ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρουφάκης: “Ναι, απέτυχα ως υπ. Οικονομικών”-Και εγένετο DiEM25, ακόμη κι αν… αποτύχει

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρουφάκης

«Δεν υπάρχει αμφι­βο­λία ότι απέτυχα ως υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών», ομο­λό­γησε ο Γιάνης Βαρου­φά­κης κατά τη χθεσινή παρου­σί­αση του νέου πανευ­ρω­παϊ­κού κινή­μα­τος του για τη Δημο­κρα­τία στην Ευρώπη, με την ονο­μα­σία DiEM25. Ομο­λό­γησε επίσης ότι η νέα προ­σπά­θεια του ενδέ­χε­ται να απο­τύ­χει, τονί­ζο­ντας ωστόσο ότι πρέπει να το δοκι­μά­σει.

Ναι, απέτυχα…

«Δεν υπάρχει αμφι­βο­λία ότι απέτυχα. Και η κυβέρ­νησή μας συν­θη­κο­λό­γησε, παρα­δό­θηκε σε ένα πρό­γραμμα το οποίο ήταν σχε­δια­σμένο να απο­τύ­χει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς – ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προ­φα­νώς επρό­κειτο για θεα­μα­τική απο­τυ­χία» δήλωσε ο Γιάνης Βαρου­φά­κης, απα­ντώ­ντας σε Έλληνα που βρέθηκε στο κοινό, και o οποίος τον κατη­γό­ρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύ­νε­ται για το κλεί­σιμο των τρα­πε­ζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισπρά­ξει τον μισθό του.

Τότε με τα τανκς, τώρα με τα banks

Ο πρώην υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών έσπευσε ωστόσο να διευ­κρι­νί­σει ότι την ευθύνη για το κλεί­σιμο των τρα­πε­ζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφα­λαίων, την φέρει η τρόικα. Απο­κά­λυψε επίσης έναν ενδει­κτικό διάλογο που είχε με τον επι­κε­φα­λής του Eurogroup Γερούν Ντάι­σελ­μπλουμ, όταν εκείνος ανέλαβε και λίγο πριν… σκο­τώ­σει την τρόικα.

«Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθη­κό­ντων μου, ο πρό­ε­δρος του Eurogroup Γερούν Ντάι­σελ­μπλουμ με επι­σκέ­φθηκε και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μου είπε, είτε θα δεχτείτε τις υπάρ­χου­σες οικο­νο­μι­κές πολι­τι­κές, το πρό­γραμμα όπως είναι, ή θα κλεί­σουμε τις τρά­πε­ζές σας», είπε ο Γιάνης Βαρου­φά­κης. «Το 1967 ανέ­τρε­ψαν την ελλη­νική δημο­κρα­τία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις banks», είπε τότε ότι του απά­ντησε, δηλώ­νο­ντας παράλ­ληλα υπε­ρή­φα­νος που του είπε επίσης ότι η ελλη­νική κυβέρ­νηση δεν ήταν δια­τε­θει­μένη να υπο­τα­χθεί.

«Ο μισθός σας δεν κατα­βάλ­λε­ται, επειδή άκαρδοι, απρό­σω­ποι γρα­φειο­κρά­τες που καθο­δη­γού­νται από δεξιούς πολι­τι­κούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ό,τι αφορά τα συμ­φέ­ρο­ντα των ίδιων των εθνών τους, έκλει­σαν τις τρά­πε­ζές μας και μας επέ­βα­λαν έλεγχο κεφα­λαίων. Μπο­ρείτε να στρέ­φε­στε ενα­ντίον μου, αλλά προ­τείνω να δείτε την πραγ­μα­τική αιτία για το γεγονός ότι δεν μπο­ρείτε να πάρετε τον μισθό σας, που είναι ότι η τρόικα έκλεισε τις τρά­πε­ζες», είπε στη συνέ­χεια ο Γιάνης Βαρου­φά­κης, απα­ντώ­ντας στον πολίτη που του είχε απευ­θύ­νει κατη­γο­ρίες.

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφα­λαίων χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρ­νηση – είστε εξοι­κειω­μέ­νοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφα­λαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικα θα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερ­νή­σεις, συνέ­χισε.

