ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Καταστρέφουν τη χώρα, βάζουν ταφόπλακα στην ύπαιθρο”

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Λουλούς

Κατά την προ­ε­κλο­γική περίοδο ο νυν πρω­θυ­πουρ­γός Αλέξης Τσίπρας έχοντας υπο­γρά­ψει την συμ­φω­νία της 12ης Ιουλίου δεσμευό­ταν σε όλους τους τόνους για την εύρεση ισο­δυ­νά­μων, αφού όπως ο ίδιος έλεγε η ίδια η συμ­φω­νία αφήνει ανοιχτά πεδία δια­πραγ­μά­τευ­σης. Έλεγε δε ότι κύριο μέλημά του ήταν να αμβλυν­θεί η φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση που προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία, με παρεμ­βά­σεις για την προ­στα­σία του εισο­δή­μα­τος των αγροτών και τη δίκαιη κατα­νομή των βαρών, παράλ­ληλα, με την προ­σπά­θεια για την παρα­γω­γική ανα­συ­γκρό­τηση του πρω­το­γε­νούς τομέα.

Σήμερα, σε αντί­θεση με όσα υπο­σχέ­θηκε, έρχεται να επι­βά­λει τα εξής νέα μέτρα:

1. Εξο­μοί­ωση της φορο­λο­γίας των αγροτών με τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες και τις επι­χει­ρή­σεις.

2. Αύξηση του συντε­λε­στή φορο­λό­γη­σης από 13% σε 26%.

3. Αύξηση της προ­κα­τα­βο­λής φόρου από το 27,5% στο 100%.

4. Κατάρ­γηση της απαλ­λα­γής από φόρο των επι­δο­τή­σεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.

5. Κατάρ­γηση της επι­στρο­φής για τον φόρο κατα­νά­λω­σης στο πετρέ­λαιο για τους αγρότες.

6. Μείωση στο μισό της επι­δό­τη­σης του πετρε­λαίου θέρ­μαν­σης για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2016.

7. Αύξηση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος.

8. Τρι­πλα­σια­σμός εισφο­ρών στον ΟΓΑ.

9. Αύξηση Φ.Π.Α αγρο­τι­κών εφοδίων στο 23% από 13%.

10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευα­σμέ­νων αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων (τρόφιμα κ.λπ.) στο 23%.

Τα μέτρα τα οποία θα ψηφι­στούν για τους αγρότες είναι δυσβά­στα­χτα, θα σημά­νουν την κατα­στροφή του πρω­το­γε­νούς τομέα και ως εκ τούτου θα έχουν συνέ­πεια την απόλυτη εξό­ντωση των αγροτών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο νησιω­τικό σύμπλεγμα της χώρας. Ήδη οι αγρότες της χώρας φορο­λο­γού­νται με τον πιο υψηλό συντε­λε­στή αγροτών της Ευρώπης που είναι το 13% από το πρώτο ευρώ και 55% προ­κα­τα­βολή για την επόμενη χρονιά. Σε άλλες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης ο μέσος της φορο­λό­γη­σης είναι από 4-12% χωρίς προ­κα­τα­βολή για την επόμενη χρονιά.

Πέραν όλων των υπο­λοί­πων, να επι­ση­μά­νουμε ότι η επα­νε­κλε­γείσα κυβέρ­νηση Σύριζα – ΑΝΕΛ δεν έχει απο­δώ­σει ακόμη τις επι­δο­τή­σεις που ανα­λο­γούν σε κάθε αγρότη-αγρότισσα, με απο­τέ­λε­σμα οι αγρότες της χώρας να μην μπορούν να προ­χω­ρή­σουν σε άμεση αγορά γεωρ­γι­κών εφοδίων -όπως λιπά­σματα, σπόρους, φυτά και άλλα.

Την ίδια ώρα όμως και όσον αφορά τους αγρότες της Ρόδου μετά την κατάρ­γηση του μειω­μέ­νου συντε­λε­στή ΦΠΑ στα νησιά και την εξο­μοί­ωσή του στο 23% από την 1η Οκτω­βρίου, άρχισαν οι επι­βα­ρύν­σεις σε κάποια αγρο­τικά εφόδια έως και 14% επι­πλέον!

Ήρθε η ώρα λοιπόν αυτή η κυβέρ­νηση να κατα­λά­βει ότι εάν περάσει αυτά τα επαχθή μέτρα, βάζει ‘ταφό­πλακα’ στην ύπαιθρο της χώρας και περισ­σό­τερο στους αγρότες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στα νησιά μας.

Είναι ώρα ΟΛΟΙ οι βου­λευ­τές της Δωδε­κα­νή­σου, προτού ψηφι­στούν τα μέτρα, να ξεκι­νή­σουν με δική τους πρω­το­βου­λία έναν ευρύ­τατο διάλογο, κατά τον οποίο θα τεθούν επί τάπητος οι νησιω­τι­κές πολι­τι­κές, οι οποίες ουδέ­ποτε μέχρι σήμερα εφαρ­μό­στη­καν επί της ουσίας. Σήμερα όμως διότι αύριο θα είναι πλέον πολύ αργά. Διότι αν δεν ανα­λά­βει ο καθένας τις ευθύνες του η «δεύτερη φορά αρι­στερά» κυβέρ­νηση θα δώσει το τελειω­τικό χτύπημα στον πρω­το­γενή τομέα και στην ύπαιθρο που απει­λεί­ται πια σοβαρά με πλήρη κατάρ­ρευση.

Μιχάλης Λουλούς

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.