ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πλαφόν στους πλειστηριασμούς ανά τράπεζα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλειστηριασμοί

Ανοι­χτό εν­δε­χό­με­νο να τεθεί πλα­φόν πλει­στη­ρια­σμών ετη­σί­ως ανά τρά­πε­ζα με πα­ράλ­λη­λη μεί­ω­ση της “προ­στα­τευό­με­νης” αξίας του ακι­νή­του στις 100.000 – 120.000 ευρώ, στο πλαί­σιο του συμ­βι­βα­σμού των θέ­σε­ων κυ­βέρ­νη­σης – “θε­σμών”, βλέ­πουν οι τρά­πε­ζες.

Την ίδια στιγ­μή, οι τρά­πε­ζες απο­κρού­ουν τόσο τους μα­ζι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς, όσο και τις πω­λή­σεις στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων σε funds και θε­ω­ρούν ως μόνη επι­λο­γή στο πρό­βλη­μα των “κόκ­κι­νων” στε­γα­στι­κών τη με­γά­λη επι­μή­κυν­ση της πε­ριό­δου απο­πλη­ρω­μής των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων. Σύμ­φω­να με το ρε­πορ­τάζ του Capital.gr, οι τρά­πε­ζες εκτι­μούν ότι πιο μο­ντέρ­νες λύ­σεις που με­τα­τρέ­πουν τον οφει­λέ­τη σε ενοι­κια­στή της οι­κί­ας του, δεν θα είναι στην πράξη πε­ρισ­σό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κές από μία μικρή μη­νιαία κα­τα­βο­λή που μπο­ρεί να επι­τύ­χει η τρά­πε­ζα με τον δα­νειο­λή­πτη στο πλαί­σιο μιας μα­κρο­πρό­θε­σμης ρύθ­μι­σης του δα­νεί­ου του.

Εν ανα­μο­νή του νο­μι­κού πλαι­σί­ου για τους πλει­στη­ρια­σμούς, οι τρά­πε­ζες επα­να­λαμ­βά­νουν την κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κή αντί­θε­σή τους στην προ­ο­πτι­κή πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κα­τοι­κί­ας και μά­λι­στα γε­νι­κευ­μέ­νων. Πρό­κει­ται για θέση που είχαν ανέ­κα­θεν οι τρά­πε­ζες, όχι μόνο για λό­γους κοι­νω­νι­κούς ή λό­γους αρ­μο­νι­κού modus vivendi τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος – συ­ναλ­λασ­σο­μέ­νων, αλλά κυ­ρί­ως για λό­γους πρα­κτι­κούς και οι­κο­νο­μι­κούς.

Οι τρά­πε­ζες θα έχουν εξαι­ρε­τι­κά υψηλό κό­στος εφαρ­μό­ζο­ντας τη δια­δι­κα­σία των πλει­στη­ρια­σμών και μά­λι­στα στις ση­με­ρι­νές πολύ χα­μη­λές τιμές των ακι­νή­των, όπως είπε ξανά ερω­τώ­με­νος για το θέμα ο πρό­ε­δρος της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς, Μι­χά­λης Σάλ­λας. Επι­πλέ­ον, οι τρά­πε­ζες δεν έχουν κα­νέ­να λόγο να “μα­ζεύ­ουν” ακί­νη­τα προς εκ­πλει­στη­ρί­α­ση, αφού επω­μί­ζο­νται με τε­ρά­στια κόστη συ­ντή­ρη­σης, φύ­λα­ξης και πλη­ρω­μής φόρων. Όπως ανα­φέ­ρουν τρα­πε­ζί­τες στο Capital.gr, το κό­στος αυτό είναι της τά­ξε­ως πολ­λών εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ ετη­σί­ως, καθώς ανέρ­χε­ται στο 4% – 4,5% του book value των ακι­νή­των των τρα­πε­ζών.

Πέρα από το “ανώ­φε­λον και επι­ζή­μιον” των μα­ζι­κών πλει­στη­ρια­σμών, οι τρά­πε­ζες εκτι­μούν ότι δεν μπο­ρούν να “περ­πα­τή­σουν” και άλλες λύ­σεις, οι οποί­ες απο­τε­λούν γε­νι­κευ­μέ­νο “μπού­σου­λα” αντι­με­τώ­πι­σης των “κόκ­κι­νων” στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων σε άλλες χώρες. Πρό­κει­ται για λύ­σεις που αφο­ρούν την εθε­λο­ντι­κή πα­ρά­δο­ση του ενυ­πό­θη­κου ακι­νή­του ή την πώ­λη­ση και χρη­μα­το­δο­τι­κή του μί­σθω­ση με τις οποί­ες ο οφει­λέ­της δα­νειο­λή­πτης με­τα­τρέ­πε­ται σε ενοι­κια­στή του ακι­νή­του του ή συμ­φω­νεί με την τρά­πε­ζα (ή την ασφα­λι­στι­κή εται­ρία) να του πα­ρα­χω­ρεί ένα­ντι του ακι­νή­του ένα ελά­χι­στο μη­νιαίο ει­σό­δη­μα εφ΄ όρου ζωής.

Η πλέον πρό­σφο­ρη επι­λο­γή για την αντι­με­τώ­πι­ση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων, σύμ­φω­να με τους τρα­πε­ζί­τες, δεν είναι άλλη από την επι­μή­κυν­ση του χρό­νου απο­πλη­ρω­μής του δα­νεί­ου. Πρό­κει­ται για επι­μή­κυν­ση που θα φτά­νει μέχρι το 80ό έτος της ηλι­κί­ας του οφει­λέ­τη και θα εκτεί­νε­ται μέχρι την… άλλη ζωή, στο πρό­σω­πο των κλη­ρο­νό­μων του εφό­σον υπάρ­ξουν οι ανά­λο­γες προ­βλέ­ψεις. Αυτοί τότε θα μπο­ρούν να επι­λέ­ξουν αν θέ­λουν να συ­νε­χί­σουν να κα­τα­βά­λουν μία μικρή μη­νιαία δόση και να κρα­τή­σουν το ακί­νη­το ή όχι.

Με την τόσο με­γά­λη επι­μή­κυν­ση του δα­νεί­ου, η μη­νιαία δόση για τον οφει­λέ­τη θα έχει κα­θα­ρά συμ­βο­λι­κό χα­ρα­κτή­ρα, με τον ίδιο να πα­ρα­μέ­νει στο σπίτι του ένα­ντι τι­μή­μα­τος χα­μη­λό­τε­ρου και από ενοί­κιο. Την ίδια στιγ­μή, η τρά­πε­ζα δεί­χνει “κοι­νω­νι­κό πρό­σω­πο”, ανα­σταί­νει “νεκρά” δά­νεια και απο­φεύ­γει να γκρε­μί­σει με μα­ζι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς τις τιμές στην αγορά ακι­νή­των.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.