Και εγένετο DiEM25, ακόμη κι αν… απο­τύ­χει

Νωρί­τερα ο Γιάνης Βαρου­φά­κης περιέ­γραψε το DiEM25 ως μια απα­ραί­τητη ουτοπία στην προ­σπά­θεια απο­τρο­πής της διά­λυ­σης της Ευρώπης, αλλά και ως τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέρ­γεια το πρωί.

Ομο­λό­γησε ότι η προ­σπά­θεια ενδέ­χε­ται να απο­τύ­χει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελ­θόν με πολλά κινή­ματα, τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοκι­μά­σουμε πολλά δια­φο­ρε­τικά κινή­ματα και να προ­σπα­θή­σουμε για την ολο­κλή­ρωση της Ευρώπης», απο­τρέ­πο­ντας τη διάλυσή της.

Διευ­κρί­νισε ότι παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτο­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως αρι­στε­ρός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημο­κρα­τι­κούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον ‘Δήμο’ στην Δημο­κρα­τία».

Όπως είπε στόχος του κινή­μα­τος είναι η δια­φά­νεια των ευρω­παϊ­κών θεσμών και δια­δι­κα­σιών, κάτι που όπως είπε από την εμπει­ρία του θα μπο­ρούσε να επι­τευ­χθεί με τη ζωντανή μετά­δοση των συνε­δριά­σεων του Eurogroup, του Ecofin, της ΕΚΤ κλπ. και με τη δημο­σιο­ποί­ηση των πρα­κτι­κών των συνε­δριά­σεων αυτών. Δια­φο­ρε­τικά «θα πρέπει να μας εξη­γή­σουν γιατί αυτοί που -ας πούμε- τους ψηφί­ζουν και τους πλη­ρώ­νουν δεν πρέπει να γνω­ρί­ζουν τι μέσα χρη­σι­μο­ποιού­νται και ποιες απο­φά­σεις λαμ­βά­νο­νται», σημεί­ωσε με νόημα.

Μεταξύ των μεσο­πρό­θε­σμων στόχων ανα­φέρ­θηκε η παρου­σί­αση λεπτο­με­ρούς πρό­τα­σης πολι­τι­κής για την στα­θε­ρο­ποί­ηση της οικο­νο­μίας, του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος, των επεν­δύ­σεων κλπ, ενώ στους μακρο­πρό­θε­σμους περι­λαμ­βά­νε­ται ο διά­λο­γος για μια αυθε­ντική ευρω­παϊκή δημο­κρα­τία και για την μορφή των θεσμών.

«Θεω­ρούμε τα εθνικά κόμματα παρω­χη­μένα» δήλωσε ο κ. Βαρου­φά­κης κατα­λή­γο­ντας. «Το ουτο­πικό μας κίνημα είναι η μόνη απά­ντηση στη δυστο­πική Ευρώπη που ξεδι­πλώ­νε­ται μπροστά μας» σημεί­ωσε και κάλεσε το κοινό: «απόψε να γιορ­τά­σουμε, αλλά από αύριο να συντα­ρά­ξουμε την Ευρώπη – απαλά, φιλεύ­σπλα­χνα, αλλά σταθερά».

Οι καλέ­σμέ­νοι του

Κατά τη διάρ­κεια της τετρά­ω­ρης παρου­σί­α­σης του DiEM25, ο Γιάνης Βαρου­φά­κης, μιλώ­ντας στην κατά­με­στη αίθουσα της Volksbuehne, πλαι­σιώ­θηκε μεταξύ άλλων από την Συμπρό­ε­δρο της γερ­μα­νι­κής Αρι­στε­ράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, το ιστο­ρικό στέ­λε­χος των Γερ­μα­νών Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών (SPD) Γκεζίνε Σβαν, το μέλος του ΔΣ του συν­δι­κά­του IG Metall Χανς-Γιούργκεν Ούρμπαν, την βου­λευτή των Βρε­τα­νών Πρα­σί­νων Καρο­λάιν Λούκας, τον ευρω­βου­λευτή των Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, τον μουσικό παρα­γωγό Μπράιαν Ένο και τον Κροάτη φιλό­σοφο Σρέτσκο Χόρβατ, ενώ έγινε ζωντανή τηλε­ο­πτική σύνδεση με τον εμπνευ­στή των Wikilieaks Τζού­λιαν Ασάνζ και μετα­δό­θη­καν μηνύ­ματα του Σλο­βέ­νου φιλο­σό­φου Σλαβόι Ζίζεκ και της Δημάρ­χου της Βαρ­κε­λώ­νης ‘Αντα Κολάου.

tvxs.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.