ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 400.000 μηχανήματα POS κατά της φοροδιαφυγής

news room 3 λεπτά ανάγνωση
πιστωτική-ταμειακή

Μείωση των εισφο­ρών και επιβολή ασφα­λι­στι­κού τέλους 1 τοις χιλίοις (1‰)

Η οικο­νο­μία θα χρεια­στεί ακόμη 400.000 POS για να περάσει και το ελλη­νικό εμπόριο στην εποχή των ηλε­κτρο­νι­κών συναλ­λα­γών.

Η ανα­βάθ­μιση των συστη­μά­των πλη­ρω­μών ανα­μέ­νε­ται να εντα­χθεί σε πρό­γραμμα του ΕΣΠΑ της νέας περιό­δου, ζήτημα το οποίο έθεσαν η κυβέρ­νηση και η Εθνική Συνο­μο­σπον­δία Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων στον αντι­πρό­ε­δρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής κ. Βάλντις Ντο­μπρόβ­σκις.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη συνά­ντηση των προ­έ­δρων των κοι­νω­νι­κών εταίρων με τον αντι­πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν και στη συζή­τηση που έγινε για την ανάγκη αντι­με­τώ­πι­σης της φορο­δια­φυ­γής επι­ση­μάν­θηκε ότι «από τα 150.000 μηχα­νά­κια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαι­τη­θούν άλλα 400.000 για να καλύ­ψουν τις συνο­λι­κές ανάγκες της ελλη­νι­κής αγοράς».

Στη συνά­ντηση η ΕΣΕΕ έθεσε και το φλέγον ζήτημα, το οποίο έχει επι­ση­μά­νει και στην Ελλη­νική Ενωση Τρα­πε­ζών, του υψηλού κόστους των υπη­ρε­σιών του e-banking, όπως και το αδι­καιο­λό­γητα υψηλό ποσοστό προ­μή­θειας χρε­ω­στι­κών και πιστω­τι­κών καρτών τόσο στους κατα­να­λω­τές όσο και σε εμπό­ρους.

Ψηφιακή Ενιαία Αγορά

Κατά τη συνά­ντηση με τον αντι­πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν συζη­τή­θη­καν όλα τα ανοιχτά θέματα για την εναρ­μό­νιση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM) που, όπως συμ­φω­νή­θηκε, θα ακο­λου­θή­σει τα παρα­κάτω βήματα:

Υλο­ποί­ηση δράσης σε συνερ­γα­σία με τη Διεύ­θυνση Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εμπο­ρίου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, με την ονο­μα­σία «FeelSafe» που αφορά την ευαι­σθη­το­ποί­ηση εμπόρων και κατα­να­λω­τών γύρω από τους κιν­δύ­νους που ενέχει το ηλε­κτρο­νικό εμπόριο.

Υλο­ποί­ηση δράσης για την ανά­πτυξη υπο­λο­γι­στι­κού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προ­σφέ­ρει μεγα­λύ­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες για τους χρήστες και κυρίως τις επι­χει­ρή­σεις στη «χωρίς σύνορα» απο­θή­κευση, επε­ξερ­γα­σία και χρήση δεδο­μέ­νων.

Εκπό­νηση σχεδίου για την ανά­πτυξη του ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρίου, την προ­ώ­θηση της ψηφια­κής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις δια­συ­νο­ρια­κές συναλ­λα­γές υπέρ των χωρών της ΕΕ.

Η συζή­τηση επε­κτά­θηκε και στα θέματα της φορο­λο­γίας και του Ασφα­λι­στι­κού που καλεί­ται να αντι­με­τω­πί­σει εντός του Νοεμ­βρίου η κυβέρ­νηση. Οπως είπε ο πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορ­κί­δης στον κ. Ντο­μπρόβ­σκις, «έχει σημειω­θεί σημα­ντική πρόοδος από την κυβέρ­νηση, αλλά απο­μέ­νει να ληφθούν κρί­σι­μες απο­φά­σεις για δομικές μεταρ­ρυθ­μί­σεις στο πλαίσιο ενός Εθνικού Στρα­τη­γι­κού Σχεδίου με Ανά­πτυξη και Απα­σχό­ληση».

