ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση συζητά μείωση του 3% για να βρει τους 200

news room 2 λεπτά ανάγνωση

Σε εξέλιξη οι διερ­γα­σίες για την ψήφιση της απλής ανα­λο­γι­κής από 200 βου­λευ­τές. «Παζάρια δεν κάνουμε, υπο­σχε­τι­κές δεν δίνουμε», δια­μη­νύει η κυβέρ­νηση. Στο τραπέζι σενάρια για μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Οι συζη­τή­σεις με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ακόμη και τη μείωση του πλαφόν 3% για είσοδο κόμ­μα­τος στη Βουλή συζητά η κυβέρ­νηση, προ­κει­μέ­νου να βρεθεί κοινός τόπος για την ευρύ­τερη δυνατή συναί­νεση στην αλλαγή του εκλο­γι­κού νόμου.

Την εν λόγω πρόταση έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ και ο ανε­ξάρ­τη­τος βου­λευ­τής Νίκος Νικο­λό­που­λος, ο οποίος την επα­νέ­φερε στον πρω­θυ­πουργό κατά τη χθεσινή συνά­ντησή τους.

«Δεν μιλάμε για κατάρ­γηση του πλαφόν αλλά για μείωσή του π.χ. στο 2%», ανα­φέ­ρει κυβερ­νη­τική πηγή. Εστω κι έτσι, ανα­μέ­νε­ται… συνω­στι­σμός μικρών κομ­μά­των στην (ήδη οκτα­κομ­μα­τική Βουλή), εάν συνε­χι­στεί η δια­σπορά ψηφο­φό­ρων: στις εκλογές του Ιανουα­ρίου έμεινε εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπαν­δρέου με 2,47%, ενώ τον Σεπτέμ­βριο η ΛΑΕ του Πανα­γιώτη Λαφα­ζάνη με 2,87%.

Το Μαξίμου εμφα­νί­ζε­ται απο­φα­σι­σμένο να φτάσει μέχρι τέλους την προ­σπά­θεια αλλαγής του εκλο­γι­κού νόμου, έστω και αν δεν συγκε­ντρω­θούν οι 200 θετικές ψήφοι. Σε αυτή την περί­πτωση, λένε, το νομο­σχέ­διο θα ψηφι­σθεί και ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθε­πό­με­νες εκλογές.

Με το «ναι» του κ. Νικο­λό­που­λου οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 179 και θα αγγί­ξουν τις 197, εάν υπερ­ψη­φί­σει η Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμη δεν έχει τοπο­θε­τη­θεί.

Δεν δίνουμε υπο­σχε­τι­κές

Συζη­τή­σεις γίνο­νται και στο εσω­τε­ρικό του ΠΑΣΟΚ και του Ποτα­μιού, καθώς υπάρ­χουν βου­λευ­τές τους που επι­θυ­μούν σφόδρα την απλή ανα­λο­γική. Παρά την ονο­μα­το­λο­γία, τίποτα δεν θεω­ρεί­ται δεδο­μένο και, πάντως, το κυβερ­νη­τικό επι­τε­λείο διαρ­ρέει πως «δεν κάνουμε παζάρια», παρα­πέ­μπο­ντας σε φήμες περί… υπο­σχε­τι­κών που δίνο­νται για αξιο­ποί­ηση των τυχόν «ανταρ­τών» σε κυβερ­νη­τι­κές θέσεις.

Η συζή­τηση επί του νομο­σχε­δίου ολο­κλη­ρώ­νε­ται στην αρμόδια επι­τροπή της Βουλής στο τέλος της εβδο­μά­δας και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στην Ολο­μέ­λεια. Πλην απρο­ό­πτου, η ψηφο­φο­ρία θα γίνει την επόμενη εβδο­μάδα.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.