ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Στουρνάρας: «Δεν προκάλεσαν τα μνημόνια την κρίση»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης

Την κρίση στην Ελλάδα δεν την προ­κά­λε­σαν τα μνη­μό­νια, αλλά η αδι­καιο­λό­γητα επε­κτα­τική δημο­σιο­νο­μική πολι­τική, υπο­στή­ριξε ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρ­νά­ρας, μιλώ­ντας σε εκδή­λωση που διορ­γά­νωσε η “Κίνηση Πολιτών”.

Όπως ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά, “η κρίση στην Ελλάδα έχει όνομα: Μεγάλος κίν­δυ­νος χρε­ο­κο­πίας του ελλη­νι­κού κράτους στο τέλος της δεκα­ε­τίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδι­καιο­λό­γητα επε­κτα­τι­κής δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής, που εκτί­ναξε το έλλειμμα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού σε δυσθε­ώ­ρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρα­τι­κών δαπανών, χωρίς συνα­κό­λουθη αύξηση κρα­τι­κών εσόδων. Όσα επα­κο­λού­θη­σαν και τα μνη­μό­νια, ήταν προ­σπά­θειες να απο­τρα­πεί η χρε­ο­κο­πία. Οι προ­σπά­θειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσά­ρε­στες επι­πτώ­σεις, οι επι­πτώ­σεις, όμως της χρε­ο­κο­πίας, θα ήταν ανυ­πο­λό­γι­στες”.

Συμπλή­ρωσε δε, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «ο διά­λο­γος που επι­κρά­τησε στη χώρα μας δεν ήταν νηφά­λιος και δημιούρ­γησε ψευ­δαι­σθή­σεις, μάλιστα συνέ­βαλε στο να μην υιο­θε­τη­θεί από την κοινή γνώμη η ανα­γκαιό­τητα ριζικών μεταρ­ρυθ­μί­σεων, με απο­τέ­λε­σμα η Ελλάδα να είναι η μόνη από τις τέσ­σε­ρις χώρες της ευρω­ζώ­νης, οι οποίες υπή­χθη­σαν σε μνη­μό­νια, που παρα­μέ­νει ακόμη σε μνη­μό­νιο. Οι άλλες τρεις έχουν βγει από τα μνη­μό­νια, η Ιρλαν­δία, μάλιστα, ανα­πτύσ­σε­ται με ρυθμό κοντά στο 8%». Ο ίδιος υπο­γράμ­μισε ότι αυτού του είδους ο διά­λο­γος επέ­τεινε την αβε­βαιό­τητα, με απο­τέ­λε­σμα να υπο­χω­ρεί η εμπι­στο­σύνη της κοι­νω­νίας απέ­να­ντι σε θεσμούς και πολι­τι­κές.

Υπο­στή­ριξε ότι οι περιο­ρι­σμοί στην κίνηση κεφα­λαίων, καθώς και η τρα­πε­ζική αργία, που επι­βλή­θηκε το καλο­καίρι, επέ­φε­ραν στρε­βλώ­σεις και έμμεσες συνέ­πειες που ακόμη δεν μπορούν να απο­τι­μη­θούν. Ωστόσο, όπως είπε, είχαν και θετικές συνέ­πειες, «καθώς ενθάρ­ρυ­ναν τη χρήση ηλε­κτρο­νι­κού χρή­μα­τος, ενώ υπάρ­χουν ισχυρές ενδεί­ξεις ότι η διευ­ρυ­μένη χρήση ηλε­κτρο­νι­κού χρή­μα­τος έχει θετικές επι­δρά­σεις στην ιδιω­τική κατα­νά­λωση, αλλά και στα φορο­λο­γικά έσοδα, λόγω της συρ­ρί­κνω­σης της άτυπης οικο­νο­μίας».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην αντί­δραση της Ευρώπης στην κρίση, υπο­γράμ­μισε ότι “η ολο­κλή­ρωση της Τρα­πε­ζι­κής Ένωσης θα έχει πολ­λα­πλά οφέλη. Κατ’ αρχάς, θα συμ­βά­λει στη χρη­μα­το­πι­στω­τική στα­θε­ρό­τητα και στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τερη λει­τουρ­γία των τρα­πε­ζών, επο­μέ­νως και στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τερη χρη­μα­το­δό­τηση επι­χει­ρή­σεων και νοι­κο­κυ­ριών. Ένα εξίσου σημα­ντικό όφελος, ιδιαί­τερα για την Ελλάδα, είναι ότι η πλήρης λει­τουρ­γία της Τρα­πε­ζι­κής Ένωσης θα σπάσει το φαύλο κύκλο μεταξύ των προ­βλη­μά­των των τρα­πε­ζών και των δημο­σιο­νο­μι­κών ανι­σορ­ρο­πιών της χώρας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.