ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάει το ΔΝΤ που ξέραμε-Η πρόταση της Κομισιόν που φέρνει τα πάνω-κάτω

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βρυξέλλες

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή πρό­τεινε σήμερα, Τετάρτη, να υπάρξει ενο­ποι­η­μένη εκπρο­σώ­πηση της ευρω­ζώ­νης στο Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει η ζώνη του ενιαίου νομί­σμα­τος μεγα­λύ­τερη επιρροή.

Το μερίδιο συμ­με­το­χής των 19 χωρών της ευρω­ζώ­νης στο ΔΝΤ ανέρ­χε­ται στο 23%, αλλά επειδή δεν μιλούν συχνά με ενιαία φωνή, έχουν μικρό­τερη βαρύ­τητα σε σχέση με τις ΗΠΑ, που έχουν μερίδιο συμ­με­το­χής 17,7%, αλλά ενιαία εκπρο­σώ­πηση.

«Λόγω του ισχύ­ο­ντος θεσμι­κού πλαι­σίου, η ευρω­ζώνη δεν ομιλεί με μία φωνή και έχει μικρό­τερη βαρύ­τητα», ανέφερε η Επι­τροπή στην πρότασή της.

«Το να ομιλεί η ευρω­ζώνη με ενιαία φωνή εντός του ΔΝΤ θα αντα­να­κλά καλύ­τερα την οικο­νο­μική και δημο­σιο­νο­μική βαρύ­τητα της ευρω­ζώ­νης στην παγκό­σμια οικο­νο­μία» ανέφερε η Κομι­σιόν.

Οι χώρες της ευρω­ζώ­νης θα μπο­ρού­σαν να έχουν ενιαία εκπρο­σώ­πηση έως το 2025.

«Η Επι­τροπή προ­τεί­νει σε υπουρ­γικό επίπεδο στο ΔΝΤ, η ευρω­ζώνη να εκπρο­σω­πεί­ται από τον πρόεδρο του Eurogroup», πρό­σθεσε η Κομι­σιόν.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.