια­μόρ­φω­ση και προ­ώ­θη­ση πο­λι­τι­κών (με τη συμ­βο­λή διε­θνών ορ­γα­νι­σμών όπως ο ILO) υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση όμως ότι αντι­λαμ­βά­νο­νται την ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της.

Για πα­ρά­δειγ­μα όσον αφορά τα συμ­βοη­θού­ντα μέλη ή τους βοη­θούς οι­κο­γε­νεια­κών επι­χει­ρή­σε­ων υπάρ­χει ένα εθι­μι­κό δί­καιο που διέ­πει τις ερ­γα­σια­κές τους σχέ­σεις. Στην πα­ρού­σα συ­γκυ­ρία η ιδιό­τυ­πη αυτή μορφή απα­σχό­λη­σης απο­τε­λεί ση­μα­ντι­κό πα­ρά­γο­ντα κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής και συ­γκρά­τη­σης της ανερ­γί­ας και δεν θα πρέ­πει να δια­τα­ρα­χτεί».

Θα πρέ­πει επί­σης, κατά τη ΓΣΕ­ΒΕΕ, να εξε­τα­στούν και μέτρα όπως η επέ­κτα­ση, οι δια­δι­κα­σί­ες και οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις του ερ­γό­ση­μου, ενώ κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας χα­ρα­κτή­ρι­σε ο πρό­ε­δρος και την ενί­σχυ­ση και σωστή λει­τουρ­γία των ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.