Κοι­νω­νι­κός διά­λο­γος

Στο επίπεδο των εργα­σια­κών σχέσεων οι θεσμο­θε­τη­μέ­νοι κοι­νω­νι­κοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ) συμ­φώ­νη­σαν:

Να δια­τη­ρη­θεί ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σίας.

Να υλο­ποι­η­θεί από κοινού ένα σχέδιο δράσεων με τη συν­δρομή του ILO για την απο­κα­τά­σταση της εμπι­στο­σύ­νης και της ενδυ­νά­μω­σης της απο­τε­λε­σμα­τι­κής συμ­με­το­χής των κοι­νω­νι­κών εταίρων στον κοι­νω­νικό διάλογο.

Στο άμεσο μέλλον θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­μενο κοι­νω­νι­κού δια­λό­γου το ασφα­λι­στικό και φορο­λο­γικό σύστημα, που χρειά­ζε­ται να εκσυγ­χρο­νι­στούν, να απλο­ποι­η­θούν και βεβαίως να αντα­πο­κρί­νο­νται στις σημε­ρι­νές κοι­νω­νι­κές και οικο­νο­μι­κές συν­θή­κες.

Οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές

Ειδικά για το ασφα­λι­στικό σύστημα και την εξυ­γί­ανση του Οργα­νι­σμού Ασφά­λι­σης Ελευ­θέ­ρων Επαγ­γελ­μα­τιών πρό­τει­ναν συνο­λική μείωση 5% του μη μισθο­λο­γι­κού κόστους για τους συνε­πείς επι­χει­ρη­μα­τίες και παράλ­ληλα την ανα­πλή­ρωση των απω­λειών που θα προ­κύ­ψουν για τα ασφα­λι­στικά ταμεία από τη μείωση των εισφο­ρών με την επιβολή ασφα­λι­στι­κού τέλους 1 τοις χιλίοις (1‰) επί του ετήσιου τζίρου των επι­χει­ρή­σεων, με βασική προ­ϋ­πό­θεση όμως να υπο­λο­γί­ζε­ται ως δαπάνη της επι­χεί­ρη­σης.

Στον Οργα­νι­σμό Ασφά­λι­σης Ελευ­θέ­ρων Επαγ­γελ­μα­τιών το εκτι­μώ­μενο για το 2015 έλλειμμα ύψους περίπου 530 εκατ. ευρώ σε συν­δυα­σμό με την απορ­ρό­φηση ήδη του 81,5% της κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης στο χρονικό διά­στημα μέχρι και το πρώτο οκτά­μηνο του έτους συνι­στούν κάποια μόνο από τα στοι­χεία που κατα­δει­κνύ­ουν τη δεινή θέση που έχει περιέλ­θει το Ταμείο.

Εάν στα παρα­πάνω δεδο­μένα και για το ίδιο χρονικό διά­στημα προ­στε­θούν οι περίπου 545.000 οφει­λέ­τες ποσών που προ­σεγ­γί­ζουν τα 10 δισ. ευρώ, αντι­λαμ­βά­νε­ται κανείς πως η βιω­σι­μό­τητα του ΟΑΕΕ έχει τεθεί σε σοβα­ρούς κιν­δύ­νους. Μάλιστα, η διά­κριση του αριθμού των συνο­λι­κών οφει­λε­τών σε ενερ­γούς – 316.500 με χρέη 8 δισ. ευρώ – και σε δια­κό­ψα­ντες την εμπο­ρική τους δρα­στη­ριό­τητα, 228.000 με χρέη 2,3 δισ. ευρώ, καθιστά ακόμη πιο επι­τα­κτική την ανάγκη υιο­θέ­τη­σης ριζικών αλλαγών του υπάρ­χο­ντος πλαι­σίου.

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.