Οποιος συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα διώκεται ποινικά, ανεξαρτήτως αν πλήρωσε ή όχι.

Αυτό προβλέπει νέα συμπληρωματική εγκύκλιος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μέσω της οποίας καταργείται η ασυλία μέσω συμβιβασμού μόνο όμως μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η νέα γνωμοδότηση της εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου συμπληρώνει παλαιότερη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή μέσω της οποίας οι φορολογικές αρχές ενημερώθηκαν ότι είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν μηνύσεις για φορολογικές παραβάσεις αμέσως μόλις διαπιστώνουν τα αδικήματα.

Στη συμπληρωματική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι αυτές οι οδηγίες δεν έχουν αναδρομική ισχύ για παραβάσεις πριν από τον Ιανουάριο του 2014 για τις οποίες εφαρμόζονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η υποχρέωση άμεσης δίωξης και η κατάργηση οποιουδήποτε φορολογικού συμβιβασμού που προβλέφθηκε με τον ΚΦΔ (κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) ισχύουν για τα φορολογικά αδικήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του από 1.1.2014. Για τις πράξεις προ την έναρξης ισχύος του ΚΦΔ εξακολουθεί να εφαρμόζεται ως επιεικέστερος ο νόμος 2523/1997 όπως συμπληρώθηκε με το Ν. 3842/2010 που επιτρέπει τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξάλειψης του αξιοποίνου για αδικήματα τελεσθέντα έως 31.12.2013 ανεξαρτήτως του πότε αυτά διαπιστώνονται ή οριστικοποιούνται.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