ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FT: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί τεράστια δοκιμασία για την Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σύνοδος

«Το αδύνατο να υλο­ποι­η­θεί σχέδιο απο­τε­λεί τερά­στια δοκι­μα­σία για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του δημο­σιεύ­μα­τος των Financial Times, που ανα­φέ­ρε­ται στη συμ­φω­νία ΕΕ – Τουρ­κίας για το προ­σφυ­γικό και σημειώ­νει ότι η Ελλάδα αντι­με­τω­πί­ζει μία πρό­κληση που μπορεί να απο­δει­χθεί αδύνατο να αντι­με­τω­πι­σθεί.

«Ένα σχέδιο επι­στρο­φής στην Τουρκία χιλιά­δων μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, που φθάνουν στα ελλη­νικά νησιά, απο­τε­λεί μία πρα­κτική και νομική δοκι­μα­σία που θα απαι­τή­σει συνοχή και ικα­νό­τητα, την οποία σπάνια έχουν επι­δεί­ξει κράτη – μέλη ή θεσμοί της ΕΕ κατά τη διάρ­κεια της κρίσης», σημειώ­νει η εφη­με­ρίδα.

Ως πρώτο βήμα, προ­σθέ­τει το δημο­σί­ευμα, οι ελλη­νι­κές Αρχές πρέπει να καθα­ρί­σουν το τοπίο όσον αφορά τους περίπου 8.000 μετα­νά­στες που βρί­σκο­νται σήμερα σε νησιά του Αιγαίου. Το σύστημα χορή­γη­σης ασύλου της Ελλάδας θα πρέπει επίσης να ενι­σχυ­θεί για να αντι­με­τω­πί­ζει 10.000 αιτή­σεις νέες αιτή­σεις την εβδο­μάδα.

Κατόπιν, χιλιά­δες μετα­νά­στες θα πρέπει να περά­σουν από δια­δι­κα­σία ταυ­το­ποί­η­σης και να μετα­φερ­θούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πριν επι­στρέ­ψουν στην Τουρκία.

«Κανείς δεν το έχει κάνει αυτό έως τώρα», δήλωσε ο Gerald Knaus, ένας υπο­στη­ρι­κτής του σχεδίου της ΜΚΟ ‘Πρω­το­βου­λία για την Ευρω­παϊκή Σταθερότητα’. «Η ταχύ­τητα και οι προ­κλή­σεις είναι χωρίς προη­γού­μενο. Είδαμε την Ελλάδα να επι­βα­ρύ­νε­ται υπερ­βο­λικά επί έξι μήνες, χωρίς να αντιδρά κατάλ­ληλα», πρό­σθεσε.

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή διόρισε τον Maarten Verwey ως επι­βλέ­πο­ντα των προ­ε­τοι­μα­σιών της ΕΕ, διευ­ρύ­νο­ντας τον ρόλο του ως εκπρο­σώ­που των Βρυ­ξελ­λών για τη μετα­να­στευ­τική κρίση στην Ελλάδα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.