ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Χάνει το πλοίο” η ελληνική κρουαζιέρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Ορα­τός είναι πλέον ο κίν­δυ­νος η ελ­λη­νι­κή κρουα­ζιέ­ρα να “χάσει το πλοίο”, και φέτος αλλά πολύ πι­θα­νόν και για τις επό­με­νες σεζόν, εξαι­τί­ας των επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων απερ­γιών των λι­με­νερ­γα­τών στα λι­μά­νια του Πει­ραιά και της Θεσ­σα­λο­νί­κης που όχι μόνο έχουν δη­μιουρ­γή­σει τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα στα δρο­μο­λό­για των εται­ρειών, αλλά απει­λούν να κλο­νί­σουν την εμπι­στο­σύ­νη με­γά­λων διε­θνών ομί­λων του κλά­δου που έχουν εντά­ξει τη χώρα μας στα προ­γράμ­μα­τά τους.

Οι ισορ­ρο­πί­ες είναι πια λε­πτές. Το Σάβ­βα­το στο λι­μά­νι του Πει­ραιά ανα­μέ­νο­νται οκτώ κρουα­ζιε­ρό­πλοια που πρό­κει­ται να απο­βι­βά­σουν και να επι­βι­βά­σουν ταυ­τό­χρο­να 6.660 επι­βά­τες, ενώ άλλοι 2.000 τα­ξι­διώ­τες ανα­μέ­νε­ται να απο­βι­βα­στούν από ένα κρουα­ζιε­ρό­πλοιο προ­κει­μέ­νου να επι­σκε­φθούν την Ατ­τι­κή. Με το λι­μά­νι να είναι ου­σια­στι­κά “απο­κλει­σμέ­νο”, ήδη TUI και Carnival μα­ταί­ω­σαν την προ­σέγ­γι­σή τους και άλλα κρουα­ζιε­ρό­πλοια συ­νε­χί­ζουν κα­νο­νι­κά τα δρο­μο­λό­για τους για Τουρ­κία, πα­ρα­κάμ­πτο­ντας την Ελ­λά­δα, γε­γο­νός που δεν κο­στί­ζει μόνο σε έσοδα, αλλά πα­ράλ­λη­λα επι­φέ­ρει ένα ισχυ­ρό­τα­το πλήγ­μα για την του­ρι­στι­κή ει­κό­να των προ­ο­ρι­σμών και μά­λι­στα στην αρχή της σεζόν.

Πα­ρά­γο­ντες του κλά­δου κρού­ουν τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου, το­νί­ζο­ντας πως εάν η χώρα χάσει το στοί­χη­μα της κρουα­ζιέ­ρας, θα αρ­γή­σει πολύ να ανα­κάμ­ψει. Ει­δι­κά όσον αφορά ο λι­μά­νι του Πει­ραιά, όπου τα τε­λευ­ταία χρό­νια επι­διώ­κε­ται να κα­τα­στεί λι­μά­νι εκ­κί­νη­σης (home port) για ξέ­νους ομί­λους κρουα­ζιέ­ρας, το χτύ­πη­μα θα είναι ολέ­θριο. Με δε­δο­μέ­νο μά­λι­στα πως και η περ­σι­νή χρο­νιά ήταν κακή (η κρουα­ζιέ­ρα στην Ελ­λά­δα ση­μεί­ω­σε πτώση 14% παρά την άνοδο των ευ­ρω­παϊ­κών δει­κτών), οι ελ­πί­δες για ανά­καμ­ψη εξα­νε­μί­ζο­νται. Μόνο στον Πει­ραιά, οι αφί­ξεις επι­βα­τών το 2015 υπο­χώ­ρη­σαν στις 980 χι­λιά­δες από 1,056 εκατ. το 2014 και 1,3 εκατ. το 2013.

Τα προ­βλή­μα­τα είναι πολλά. Εξαι­τί­ας της  απερ­γί­ας των υπαλ­λή­λων των λι­μα­νιών και των λι­με­νερ­γα­τών δεν μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι φορ­το­εκ­φορ­τώ­σεις απο­σκευών των επι­βα­τών, η τρο­φο­δο­σία πλοί­ων και η εξυ­πη­ρέ­τη­ση πα­ρά­δο­σης εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων. Επί­σης δεν υπάρ­χουν λε­ω­φο­ρεία στον Ορ­γα­νι­σμό Λι­μέ­νος Πει­ραιώς για τη με­τα­φο­ρά των του­ρι­στών επι­βα­τών κρουα­ζιέ­ρας στους τερ­μα­τι­κούς σταθ­μούς ελέγ­χου.

Εν­δει­κτι­κή είναι άλ­λω­στε και η επι­στο­λή που έστει­λε ο αντι­πρό­ε­δρος της Holland America στον υπουρ­γό ναυ­τι­λί­ας, την υπουρ­γό του­ρι­σμού και το ΤΑΙ­ΠΕΔ, με την οποία ζη­τού­σε ενη­μέ­ρω­ση για την κα­τά­στα­ση στο λι­μά­νι του Πει­ραιά, αν τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια θα μπο­ρού­σαν να το προ­σεγ­γί­σουν και οι του­ρί­στες θα εξυ­πη­ρε­τη­θούν όπως πρέ­πει.

Και όλα αυτά όταν η γει­το­νι­κή Τουρ­κία “κα­ρα­δο­κεί”, προ­σπα­θώ­ντας να κερ­δί­σει όσο γί­νε­ται με­γα­λύ­τε­ρα με­ρί­δια από την κρουα­ζιέ­ρα προ­κει­μέ­νου να αντι­σταθ­μί­σει τις τε­ρά­στιες απώ­λειες που κα­τα­γρά­φει φέτος ο του­ρι­σμός υπό τον κίν­δυ­νο ενός νέου τρο­μο­κρα­τι­κού χτυ­πή­μα­τος, με την πτώση σε σχέση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά να αγ­γί­ζει ακόμη και το 40%.

Φέτος η χρο­νιά είχε ξε­κι­νή­σει με πιο ευ­νοϊ­κές εκτι­μή­σεις όσον αφορά  στην επι­βα­τι­κή κί­νη­ση, ωστό­σο μετά τις συ­νε­χι­ζό­με­νες απερ­γί­ες όλα δεί­χνουν να “κρέ­μο­νται από μια κλω­στή”. Επι­χει­ρη­μα­τί­ες του κλά­δου προει­δο­ποιούν πως οι επι­πτώ­σεις δεν θα αφο­ρούν μόνο τα λι­μά­νια του Πει­ραιά και της Θεσ­σα­λο­νί­κης, αλλά πι­θα­νό να επη­ρε­ά­σουν και άλ­λους προ­ο­ρι­σμούς που προσ­δο­κού­σαν από την κρουα­ζιέ­ρα να το­νώ­σουν τα έσοδά τους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.