ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Reuters: 309.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν φέτος στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
μετανάστες Σκόπια

430.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες διέ­σχι­σαν φέτος τη Μεσό­γειο με προ­ο­ρι­σμό την Ευρώπη, σύμφωνα με το σημε­ρινό δημο­σί­ευμά του Reuters. Tα στοι­χεία του πρα­κτο­ρείου προ­έρ­χο­νται από τον διεθνή οργα­νι­σμό για τους Μετα­νά­στες, ενώ όπως ανα­φέ­ρε­ται οι 309.000 από αυτούς ταξί­δε­ψαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Το πρα­κτο­ρείο μετα­δί­δει και δηλώ­σεις του αρμό­διου υπουρ­γού Μετα­νά­στευ­σης Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι όσο ο πόλεμος συνε­χί­ζε­ται, το μόνο πράγμα που μπορεί να ανα­χαι­τί­σει το τερά­στιο κύμα μετα­νά­στευ­σης είναι η κακο­και­ρία.

Εν τω μεταξύ σχεδόν 10.000 μετα­νά­στες εισήλ­θαν την Παρα­σκευή, στην Κροατία, αριθμός που απο­τε­λεί νέο ρεκόρ για μία ημέρα, ανα­κοί­νωσε σήμερα το κρο­α­τικό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Ο αριθμός των ανθρώ­πων που πέρασαν τα σύνορα τις 10 τελευ­ταίες μέρες είναι ακόμη μεγα­λύ­τε­ρος μια και το Υπουρ­γείο ανα­κοί­νωσε πως ξεπερ­νούν τους 65.000. Η Κροατία έχει γίνει μια μείζων χώρα διέ­λευ­σης προς τις χώρες της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης από τις 15 Σεπτεμ­βρίου που η Βου­δα­πέ­στη έκλεισε τα σερβο-ουγγρικά σύνορα για τους μετα­νά­στες. Σχεδόν όλοι οι μετα­νά­στες που φθάνουν στην Κροατία, περνούν στη συνέ­χεια στην Ουγ­γα­ρία, απ’ όπου οδη­γού­νται στα αυστριακά σύνορα πριν φθάσουν στη Γερ­μα­νία. “Η κατά­σταση είναι υπό έλεγχο, το ουσια­στικό είναι πως η οδός μέσω της Ουγ­γα­ρίας λει­τουρ­γεί και πως (η Ουγ­γα­ρία) δέχεται τους μετα­νά­στες και τους μετα­φέ­ρει προς τον προ­ο­ρι­σμό τους”, δήλωσε ο κροάτης υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ράνκο Όστο­γιτς.

Το κύριο σημείο εισόδου στην Κροατία, η μεθο­ριακή διάβαση του Σιντ-Τοβάρνικ, σύντομα κορέ­σθηκε και εδώ και τρεις ημέρες οι μετα­νά­στες χρη­σι­μο­ποιούν δύο άλλα σημεία διέ­λευ­σης, την Μπάπσκα, βόρεια του Τοβάρ­νικ, και την Γιάμενα-Στρόζιντσι, νοτιό­τερα, στα σύνορα της Κρο­α­τίας, της Βοσνίας και της Σερβίας. Στο Στρό­ζιν­τσι έχουν φθάσει από χθες, Παρα­σκευή, περίπου 4.000 μετα­νά­στες, δια­πί­στωσε δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρείου. “Οι πρώτοι έφθασαν γύρω στις 12:00. Τρεις χιλιά­δες έφθασαν στη διάρ­κεια της νύκτας, με 60 λεω­φο­ρεία από τη Σερβία”, δήλωσε ένας ντόπιος αστυ­νο­μι­κός. Σήμερα ανα­χω­ρού­σαν από το πρωί με λεω­φο­ρεία για τον γει­το­νικό σιδη­ρο­δρο­μικό σταθμό της Σπάτσβα, όπου ένα τρένο τους περί­μενε για να τους οδη­γή­σει στα σύνορα με την Ουγ­γα­ρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.